Popularni recepti

francuski omlet
Recepti

Francuski omlet recept

741pogleda

Francuski omlet recept: Zamislite klasičan omlet – verovatno je malo suvlji, prepunjen šunkom, kuvan na brzinu, i verovatno zagoreo. Ukusan je, ne kažem, ali francuski omlet je poput baleta u tiganju. Lagan, nežan kao oblak. On je simfonija minimalističkog ukusa sa savršenom teksturom.

Francuski omlet obično ima mekšu teksturu i svilenkast izgled. On se servira preklopljen na pola. Omlet kakav znamo, s druge strane, može biti puniji i deblji. Klasičan omlet dobija blago smeđu koricu na spoljašnjosti tokom pripreme, što se postiže dužim spremanjem na višoj temperaturi. Ovo može rezultirati nešto karamelizovanijim ukusom, ali takođe može dovesti do gubitka nežnosti i sočnosti samih jaja. S druge strane, francuski omlet je poznat po svom karakterističnom izgledu koji ostaje bled ili čak beličast. To se postiže pripremom na umerenoj temperaturi, čime se zadržava svetla boja jaja i nežna tekstura. Francuski omlet je obično punjen sa sastojcima koji su diskretni i ne utiču na boju jaja, tako da se zadržava estetski prijatan izgled.

Ali najbitnija razlika je konstantno trešenje tiganja i mešanje smese od jaja tokom pripreme francuskog omleta. Razlog tome leži u rezultatu koji se postiže ovom tehnikom.

Ova tehnika, koja zahteva veštinu i praksu, omogućava postizanje karakteristične glatke, nežne teksture francuskog omleta. Konstantno trešenje tiganja dok se jaja mešaju omogućava ravnomerno raspoređivanje toplote i sprečava da jaja previše stegnu ili zagore na dnu tiganja. Istovremeno, mešanje smese od jaja omogućava da se stvori vazdušasta, pahuljasta tekstura unutrašnjosti omleta. Konstantno mešanje rezultira francuskim omletom koji je lagan, pahuljast i nežan, sa savršeno kremastom unutrašnjosti. Dakle, upravo zbog ove tehnike, francuski omlet ima prepoznatljivu teksturu i eleganciju koja ga  razlikuje od klasičnog omleta. Za vas smo pripremili jedan francuski omlet recept koji će da vas obori sa nogu!

francuskiomletrecept

Francuski omlet recept

Istorija omleta je zapravo vrlo zanimljiva i može se pratiti kroz mnoge kulture i vekove. Iako je reč "omelette" francuskog porekla, samo jelo potiče iz Persije.
Omleti su verovatno stigli u Evropu tokom perioda Rimskog carstva, kada su Rimljani preneli recepte i kulinarske tehnike iz svojih osvojenih teritorija. Od tada su omleti postali popularni širom Evrope, a zahvaljujući francuskoj kuhinji, postali su poznati i širom sveta.
vreme pripreme 5 minutes
vreme kuvanja 5 minutes
jelo doručak, Večera
kalorija 310 kcal

Oprema

  • tiganj promera oko 20-25cm
  • špatula za oblikovanje omleta

Sastojci
  

  • 3 velika jaja
  • 1 kašika maslaca
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kašika sitno iseckanog peršuna

Uputstva
 

  • Umutite tri cela jaja u činiji. Dodajte prstohvat soli, bibera i kašiku peršuna, pa dobro promešajte dok smesa ne postane glatka i homogena.
    francuskiomletrecepti
  • Zagrejte tiganj na srednje niskoj temperaturi i dodajte maslac. Sačekajte da se maslac istopi i postane penušav.
  • Kad je tiganj dovoljno vruć, sipajte umućena jaja u tiganj.
  • Nežno mešajte jaja viljuškom ili spatulom dok se ne počnu zgušnjavati. Bitno je da pomerate viljušku duž celog tiganja da biste razbili grudvice i uklonili ih sa dna tiganja tokom kuvanja.
    francuski omlet sta je to
  • Kad se ivice omleta počnu zgušnjavati, povucite ih ka sredini tiganja, pažljivo preklopite omlet na pola koristeći viljušku ili spatulu.
    francuski omlet pravi recept
  • Neka tiganj ostane na šporetu nekoliko sekundi, samo dok se sredina ne stegne, a omlet dobije željenu teksturu.
  • Kad je omlet gotov, pažljivo ga prebacite na tanjir.

ostavite odgovor

Recipe Rating