Popularni recepti

pravilno zamrzavanje hrane
Credit: Steven Depolo, flick.com
Hrana

Pojava kristala leda na zamrznutoj hrani

891pogleda

”Freezer burn” ili  pojava leda/kristala leda na zamrznutoj hrani

Credit: Steven Depolo flick.com
Credit: Steven Depolo flick.com

Zamislite trenutak kada izvučete kesu zamrznutog povrća, ili mesa, a umesto sveže namirnice susrećete tanki beličasti sloj leda po površini. Ili umesto sočne namirnice, vidite male smeđe fleke koje se šire. To je “freezer burn” u akciji. Na nekim mestima, mogu se primetiti sitni kristali leda. Kristali leda nisu ravnomerno raspoređeni po celoj hrani. Često se koncentrišu na ivicama ili površinskim delovima namirnica, gde je vazduh iz zamrzivača najviše u kontaktu sa hranom.

”Freezer burn” takođe se manifestuje promenom boje hrane. Umesto prvobitne boje, zamrznuti proizvodi mogu postati sivkasti, smeđi ili čak beličasti. Takođe, tekstura hrane postaje suva i ljuspasta, umesto sočne i mekane.

Nagle promene temperature

Zamislite scenu: opterećeni svakodnevnim brigama, stojite pored otvorenih vrata zamrzivača, razmišljate šta da kuvate danas, dok nesvesno dozvoljavate hladnom vazduhu da slobodno izlazi i ulazi. Ova nesmotrena radnja, iako možda deluje nevino, može da dovede do ozbiljnih posledica po kvalitet zamrznutih namirnica.

Dok vazduh slobodno ulazi i izlazi, temperatura unutar zamrzivača skače. Topao vazduh zadržava više vlage, a voda u vidu leda u u hrani počinje svoju brzu transformaciju u vodenu paru. Kada vrata konačno budu zatvorena, borba za stabilizaciju temperature je već u toku, ali oštećenje je već učinjeno. Zamrznuta hrana, pod uticajem neželjenih temperaturnih skokova, postaje podložna “freezer burn”-u. Svežina nestaje, jer dolazi do dehidracije, i ostaje pečat u vidu promenjenog izgleda i ukusa. Sve to, jednostavno zato što su vrata ostala dugo otvorena.

Da li je ovakva hrana bezbedna da se jede?

Ove promene ne utiču na bezbednost namirnice. Tako da je bezbedno da se konzumira. Prosto uklonite oštećeni deo sa površine  koji je pogođen. Ovo je korisna praksa kako biste poboljšali ukupni kvalitet hrane, posebno kada je reč o zamrznutom mesu. Ova radnja pomaže u eliminisanju suvog i promenjenog dela hrane, omogućavajući vam da uživate u preostalom, neoštećenom delu.

pravilno zamrzavanje hrane
Credit: Steven Depolo, flick.com

Potencijalni problemi

Zašto je dehidracija površine hrane i formiranje kristala leda u zamrzivaču problem? Iako na prvi pogled može delovati bezopasno, ovo suštinski menja način na koji hrana zadržava svoju svežinu i ukus. Evo nekoliko ključnih razloga:

Gubitak svežine

Dehidracija hrane u zamrzivaču dovodi do gubitka vlage. Ova vlaga, koja obično održava sočnost namirnica, nestaje. Kao rezultat toga, hrana može postati suva i manje privlačna za konzumaciju.

Promena u teksturi

Kristali leda koji se formiraju tokom procesa zamrzavanja mogu izmeniti teksturu hrane. Umesto da zadržava svoju originalnu strukturu, hrana postaje ljuspasta ili sasušena, često gubeći svoju prvobitnu mekoću i privlačnost.

Estetski nedostaci

Kristali leda često dovode do promene boje hrane. Oštećenja na površini postaju vidljivi, čineći da hrana izgleda manje sveže i apetitno. Estetski aspekt igra ključnu ulogu u našem doživljaju hrane.

Prevencija

vakumirana hrana

Pravilno pakovanje hrane

Pravilno pakovanje hrane je ključno. Otvorena ambalaža predstavlja rizik da hrana izgubi vlagu, što može ozbiljno uticati na njenu svežinu. Kese za zamrzivač su izvrsna investicija jer su obično napravljene od materijala koji efikasno blokira prolaz vode. Kese za zamrzivač omogućavaju čuvanje različitih vrsta pripremljenih jela. Od supa, potaža, do kuvanih jela. Stavljanje hrane u kese za zamrzivač, i pravilno istiskanje vazduha iz kese, definitivno produžava svežinu namirnice.

Upotrebiti namirnicu što pre

Na početku smrznuta hrana obično ima veću otpornost na temperaturne promene. Međutim, kako vreme prolazi, posebno ako je hrana često izložena otvaranju zamrzivača ili promeni temperature unutar njega, postaje manje otporna na promene. Kontinuirane temperaturne promene  mogu izazvati formiranje kristala leda unutar hrane, naročito ako je unutar pakovanja prisutan vazduh.  Jedan od saveta jeste što brže konzumirati zamrznutu hranu kako biste maksimalno sačuvali njenu svežinu i kvalitet.

Na primer, ako kupujete sladoled spakovan u ambalaži, preporučljivo je da ga što pre pojedete, a ne da ostavljate pola praznu ambalažu. Kupite onu veličinu, koju znate da ćete pojesti vi, ili vi i vaša porodica, kada otvorite. Na taj način izbegavate vraćanje u zamrzivač polu praznu ambalažu, koja sada ima vazduh. Ili, ako vam je već ostalo sladoleda,  preostalu polovinu sladoleda možete prebaciti u vazdušno nepropusnu posudu kako biste sprečili dodatni kontakt sa vazduhom. Ovo će pomoći u sprečavanju formiranja ledenih kristala.

 

ostavite odgovor