Popularni recepti

cokoladno cvetanje
Hrana

Cvetanje čokolade

1.1kpogleda

Fenomen čokoladnog cvetanja

 

cvetanje cokolade
credit: Leif H. Skibsted,CC BY SA 3.0

U svetu čokolade, susrećemo se sa jedinstvenim fenomenom poznatim kao čokoladno cvetanje. Iako na prvi pogled može izazvati zabrinutost zbog vizuelnih promena, važno je shvatiti da ovo nije pokazatelj kvarenja, već rezultat komplesnih strukturnih promena u samoj čokoladi.

Struktura čokolade i značaj kakao buterakakao buter

Da bi smo bolje shvatili cvetanje čokolade moramo prvo razmotriti osnovnu strukturu čokolade i ulogu ključnog sastojka, a to je kakao buter. Kakao buter predstavlja prirodni biljni masni sastojak koji se ekstrahuje iz zrna kakaa. Ovaj sastojak čini značajan deo sastava čokolade i ima ključnu ulogu u formiranju njenog ukusa, teksture i opšteg kvaliteta.

Kakao buter je zanimljiv jer može postojati u različitim oblicima, a ovo svojstvo se naziva polimorfizam. Na sobnoj temperaturi, kakao buter može zauzeti različite kristalne forme, a jedna od njih je poznata kao polimorf 5. Ovaj specifičan oblik kristala doprinosi glatkoći i sjaju čokolade, stvarajući jedinstvenu teksturu koja se oseća pri svakom zalogaju.

Temperatura i uticaj na cvetanje čokolade

Temperatura igra ključnu ulogu u celom procesu. Kada je čokolada izložena višim temperaturama, kakao buter u njoj počinje da se topli, prelazeći iz čvrstog stanja u tečno. Kada se temperatura ponovno smanji, ovi fluidni molekuli počinju da se organizuju i formiraju kristale.

Na primer, ako čokolada ostane izložena direktno Suncu ili visokim temperaturama tokom skladištenja, moguće je da će kakao buter brže proći kroz proces topljenja i stvrdnjavanja, što će rezultirati čokoladnim cvetanjem na površini. Ovo ubrzanje može rezultirati pojavom belih tačkica ili sivkastih mrlja na površini čokolade, poznatih kao čokoladno cvetanje.

Postoje dve vrste cvetanja čokolade:

Masno cvetanje: Karakteriše ga sivkasta ili belkasta boja i glatka površina. Nastaje kada je čokolada izložena visokim temperaturama.

Šećerno cvetanje: Karakteriše ga kredasta površina sa belim tačkama. Nastaje kada čokolada dođe u dodir sa vlažnim vazduhom.

Da li takva čokolada može da se jede i da li je bezbedna?

Da, cvetanje čokolade je potpuno bezbedno. Čokolada sa cvetanjem ne predstavlja nikakav rizik za zdravlje i može se bez problema jesti.

Kako prepoznati razliku između cvetanja i pokvarenosti pod uticajem mikroorganizama?

Cvetanje čokolade:

Izgled: Beličaste ili sivkaste tačke i mrlje na površini čokolade.

Tekstura: Često ima kredastu površinu

Ukus i miris: Ukus čokolade ostaje nepromenjen, a miris je karakterističan za čokoladu.

Pokvarenost mikroorganizmima:

Izgled: Promene boje, neobični oblici i teksture, prisustvo buđi, često praćeno neugodnim mirisom.

Tekstura: Može biti mekana ili vlažna.

Ukus i miris: Ako je čokolada pokvarena, primetićete neuobičajene mirise koji nisu karakteristični za čokoladu, a ukus će biti značajno promenjen, što se ne dešava kod kada čokolada procveta.

Kako da sačuvati čokoladu od cvetanja

Postoje koraci koje možete preduzeti kako biste minimalizovali rizik od ovog fenomena.

Pravilno skladištenjeskladište za čokoladu

Čokoladu čuvajte na hladnom i suvom mestu, idealno na temperaturi između 15°C i 20°C. Izbegavajte izlaganje direktnom sunčevom svetlu i visokim temperaturama. Ako imate mračan i suv prostor u svojoj ostavi, to može biti idealno mesto za čuvanje čokolade. Nemojte držati čokoladu u frižideru, jer ima tendenciju da upija mirise iz ostalih proizvoda koji se nalaze u frižideru. Kako biste izbegli apsorpciju neprijatnih mirisa i sprečili pojavu “cvetanja šećera” usled kondenzacije u frižideru, nađite neku hermetički zatvorenu posudu, i ostavite u nekom ormariću, koji nije blizu izvora toplote.

Pažljivo rukovanje

Pazite da ne izlažete čokoladu ekstremnim temperaturnim promenama. Na primer, ne ostavljajte je na suncu ili blizu izvora toplote, poput rerne.

Pravilno pakovanje

Ako otvorite čokoladu i nameravate je sačuvati, ponovno je zatvorite u originalno pakovanje ili hermetički zatvorenu posudu kako biste sprečili kontakt sa vazduhom.

Koja čokolada najbrže cveta

Dokle god čokolada sadrži kakao maslac, ima potencijal za cvetanje. Međutim, postoje neke razlike u rizicima zavisno od vrste čokolade:

Tamna čokolada

Ima najviši udeo kakao maslaca (obično 50% ili više), što teoretski povećava rizik od cvetanja. Međutim, budući da se obično pravi od visokokvalitetnih sastojaka i prolazi kroz strože procese temperiranja, cvetanje može biti manje uočljivo.

Mlečna čokolada

Sadrži manje kakao maslaca i više mlečnih čestica, što može delimično zaštititi od cvetanja. Ipak, ako nije pravilno skladištena, i dalje može doći do cvetanja.

 

ostavite odgovor