Popularni recepti

razlike u sortama
Hrana

Razlike u sortama šampinjona

1.5kpogleda

Razlike između šampinjona

Beli, smeđi i portobello šampinjoni su različite sorte iste gljive, Agaricus bisporus. Razlike među njima se odnose na nivo zrelosti, jer se beru u različitim dobima životnog ciklusa, pa prema tome i ukus i veličina se razlikuju.

Beli šampinjoni

Beli sampinjon
credit to: photoroyalty on Freepik

Klasičan, mali beli šampinjon sa zavorenom kapicom, bere se veoma rano u svom životu. Berba se dešava u fazi kada su šampinjoni još uvek mladi i pre nego što spore potpuno sazru. U ovom stadijumu, šampinjoni su manji, a njihov ukus je blaži.

Najčešća upotreba belih šampinjona

Njihov blag ukus čini ih savršenim dodatkom laganijim jelima poput salata, omleta, sendviča i supa. Idealni su za jela gde želimo dodati teksturu i svežinu bez ”napadnog” ukusa.

Kao najmanji i najmlađi među šampinjonima, imaju blaži ukus koji ne dominira, već se uklapa sa drugim sastojcima. Zato njihova delikatna tekstura ih čini posebno prikladnim za laganija jela, gde želimo očuvati suptilnost svakog sastojka. Ove karakteristike čine ih idealnim izborom u receptima gde želimo dodati ”šampinjonski dodir” bez prenapadnog ukusa.

Smeđi šampinjoni

smedji sampinjon
credit to: Racool_studio on Freepik

Za razliku od belog šampinjona, smeđi šampinjon se bere nešto kasnije u svom životnom ciklusu. Berba se dešava kada pečurke dobiju određenu pigmentaciju, prelazeći iz ranije faze svog razvoja, u kasniju. Kapica počinje da se otvara, i počinje da postaje braon kako spore sazrevaju. Postepeni prelazak u smeđu boju ukazuje na zrelost šampinjona.

Najčešća upotreba smeđih šampinjona

Smeđi šampinjon je često ključni sastojak u pripremi rižota. Njihova bogata aroma i tekstura doprinose složenosti ukusa ovog tradicionalnog italijanskog jela. Takođe su čest dodatak pastama, stvarajući ukusne i kremaste sosove. Njihov intenzivan ukus upotpunjuje različite vrste testenina.

Smeđi šampinjoni imaju izraženiji ukus u poređenju sa  belim šampinjonom. Ova karakteristika doprinosi intezivnijem ukusu jela.

Portobello šampinjoni

Portobello sampinjoni
credit to: Rain Rabbit on Flickr

Portobello šampinjoni predstavljaju potpuno zrele šampinjone koji su dosegli vrhunac svoje zrelosti. Portobello šampinjoni imaju potpuno otvorenu kapicu koja je spljoštena, označavajući potpunu zrelost. Njihova kapica je prelepo obojena u tamno-smeđu, gotovo čokoladnu boju, pružajući vizuelni dojam zrelosti. Takođe su portobello šampinjoni su poznati po svojoj izraženoj i bogatoj aromi. Njihov ukus je znatno razvijeniji u poređenju s mlađim verzijama šampinjona.

Najčešća upotreba portobello šampinjona

Veliki i mesnati portobello šampinjoni često se koriste kao zamena za meso u burgerima. Grilovani portobello burgeri pružaju sočnost i dubok ukus, čineći ih omiljenim među ljubiteljima vegetarijanskih opcija. Pečeni portobello šampinjoni mogu poslužiti kao odlična zamena za meso u glavnim jelima. Njihov zemljani ukus doprinosi dubini i kompleksnosti jelima.

Veličina portobella čini ih savršenim kandidatom za punjenje različitim sastojcima poput spanaća, feta sira ili paradajza. Pečeni portobello šampinjoni pružaju obrok pun ukusa i teksture.

ostavite odgovor