Popularni recepti

kozja surutka
Piće

Zašto je kozja surutka bolja od kravljeg mleka za neke ljude?

582pogleda

Kozja surutka u prahu za sportiste: poboljšanje performansi i oporavka

Kako se pije kozja surutka? Razlika između kozje i kravlje surutke? Zanimljivosti?

Kozja surutka je tečni proizvod koji se dobija nakon proizvodnje sira od kozjeg mleka. Ona je bogata hranljivim sastojcima i ima širok spektar koristi po zdravlje. Jedna od najvažnijih komponenti kozje surutke je proteini, a posebno se ističu proteini surutke. Ovi proteini su brzo svarljivi i sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne za izgradnju mišića i oporavak nakon fizičke aktivnosti. Ova svojstva čine kozju surutku popularnom među sportistima i fitnes entuzijastima.

Razlika između kozje surutke i kravlje surutka

Bez obzira na rasu koze, kozje mleko sadrži beta-kazein tipa A2 u mnogo većem udelu u poređenju sa mlekom krava. To značikozja surutka da kozje mleko sadrži mnogo više bioaktivnih peptida hidrolizovanih u mleku. Ovi bioaktivni peptidi imaju značajnu ulogu u zdravlju, kao što su poboljšanje imuniteta, antibakterijske i antitumorne aktivnosti, pa je razlika u udelu beta-kazeina između kozjeg i kravljeg mleka značajna u pogledu zdravstvenih koristi. Kozje mleko prednjači u odnosu na kravlje. Kozje mleko se sve češće koristi kao zamena za kravlje mleko u ishrani osoba koje su alergične na proteine koji se nalaze u kravljem mleku. Ovo je zato što kozje mleko ima drugačiji proteinski profil u odnosu na kravlje mleko, a sadrži manje komponenata koji mogu da izazovu alergijske reakcije. Pored toga, kozje mleko sadrži alfa-laktalbumin, protein visoke biološke vrednosti, u većoj koncentraciji nego kravlje mleko. Alfa-laktalbumin je protein koji se lako vari i može se koristiti kao dodatak ishrani, i u terapiji nekih bolesti. Za one koji traže alternativu kravljem mleku zbog alergijskih reakcija, kozje mleko je zdravija opcija koja može pružiti sve potrebne hranljive sastojke, dok istovremeno smanjuje rizik od alergijskih reakcija.

Kako se pije kozja surutka?

Kozja surutka može imati specifičan ukus, koji nekim ljudima ne odgovara. Ako vam se ne sviđa ukus, možete je staviti u smoothie ili jogurt za neutralizaciju ukusa.

Uopšteno, preporučena doza izolovane kozje surutke u praha zavisi od proizvoda i njegove specifikacije, stoga je najbolje pratiti upustvo. Međutim, uobičajena doza kreće se između 20-30 grama dnevno, pomešana s vodom, ili drugim tečnostima.
Kada se meša s vodom, preporučuje se razređivanje jedne kašičice, ili 15g praha u oko 250-300 ml vode ili druge tečnosti.
Jedan od popularnih načina da se pije kozja surutka je u kombinaciji sa bananom, jagodama i bademovim mlekom.

Evo jednog jednostavnog recepta za proteinski šejk sa kozjom surutkom:

Sastojci:
15g surutke
1 banana
1 kašika putera od badema
1 kašika meda
1/2 kašičice cimeta
250ml bademovog mleka

Uputstvo:
Dodajte sve sastojke u blender i blendirajte dok ne izjednačite sastojke.
Ako je potrebno, dodajte još malo mleka dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Popijte odmah.
Ovaj napitak je odličan za doručak ili kao užina posle treninga, jer pruža dobru dozu proteina i energije.

Zanimljivost
Postoji interesantna studija koja govori o razlici u količini proteina, u ovčijem i kozjem mleku.

U studiji je objavljeno da ovčije mleko ima veći sadržaj proteina i surutkastog dela u poređenju sa kozjim mlekom. Ali i ovčije i kozje mleko mogu biti bogati surutkom i imati dobre hranljive vrednosti. Međutim, izbor između ovčjeg i kozjeg mleka zavisi od ličnih preferencija i potreba, kao i od dostupnosti mleka na tržištu.

Studija:  https://www.agriculturejournals.cz/pdfs/cjs/2012/07/03.pdf

ostavite odgovor