Popularni recepti

somelijer
Zanimljivosti

Ko su somelijeri?

596pogleda

Uloga i značaj somelijera

somelijerReč ‘’somelijer’’ je francuskog porekla i prevodi se kao ‘’’onaj ko služi vino’’. Somelijer nije samo posao, somelijer više predstavlja strast, strast prema vinu i stalno otkrivanje novih ukusa koje će naše čulo osetiti. Somelijeri su strastveni profesionalci koji svojim znanjem, veštinama i iskustvom pomažu gostima da otkriju najbolje što vino može da ponudi, i da se prepuste čarima mirisa, i ukusa vina. Oni su vrhunski poznavaoci vina, ali i fenomenalno barataju komunikacijskim sposobnostima, i stvaraju nezaboravna iskustva za sve ljubitelje vina.

Somelijer ili enolog?

Somelijer i enolog su dve vrlo važne figure u svetu vina, ali imaju različite zadatke, obrazovanje, kao i fokus u svom radu.

Somelijer je stručnjak za posluživanje i preporučivanje vina u restoranima i hotelima. Njihova glavna uloga je da gostima preporuče najbolje vino, koje se slaže sa njihovim jelom. Somelijeri su više usresređeni na socijalne veštine, i interakcije sa gostima, nego na samo proizvodnju vina. S druge strane, enolog je stručnjak za proces proizvodnje vina, od berbe grožđa do flaširanja vina. Oni su odgovorni za kontrolu kvaliteta, dizajn vina i brigu o različitim sortama grožđa. Enolozi su više orijentisani na tehničke veštine, znanje o hemiji i biologiji, nego na socijalne veštine. Za somelijere, formalno obrazovanje nije obavezno, iako se većina somelijera obučava u specijalizovanim školama i programima, gde uče o istoriji vina, različitim vrstama vina, somelijerstvu i sl. Postoje razni nivoi sertifikacija u somelijerstvu, od osnovnog do najvišeg nivoa, koji se mogu postići kroz obuku i iskustvo u radu. Somelijeri moraju da imaju iskustvo u radu sa vinom, da poznaju tehnike degustacije, skladištenja i serviranja vina, kao i da budu strastveni o svetu vina.

enolog

S druge strane, za enologe, formalno obrazovanje je veoma bitno, a obično je potrebno diplomirati na fakultetu sa studijama enologije, koja uključuje naučne predmete kao što su hemija, biologija i mikrobiologija. Enolozi moraju da imaju znanje o različitim sortama grožđa, procesu fermentacije, skladištenju, kao i da budu u toku sa najnovijim tehnologijama u proizvodnji vina. Postoje i različiti nivoi sertifikacija u enologiji, koji se postižu kroz dodatno obrazovanje i iskustvo u radu.

Ukratko, somelijeri se mogu obučiti kroz specijalizovane programe i sertifikate, dok za enologe je neophodno formalno obrazovanje na nivou fakulteta.

Somelijer kroz istoriju

Somelijer kakvog danas poznajemo je nastao početkom 19. veka. Pre toga, somelijer je označavao osobu koja prati visoke plemiće na njihovim putovanjima. Povećanje potreba za somelijerom je nastala otvaranjem više ekskluzivnih restorana. Pored već spomenutog, posao somelijera zahteva poznavanje osnova vinogradarstva i vinarstva, prepoznavanje kvaliteta vina, poznavanje svetskih vinskih regiona, načinu konzumiranja i serviranja vina, slaganje vina i hrane, kreiranje vinske karte. Pored svega ovoga ljudi većinom misle da je ovaj posao lak, ali to je jer nisu upoznati sa ovim poslom, somelijer je visoko obrazovana osoba koja mora da ima široko znanje iz više grana. Najbolji somelijer na svetu je Letonac Raimonds Tomson.

Poznati somelijeri: Evo šta neki od poznatih somelijera kažu da je potrebno da bi se uspelo u ovom poslu:

Matteo Furlan

Glavni somelijer u restoranu Ritz London i dobitnik nagrade za najboljeg somelijera u Velikoj Britaniji-. “Somelijer mora biti strastven i željan da sazna više – nikad nije dovoljno. Somelijer treba da bude dobro organizovan jer je dobro upravljanje vinskim podrumom od suštinskog značaja. Kada intervjuišem somelijera, uvek tražim odlične komunikacijske veštine. Mora da zna kako da pruži besprekornu uslugu i da zna kako da radi pod pritiskom. Na kraju, ali ne i najmanje važno, somelijer takođe treba da razume finansijsku stranu vina.”

Melania Battiston

Glavni somelijer u restoranu  Medlar u Londonu- “Međuljudske veštine su mi najvažnije. One uključuju verbalnu, neverbalnu komunikaciju i veštine slušanja. Omogućuju nam učinkovitu interakciju i razumevanje drugih u našoj profesiji svaki dan. Takođe, pomažu nam izgraditi bolje i dugotrajnije odnose s kupcima, kolegama, dobavljačima itd. Još jedan primarni rekvizit je znanje, koje treba deliti kroz dobro utemeljene, uverljive komunikacijske/socijalne veštine.”

Svetislav Manolev ( prvi bugarski master somelijer) o tome zašto je izabrao profesiju somelijera

‘’Vino je jedna od onih stvari gde uvek postoji nešto drugo za naučiti, drugi aspekt na koji niste pomislili ili drugo vino koje niste probali. Dakle, pretpostavljam da je somelijer savršeno odgovarao da me uvek motiviše i da želim da naučim više.’’

U Srbiji, nažalost, nije preterano cenjeno zanimanje somelijera. Ali, nadamo da je ovaj tekst makar malo doprineo povećanju svesti o važnosti ovog posla i svemu što on obuhvata. Somelijer je strastven i posvećen čovek koji je sposoban da nas vodi kroz čarobni svet vina. On nam otkriva nove ukuse i arome koje je pripremio za nas. Stoga je važno da uvažimo i poštujemo njihovo znanje i iskustvo- da shvatimo da su oni ključni u stvaranju nezaboravnih gastronomskih iskustava!

ostavite odgovor