Popularni recepti

hrana bogata triptofanom
HranaHrana i piće

Hrana bogata triptofanom

841pogleda

Triptofan je jedna od esencijalnih aminokiselina, što znači da je ljudsko telo ne može sintetizovati samo, već je moramo unositi hranom. Ona igra ključnu ulogu u različitim biološkim procesima i funkcijama organizma.

Triptofan kao prekursortriptofan

Prekursor je supstanca koja se koristi kao početni materijal ili “sirovina” za sintezu neke druge supstance u organizmu. Triptofan je prekursor za sintezu neurotransmitera kao što su serotonin, melatonin i niacin (vitamin B3), i zato je izuzetno važan.

– Serotonin je neurotransmiter koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, spavanja, apetita, i osećaja sreće i zadovoljstva. Niska koncentracija serotonina može biti povezana sa depresijom i drugim mentalnim poremećajima.

-Melatonin je hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja (cirkadijalni ritam) kod ljudi. On se sintetiše iz serotonina, koji se, pak, sintetiše iz triptofana.

-Niacin, takođe poznat kao vitamin B3, igra ključnu ulogu u metabolizmu energije, zdravlju kože, nervnog sistema i digestivnog sistema. On se takođe sintetiše iz triptofana.

Hrana bogata triptofanom

Triptofan je prisutan u raznovrsnoj hrani i pruža mogućnost da se na jednostavan način zadovolje dnevne nutritivne potrebe, podržavajući zdravlje nervnog sistema i opšte dobrobiti organizma. Raznovrsna hrana kao što su meso peradi (poput ćuretine i piletine), tofu, jaja i semenke bundeve predstavljaju izuzetno bogate izvore triptofana. Konzumacija ovih namirnica omogućava unos ove važne aminokiseline na prirodan način, što može doprineti očuvanju mentalnog zdravlja i optimalnom funkcionisanju organizma.

Seme bundevehrana bogata triptofanom seme bundeve

Na temelju nedavno objavljenih nutricionističkih podataka, seme bundeve pokazuju se kao izuzetno bogat izvor triptofana. Semenke bundeve prema istom izvoru, sadrže izuzetnih 576 mg triptofana na 100 grama. Ovo je čak 206% preporučenog dnevnog unosa za triptofan, što ih čini jednim od najbogatijih izvora ove aminokiseline u kategoriji orašastih plodova i semenki. Ako ovo nije hrana bogata triptofanom, ja ne znam šta jeste!

Ćuretina

Uzorak od 100 grama mlevene ćuretine pruža značajnih 507 mg triptofana, što predstavlja 181% RDI. Ćuretina takođe nudi 612 mg triptofana u porciji oko 170 grama, što je 219% RDI. Svojom bogatom hranljivošću i visokim sadržajem triptofana, ćuretina je odličan izbor za one koji traže proteinsku opciju koja podržava i mentalno i fizičko zdravlje.

Piletina

Piletina, omiljeni izbor u mnogim kuhinjama širom sveta, nije samo ukusna već i izuzetno hranljiva. Na primeru kuvanih pilećih grudi, 100 grama ovog mesa sadrži impozantnih 404 mg triptofana, što predstavlja 144% preporučenog dnevnog unosa (RDI) za prosečnu odraslu osobu.

Tofuhrana bogata triptofanom

Tofu sadrži značajnu količinu triptofana po porciji. Na primer, jedna šolja tofua sadrži 592 mg triptofana, što predstavlja značajnih 212% preporučenog dnevnog unosa (RDI). Na 100 grama, tofu pruža 235 mg triptofana, što je ekvivalentno 84% RDI, čineći ga izuzetno bogatim ovom esencijalnom amino kiselinom.

Jaja

Jedno veliko jaje sadrži oko 77mg triptofana. Uzimajući u obzir prosečnu dnevnu potrebu za triptofanom, ovo predstavlja oko 27% preporučenog dnevnog unosa (RDI). Na 100g jaja, sadržaj triptofana iznosi oko 153mg, što čini jaja značajnim izvorom ove esencijalne aminokiseline.

 

 

ostavite odgovor