Popularni recepti

Zdravlje

Herpes simplex lecenje

502pogleda

Herpes lecenje

Herpes simplex virus je često prisutna infekcija koja može uzrokovati bolne i neugodne simptome, poput plikova i ranica na usnama ili genitalnom području. Za njegovo efikasno lečenje koriste se različite terapije, uključujući i farmaceutske preparate kao što je aciklovir, kao i prirodne supstance poput L-lizina, propolisa, ulja matičnjaka i intravenske infuzije vitamina C. Svaki od ovih saveznika pruža svoje jedinstvene benefite u borbi protiv herpesa.

Aciklovir

Jedan od najčešće korišćenih lekova za lečenje herpesa je aciklovir. Aciklovir je antivirusni lek koji pomaže u zaustavljanju rasta i širenja virusa. On se koristi za lečenje oba tipa herpesa i može značajno smanjiti ozbiljnost i trajanje simptoma ako se počne

Aciklovir se uzima pet puta dnevno, 800mg, u razmacima od približno četiri sata, tokom pet do deset dana, zavisno od težine infekcije i preporuke lekara. Važno je pridržavati se uputstava za doziranje i ne preskakati doze kako bi lek bio što efikasniji. Obavezno uzimati odmah nakon pojave prvih znakova infekcije.

Aciklovir je lek koji se može dobiti bez recepta u apotekama, što znači da je lako dostupan za hitne slučajeve i brzo delovanje protiv herpesa.

Pored aciklovira, postoje i drugi antivirusni lekovi, koji se takođe koriste za lečenje herpesa. Međutim, aciklovir ostaje jedan od najčešće propisivanih zbog svoje efikasnosti i pristupačnosti.

Propolisherpes lecenje

Propolis je prirodni pčelinji proizvod poznat po svojim lekovitim svojstvima. Može se koristiti u obliku gela za lečenje herpesa na usnama i genitalnog herpesa.

Herpes lecenje: Preporučuje se primena od 3 do 4 puta dnevno. Ovaj prirodni proizvod sadrži brojne bioaktivne komponente poput flavonoida, fenolnih kiselina i estera, koji pokazuju sposobnost da ublaže simptome herpesa i ubrzaju proces zaceljenja ranica uzrokovanih herpesom. Upotreba propolisa u obliku gela ne samo da može smanjiti trajanje i ozbiljnost simptoma, već može i pružiti prirodnu alternativu sintetičkim lekovima, čineći ga popularnim izborom među onima koji preferiraju prirodne terapije.

L-lizin

L-lizin je esencijalna aminokiselina koju naše telo ne može samo da proizvodi, pa je moramo unositi kroz hranu ili suplemente. Pomaže u borbi protiv herpesa tako što sprečava umnožavanje virusa. L-lizin se može kupiti u obliku dodataka ishrani u apotekama i prodavnicama zdrave hrane,  u obliku tableta ili kapsula.

Neka istraživanja pokazuju da L-lizin može smanjiti koliko često se herpes pojavljuje, koliko dugo traje i koliko je ozbiljan, druga istraživanja nisu pronašla značajne koristi. Na primer, doze manje od 1 g dnevno nisu dale dobre rezultate, dok su veće doze, iznad 3 g dnevno, imale pozitivne efekte u smanjenju ponovne pojave herpesa.

Za efikasnost potrebno koristiti doze iznad 3 g dnevno koje mogu poboljšati stanje pacijenta.

Ulje matičnjakaherpes lecenje ulje maticnjaka

Studija o Melissa officinalis (matičnjak) ulju pokazala je da ima snažan antivirusni efekat protiv herpes simplex virusa tipa 1 i tipa 2, odnosno genitalnog i oralnog herpesa.Ulje matičnjaka može značajno smanjiti formiranje virusnih ranica i plikova izazvanih herpes virusom. Deluje tako što sprečava vezivanje virusa za ćelije domaćina.

Kada se koristi za herpes simplex, ulje matičnjaka može se primeniti direktno na zahvaćena područja kože. Pomešajte nekoliko kapi ulja matičnjaka sa baznim uljem poput kokosovog ili maslinovog ulja. Ovo razblažuje esencijalno ulje kako bi bilo sigurno za direktnu primenu na koži. Nanesite ovu smesu direktno na plikove i ranice izazvane herpesom, i lagano umasirajte da se ulje upije u kožu. Koristite dva do tri puta dnevno.

Intravenski vitamin C

Vitamin C igra važnu ulogu u podršci imunološkom sistemu protiv herpes virusa. Ovaj vitamin pomaže u jačanju B ćelija, koje su ključne za proizvodnju antitela. Antitela su važna jer pomažu organizmu da se bori protiv infekcija, uključujući i herpes. Ovaj tretman omogućava direktnu apsorpciju visokih doza vitamina C u krvotok, što može pojačati imunološki odgovor i ublažiti simptome infekcije.

Intravenska infuzija vitamina C je medicinski postupak koji se obavlja u različitim privatnim klinikama. U Srbiji intravenska infuzija vitamina C iznosi izmešu 3500-6000din, u zavisnosti od klinike.

Nakon što se registrujete u medicinskoj ustanovi, bićete smešteni u udoban prostor gde će medicinsko osoblje pripremiti materijale za infuziju. To uključuje sterilizaciju kože oko vena i postavljanje intravenske linije. Medicinsko osoblje će pažljivo izabrati venu, obično na podlaktici ili ruci, i postaviti intravensku iglu ili kateter. Potom će započeti infuziju razblaženog rastvora vitamina C. Ovo se obično radi polako, uz pažljiv nadzor brzine infuzije. Infuzija može trajati od nekoliko desetina minuta do nekoliko sati, zavisno od propisane doze i brzine kojom se daje rastvor.

Primer dana u lečenju herpesa

Evo kako jedan tipičan dan u lečenju herpesa može izgledati:

Ujutro, nakon doručka, uzimam prvu dozu aciklovira od 800 mg. Nakon četiri sata, ponovo uzimam drugu dozu. Istovremeno, uzimam 3 g L-lizina kao dodatak ishrani, što pomaže u suzbijanju virusa.

Tokom dana, tri puta nanosim propolis gel na zahvaćena područja na usnama, ili genitalnom području. Ovaj prirodni proizvod ublažava svrab i bol, dok se brzo upija u kožu.

Kasnije popodne, nanosim ulje matičnjaka razblaženo s kokosovim uljem na herpesne plikove. To činim tri puta dnevno kako bih maksimizirao njegove antivirusne efekte.

Uveče, odlazim u medicinsku ustanovu na intravensku infuziju vitamina C. Procedura traje oko sat vremena, tokom kojih polako primam visoke doze vitamina C. Ova infuzija pomaže u jačanju mog imunološkog sistema i bržem oporavku od herpesa. U toku 10 dana, primanje jedne doze vitamina C intravenski je sasvim dovoljno. Najbolje odmah na početku izbijanja herpesa.

Ovaj kombinovani pristup pomaže mi da efikasno upravljam herpesom i ublažim simptome, pružajući mi bolji kvalitet života i brži oporavak.

ostavite odgovor