Popularni recepti

hidrociklin mast
Medicina

Hidrociklin mast: Da li Vam je potrebna, i za šta se ona koristi?

5.2kpogleda

Šta je Hidrociklin Mast i Kako Deluje?

Sa svojim širokim spektrom primene, Hidrociklin mast je u mnogim domaćinstvima jedan od neizostavnih preparata za ublažavanje i lečenje kožnih problema.
Hidrociklin je veoma svestran lek poznat po svojoj efikasnosti u tretiranju različitih kožnih oboljenja, kombinovanjem kortikosteroida i antibiotika koji deluju sinergistički – odnosno međusobno se potpomažu u svom dejstvu.

Kortikosteroidi, poput hidrokortizona koji je u sastavu Hidrociklin masti, su sintetički derivati prirodnih hormona koji se proizvode u nadbubrežnim žlezdama i poseduju snažna protivupalna i imunosupresivna svojstva. To ih čini efikasnim u ublažavanju otoka, crvenila i svraba koji su povezani sa različitim kožnim oboljenjima.
Oksitetraciklin-hidrohlorid, antibiotički sastojak Hidrociklina, dopunjuje dejstvo kortikosteroida ciljajući bakterijske infekcije koje mogu uzrokovati, ili pratiti i pogoršati kožna oboljenja i upale.

Namene Hidrociklina

Mast sa hidrokortizonom se terapijski primenjuje kod različitih kožnih oboljenja i promena, te Vam može biti od koristi za:

  • Ekcem i dermatitis:
    Hidrociklin efikasno olakšava simptome ekcema i dermatitisa, smanjujući upalu i svrab.
  • Ujede insekata:
    Umiruje svrab i otok koji izazivaju ujedi komaraca, pčela ili drugih insekata dok takođe sprečava sekundarne infekcije.
  • Ranice na usnama, i u uglovima usana (žvale):
    Hidrociklin mast pomaže u zarastanju ranica oko usta i u uglovima usana, ublažavajući bol i boreći se protiv bakterijskih infekcija.
  • Akne:
    Pomaže u smanjenju crvenila i otoka koji su povezani sa aknama i sprečava razmnožavanje bakterija na koži.
  • Hemoroide:
    Hidrociklin može pružiti olakšanje od peckanja, nelagodnosti i svraba koji prate hemoroide.
  • Gljivice na noktima:
    Može se koristiti za sprečavanje infekcije uraslih noktiju i pomoć u lečenju gljivica na noktima.
  • Potkožne upalne promene/čireve i urasle dlačice:
    Krema sa hidrokortizonom se može naneti da umiri inficirane urasle dlačice i potkožne upale, izuzev onih na sluzokoži.

Lako je dostupna, ali oprez pri upotrebi

Prednost Hidrociklin masti svakako jeste što se može naći u gotovo svakoj apotekarskoj ustanovi, i to po prilično pristupačnim cenama, što omogućuje većini domaćinstava da u svojoj kućnoj apoteci ima dermatološki lek ovako široke primene.

Ipak, čak i kada nude brojne koristi, sa svakim lekom je važno biti svestan potencijalnih rizika i nuspojava, te se treba strogo pridržavati uputstava za korišćenje. Ovde možete pogledati više o tome kako se pravilno nanosi Hidrociklin mast.

Kada se primenjuje na odgovarajući način i pod medicinskim nadzorom, Hidrociklin može pružiti značajno olakšanje simptoma uz minimalan rizik od nuspojava. Međutim, treba voditi računa da se izbegne produžena upotreba, zbog rizika od sistemskog apsorbovanja kortikosteroida. Ako razmišljate o korišćenju preparata sa hidrokortizonom za neko kožno oboljenje, posavetujte se sa svojim lekarom za personalizovane savete i uputstva.

ostavite odgovor