Popularni recepti

nerafinisano suncokretovo ulje
Zanimljivosti

Nerafinisano suncokretovo ulje

731pogleda

U vrevi kozmetičkih proizvoda i tretmana koji obećavaju čuda za kosu, često zaboravljamo snagu prirode koja je svuda oko nas. Jedan od najmoćnijih saveznika za zdravu i prirodnu negu kose krije se u vašoj kuhinji – nerafinisano suncokretovo ulje. Ovo prirodno ulje ne samo da hrani kosu iznutra, već je i bolja opcija u poređenju s mnogim komercijalnim proizvodima za negu kose.nerafinisano suncokretovo ulje

Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kosu. Redovno unošenje vitamina E može pomoći u očuvanju zdravlja kose. Suncokretovo ulje je bogato vitaminom E. Ovaj tip ulja sadrži alfa-tokoferol, koji je oblik vitamina E, a poznato je da ima snažna antioksidativna svojstva. Redovno korišćenje suncokretovog ulja ima koristi za zdravlje kose i kože.

Vitamin E prodire duboko u vlasište, pružajući hidrataciju tamo gde je najpotrebnija. Ovo ne samo što čini kosu mekšom i glatkom na dodir, već i revitalizuje suvu i oštećenu kosu iznutra. Vitamin E jača strukturu svake vlasi kose, čineći je otpornijom na oštećenja i lomljenje. Ovo znači manje ispucalih krajeva i više zdrave kose koja se neće lomiti pod pritiskom svakodnevnih aktivnosti. Kroz poboljšanje cirkulacije vlasišta, vitamin E iz suncokretovog ulja osigurava da folikuli dobijaju sve potrebne hranljive sastojke za optimalan rast kose. Rezultat? Brži rast zdrave i jake kose.

Oleinska kiselinanerafinisano suncokretovo ulje

Oleinska kiselina, osim suncokretovog ulja, nalazi se u uljima poput maslinovog, avokadovog i bademovog.

Oleinska kiselina deluje kao zaštitni omotač oko svake vlasi kose, čineći je otpornijom na lomljenje. Kroz hidrataciju i jačanje, ova kiselina može smanjiti oštećenja uzrokovana lomljenjem kose, što rezultira zdravijom i smanjenom količinom ispucalih krajeva. Jedan od ključnih faktora koji utiče na percepciju brzine rasta kose je koliko se brzo lomi. Oleinska kiselina, stvarajući zaštitni omotač oko svake vlasi, sprečava lomljenje krajeva kose. Iako kosa zapravo ne raste brže, manje lomljenja može rezultirati utiskom bržeg rasta kose, jer se krajevi ne lome.

Prirodna alternativazdrava kosa

Jedna od ključnih prednosti korišćenja nerafinisanog suncokretovog ulja je njegova čistoća. Dok mnogi komercijalni proizvodi za kosu sadrže niz aditiva, konzervansa i veštačkih mirisa, nerafinisano suncokretovo ulje je čista prirodna supstanca koja pruža sve potrebne hranljive sastojke bez dodatnih štetnih sastojaka.

U poređenju sa skupim kozmetičkim proizvodima, nerafinisano suncokretovo ulje je pristupačna opcija za svakoga. Jedna flašica ovog ulja može poslužiti za različite svrhe, od maske za kosu do tretmana za vlasište, pružajući višestruke koristi po pristupačnoj ceni.

Koraci za korišćenje suncokretovog ulja

  1. Uzmite malu količinu nerafinisanog suncokretovog ulja – veličine novčića. Pre nego što nanesete ulje, operite kosu šamponom i isperite je vodom. Ne morate koristiti regenerator ili balzam u ovom trenutku, jer će suncokretovo ulje pružiti dubinsku hidrataciju.
  2. Nakon što ste lagano osušili kosu peškirom, uzmite malu količinu suncokretovog ulja na prste. Zatim, nanesite ulje direktno na teme, koristeći prste da ga umasirate nežno u kožu glave. Pobrinite se da ravnomerno rasporedite ulje po celom vlasištu.
  3. Nakon što ste obradili teme, nastavite sa raspodelom ulja duž cele dužine kose, od korena do krajeva. Koristite prste ili češalj da ravnomerno rasporedite ulje, osiguravajući da svaka vlas bude prekrivena.
  4. Nakon što ste ravnomerno rasporedili ulje po kosi, umotajte kosu u topao peškir. Možete zagrejati peškir fenom za kosu. Topli peškir će pomoći da se otvori folikula dlake i omogući bolje upijanje ulja.
  5. Ostavite ulje na kosi najmanje 30 minuta ili čak duže, ako želite dublju hidrataciju. Možete ostaviti ulje na kosi i preko noći, stavljajući na glavu kapu za tuširanje ili pamučnu maramu kako biste zaštitili jastuk.
  6.  Nakon što prođe određeno vreme, operite kosu šamponom kao što to obično radite. Ulje može biti malo teže isprati, pa ćete možda morati koristiti malo više šampona nego obično. Nakon pranja, možete koristiti balzam ili regenerator ako je potrebno.
  7. Na kraju, osušite kosu.Uživajte u mekoći, sjaju i hidrataciji koju vam pruža suncokretovo ulje!

 

ostavite odgovor