Popularni recepti

susamovo ulje
Zanimljivosti

Susamovo ulje

665pogleda

Susamovo ulje ima široku upotrebu širom sveta, ali je naročito popularno u određenim delovima Azije. Najviše se koristi u azijskim kuhinjama, kao što su kineska, indijska, japanska, korejska i tajlandska kuhinja. Osim Azije, susamovo ulje se koristi i u afričkim zemljama, posebno u delovima Bliskog Istoka poput Indije i Pakistana. Takođe, sve više ljudi širom sveta otkriva koristi i ukus susamovog ulja, što ga čini sve popularnijim i u drugim delovima sveta.

U ovom tekstu istražićemo bogatu istoriju susamovog ulja, njegove zdravstvene benefsusamovo uljeite, kao i raznolike načine na koje se koristi u kuhinji, medicini i kozmetici.

Susamovo ulje: Zdravstveni benefiti

Smanjenje visokih nivoa holesterola

Susamovo ulje pokazuje obećanje u smanjenju visokih nivoa holesterola, što može doprineti smanjenju rizika od ateroskleroze i kasnijeg nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Susamovo ulje je bogato omega-6 masnim kiselinama, posebno linolnom kiselinom. Istraživanja su pokazala da omega-6 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola u krvi, koji je glavni faktor rizika za aterosklerozu i srčane bolesti. Fitosteroli su biljni molekuli koji mogu imitirati holesterol i smanjiti apsorpciju holesterola iz creva, čime se smanjuje nivo holesterola u krvi. Ovo ulje sadrži određenu količinu fitosterola, što može doprineti smanjenju LDL holesterola.

Smanjenje nivoa glukoze u krvisusam

Konzumiranje susamovog ulja na prazan stomak pokazalo je značajno smanjenje nivoa glukoze u krvi, što je korisno za kontrolu nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom ili predispozicijom za dijabetes. Susamovo ulje utiče na metaboličke procese u telu, uključujući i metabolizam glukoze i insulina. Neki sastojci susamovog ulja mogu poboljšati osetljivost na insulin i regulisati nivoe šećera u krvi.

Smanjenje krvnog pritiska

Konzumiranje susamovog ulja značajno je smanjilo kako sistolni, tako i dijastolni krvni pritisak. Ovo je korisno za osobe koje pate od hipertenzije ili imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dodavanje susama ili susamovog ulja jelimabrokoli sa susamovim uljem

Umaci i prelivi

Susamovo ulje ili mlevene susamove semenke mogu se koristiti kao osnova za pripremu različitih umaka i preliva. Dodavanje ovih sastojaka će uneti bogatstvo ukusa i teksture u vaše jelo, posebno u azijskim jelima kao što su terijaki sos ili sos od kikirikija.

Posipanje preko salata

Susamove semenke, bilo pečene ili sirove, su idealan dodatak salatama. One dodaju hrskavost i blago orašasti ukus koji će obogatiti svaki zalogaj vaše salate. Pored toga, pružaju i dodatni sloj nutritivnih vrednosti, obogaćujući vaš obrok proteinima, vlaknima i antioksidantima.

Jogurt
Susamove semenke mogu dodati interesantan kontrast hrskavosti i ukusa vašem jogurtu. Možete ih posuti preko jogurta kao dodatak pre serviranja. Ova kombinacija će ne samo dodati teksturu, već i obogatiti vaš obrok proteinima, vitaminima i mineralima. Dodatno, možete eksperimentisati sa dodavanjem susamovog ulja u jogurtne prelive ili umake kako biste postigli sofisticirani ukus sa blagim orašastim tonovima.
U procesu kuvanja

Susamove semenke mogu biti dodate tokom procesa kuvanja kako bi se obogatila tekstura i ukus jela. Na primer, možete ih dodati zajedno sa ostalim sastojcima prilikom kuvanja pirinča ili povrća. Tako će susamove semenke upiti arome ostalih sastojaka i doprineti bogatijem ukusu celokupnog jela.

ostavite odgovor