Popularni recepti

hrana za ciscenje jetre ekstrakt brusnice
MedicinaZdravlje

Hrana za ciscenje jetre

956pogleda

Ekstrakt zelenog cajahrana za ciscenje jetre zeleni caj

Ekstrakt zelenog čaja je koncentrovani oblik zelenog čaja koji se dobija ekstrakcijom biljnih materija iz lista čaja. Ovaj ekstrakt je poznat po visokom sadržaju antioksidanata, koji se smatraju ključnim za mnoge zdravstvene koristi zelenog čaja.

Zeleni čaj je poznat po svojim blagotvornim dejstvima na zdravlje, uključujući antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Međutim, ekstrakt zelenog čaja se smatra još efikasnijim zbog veće koncentracije aktivnih jedinjenja. Na primer, za postizanje istog efekta kao što pruža jedna tableta ekstrakta zelenog čaja, potrebno je konzumirati veću količinu samog zelenog čaja. To znači da ekstrakt zelenog čaja može biti praktičniji i efikasniji način za konzumiranje visokih nivoa antioksidanata i drugih korisnih jedinjenja prisutnih u zelenom čaju.

Hrana za ciscenje jetre: Studija iz 2016. godine je imala za cilj da istraži uticaj suplementacije ekstraktom zelenog čaja na nivoe jetrenih enzima. U studiji je učestvovalo 80 pacijenata, koji su bili podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je dobijala ekstrakt zelenog čaja u obliku tableta. Pacijenti dobijali 500 mg tablete ekstrakta zelenog čaja jednom dnevno tokom 90 dana. Dok je druga grupa dobijala placebo.

Nakon perioda od 12 nedelja, rezultati su pokazali značajno smanjenje nivoa jetrenih enzima ALT i AST kod pacijenata koji su uzimali ekstrakt zelenog čaja, što ukazuje na poboljšanje funkcije jetre. U placebo grupi nije bilo značajnih promena.

Ovi rezultati sugerišu da ekstrakt zelenog čaja može imati pozitivan efekat na jetru.

Ekstrakt brusnicehrana za ciscenje jetre ekstrakt brusnice

Ekstrakt brusnice je koncentrovani oblik brusnice koji se dobija ekstrakcijom aktivnih jedinjenja iz ploda brusnice. Brusnica je poznata po visokom sadržaju antioksidanasa, posebno antocijanina i proantocijanidina, koji imaju brojne zdravstvene benefite.

Hrana za ciscenje jetre: U studiji iz 2021. godine,  učestvovalo je 110 pacijenata. Pacijenti su dobijali ili 144 mg kapsule ekstrakta brusnice. Polovina njih je uzimala kapsule sa ekstraktom brusnice, a druga polovina je uzimala placebo. Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali ekstrakt brusnice imali bolje rezultate u vezi sa masnom jetrom.

Ova studija je važna jer ukazuje da ekstrakt brusnice može biti koristan za ljude sa masnom jetrom.

Ekstrakt brusnice ima koristi za jetru zbog svojih antioksidativnih svojstava. Antioksidansi pomažu u zaštiti jetre od oštećenja i mogu pomoći u smanjenju upale.

Ekstrakt borovnicehrana za ciscenje jetre ekstrakt borovnice

Hrana za ciscenje jetre: Borovnice su bogate jedinjenjima kao što su antocijanini, fenolne kiseline i flavonoidi, koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Antioksidansi pomažu u zaštiti jetre od oštećenja i upale, čime se može poboljšati njen opšti rad i zdravlje.

Kada je reč o doziranju,  obično se koristi doza od oko 144 mg ekstrakta borovnice dnevno.

Orasihrana za ciscenje jetre orasi

Orasi se često smatraju korisnim za zdravlje jetre iz nekoliko razloga. Prvo, orasi su bogati antioksidansima poput vitamina E i polifenola, koji pomažu u zaštiti jetre od oštećenja slobodnim radikalima. Drugo, orasi su izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upale jetre. Takođe, orasi sadrže arginin, aminokiselinu koja pomaže u detoksikaciji amonijaka iz organizma, čime se smanjuje opterećenje jetre.

Hrana za ciscenje jetre: Studija iz 2021. godine sprovedena je kako bi istražila efekte ishrane bogate orasima na zdravlje jetre. Učesnici su konzumirali 28 grama oraha dnevno. Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele orahe imale značajan gubitak masnoće u jetri u poređenju sa onima koji su orahe konzumirali ređe.

Kafahrana za ciscenje jetre

Kofein koji se nalazi u kafi može da ima blagotvoran efekat na jetru. Umerena konzumacija kafe može smanjiti rizik od oštećenja jetre, uključujući cirozu jetre i rak jetre. Kofein stimuliše proizvodnju enzima u jetri koji pomažu u detoksikaciji tela.

Hrana za ciscenje jetre: Opšta preporuka je da odrasle osobe ne prelaze dnevni unos od 400 mg kofeina, što je ekvivalentno otprilike četiri šolje kafe dnevno.

ostavite odgovor