Popularni recepti

kondilom u ustima
seraderiandentalgroup.com
MedicinaZdravlje

Kondilom u ustima

1.9kpogleda

Kondilomi u ustima su virusne bradavice koje se mogu pojaviti na sluznici usne šupljine, desnima, jeziku ili nepcu. Ovi kondilomi su uzrokovani humanim papiloma virusom (HPV).

Kondilom u ustima: Kako prepoznati

kondilom u ustima
Credit to: seraderiandentalgroup.com

Boja: Kondilomi u ustima obično su slične boje kao i okolna sluznica, ali mogu varirati od beličaste do roze ili crvenkaste.

Boja: Mogu se pojaviti kao male izrasline ili kvržice na sluznici. Mogu biti pojedinačni ili grupisani.

Veličina: Veličina kondiloma može varirati od nekoliko milimetara do centimetara u prečniku.

Bol: Kondilomi obično nisu bolni, osim ako se ne iritiraju ili oštete.

Osećaj: Osobe koje imaju kondilome u ustima mogu osetiti prisustvo stranog tela ili nelagodnost, posebno prilikom žvakanja ili govora.

Broj: Mogu biti pojedinačni ili može biti više kondiloma na istoj lokaciji.

Kondilom u ustima: Kako se uklanja

Termokauterizacija

Ovo je medicinski postupak koji se koristi za uklanjanje kondiloma na usnama. Ovaj postupak koristi toplotu kako bi se uništile i odstranile neželjene promene na koži ili sluzokoži, kao što su kondilomi.

Pre postupka, lekar će pregledati kondilome i proceniti njihovu veličinu i položaj. Daće vam lokalnu anesteziju kako biste smanjili bol tokom postupka Lekar će koristiti termokauter, uređaj koji generiše toplotu. Pažljivo će primeniti na kondilome na usnama kako bi se zagrejali i uništili. Toplota iz termokautera deluje na tkivo kondiloma, što dovodi do njihovog uništenja. Postupak može biti bolan, ali traje relativno kratko. Nakon što su kondilomi uništeni, lekar će prekriti tretirana područja sterilnim zavojem. Potrebno je nekoliko dana ili nedelja da se područje potpuno zaleči, tokom kojih se mogu preporučiti određeni lekovi ili kreme za ublažavanje simptoma i podsticanje bržeg zaceljivanja.

Laser

Laser ide dosta dublje od termakautera. Lekar će koristiti specijalizovan laser koji emituje jaku svetlost određene talasne dužine. Ova svetlost se usmerava na kondilome na usnama kako bi ih zagrejala i uništila. Toplota iz lasera deluje na tkivo kondiloma, dovodeći do njihovog uništenja. Laser se može precizno kontrolisati kako bi se osiguralo da se uništi samo zaraženo tkivo, a da se ne ošteti okolno zdravo tkivo. Nakon tretmana laserom, lekar prekriva tretirana područja sterilnim zavojem. Potrebno je nekoliko dana ili nedelja da se područje potpuno zaleči, tokom kojih se mogu preporučiti određeni lekovi ili kreme za ublažavanje simptoma i podsticanje bržeg zaceljivanja.Nakon tretmana, morate da izbegavate aktivnosti kao što su plivanje ili seksualni odnosi nekoliko nedelja kako biste sprečili infekciju i omogućili potpuno zaceljivanje.

Kondilom u ustima: Da li može da se proširi

Da! Kondilomi se mogu proširiti sa unutrašnje strane usana na jezik i dalje u ustima. Infekcija HPV-om koja uzrokuje kondilome može se preneti direktnim kontaktom sa zaraženim tkivom, pa ako postoji kondilom na unutrašnjoj strani usana koji je u kontaktu sa jezikom ili drugim delovima usta, postoji rizik da se infekcija proširi na ta područja. Zbog toga je važno da se kondilomi u ustima leče što pre!

Kondilom u ustima: Uklanjanje kondiloma laserom tokom trudnoće-Da li je bezbedno za bebu?

Mnoge buduće majke brinu o bezbednosti ovog postupka po njihovu bebu. Uklanjanje kondiloma laserom obično se smatra sigurnim tokom trudnoće, posebno u drugom trimestru. Laser je precizan i minimizira oštećenje okolnog tkiva, što ga čini bezbednim za bebu. Međutim, uvek je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom kako biste dobili individualizovanu procenu rizika i koristi za vaš slučaj, ali se generalno smatra bezbednim.

Kondilom na jeziku

kondilom na jeziku
Credit to: www.vinmec.com

Kondilom u ustima

kondilom u ustima
Credit to: dental.washington.edu

Za mnoge ljude, ideja o odlasku u kliniku i priznavanju da imaju kondilome može biti izuzetno neugodna i sramotna. Međutim, važno je shvatiti da su kondilomi infektivni i da se mogu širiti ako se ne leče. Kondilomi su uzrokovani humanim papiloma virusom (HPV) koji se lako prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili sluzokožom. To znači da, ukoliko se kondilomi ne leče, postoji rizik da se infekcija prenese na druge delove tela ili na seksualnog partnera! Iako su kondilomi benigni tumori, u retkim slučajevima mogu dovesti do komplikacija. Na primer, kondilomi na grliću materice mogu povećati rizik od razvoja raka grlića materice. Stoga je važno pravovremeno lečiti kondilome kako bi se sprečile potencijalne komplikacije. Što se kondilomi pre dijagnostikuju i leče, to je lakše rešiti ih.  Što se pre krene sa lečenjem, to je veća verovatnoća da će se kondilomi uspešno eliminisati.

ostavite odgovor