Popularni recepti

jednostrano krvarenje iz nosa
Moja beba

Krvarenje iz nosa kod dece

850pogleda

Krvarenje iz nosa, ili epistaksa, relativno je česta pojava kod dece i obično nije ozbiljno. Ipak, može biti zabrinjavajuće za roditelje. Uzroci krvarenja iz nosa kod dece mogu biti različiti, uključujući suv vazduh, iritaciju sluznice nosa, infekcije, alergije, ili povrede. U većini slučajeva, krvarenje se može zaustaviti kod kuće primenom jednostavnih mera.

Jednostrano krvarenje iz nosa

Jednostrano krvarenje iz nosa se često javlja kod dece. Anatomija nosa može doprineti tome. U septumu nosa, koji je čvrsto tkivo između nozdrva, postoji mreža sitnih krvnih sudova. Ovi krvni sudovi mogu biti izloženiji i osetljiviji na jednoj strani nosa nego na drugoj zbog različitih faktora, uključujući simetriju nosa i moguće manje povrede na jednoj strani. Jednostrano krvarenje iz nosa se javlja između ostalog, i zbog te simetrije, odnosno asimetrije nozdrva.

Na primer, kod neke dece, unutrašnji deo nosa može biti malo asimetričan, što znači da su krvni sudovi na jednoj strani više izloženi vazduhu ili dodiru prsta. Ovo može povećati rizik od iritacije i lakšeg pucanja krvnih sudova na toj strani.

Takođe, deca često imaju naviku da čeprkaju nos, što može dodatno iritirati krvne sudove i povećati rizik od krvarenja, posebno na strani koju čeprkaju. Jednostrano krvarenje iz nosa nije neobično pojava.

Uzroci krvarenja iz nosa

Čeprkanje nosa

Čeprkanje nosa može biti najčešći uzrok krvarenja iz nosa kod dece. Ova navika može iritirati sluznicu nosa i izazvati oštećenje krvnih sudova. Pa se javlja jednostrano krvarenje iz nosa, ili dvostrano. Deca često čeprkaju nos iz različitih razloga, uključujući svrab, suvoću nosa ili jednostavno kao naviku. Međutim, ova navika može biti štetna i povećati rizik od krvarenja iz nosa.

Krvarenja iz nosa uzrokovana čeprkanjem obično su lakša i prestaju nakon nekoliko minuta pritiskom na nozdrve. Međutim, ukoliko se krvarenje često ponavlja ili je teže, važno je obratiti se lekaru radi saveta i daljeg lečenja. Važno je i raditi na sprečavanju ove navike kod dece, kao što je podučavanje o značaju nežnog čišćenja nosa i održavanja vlage u nosu kako bi se smanjila iritacija i potreba za čeprkanjem.

Suv vazduh

Kada je vazduh suv, sluznica nosa gubi vlagu i postaje osetljivija na iritacije. Ova iritacija može uzrokovati svrab ili nelagodnost, što može dovesti do čeprkanja nosa, što dalje može povećati rizik od krvarenja. Kako bi se sprečilo krvarenje iz nosa izazvano suvim vazduhom, važno je održavati odgovarajuću vlažnost vazduha u prostorijama u kojima dete boravi. Ovo se može postići korišćenjem ovlaživača vazduha ili postavljanjem posuda sa vodom u prostoriji.

Bakterijska infekcija

Kada se bakterijska infekcija razvije, sluznica nosa postaje inflamirana i pojavljuje se crvenilo i otok. Ovo stanje može biti bolno i iritantno, što može dovesti do pokušaja čišćenja nosa ili čeprkanja, što dalje može pogoršati iritaciju i dovesti do krvarenja. Lečenje bakterijske infekcije nosa obično uključuje primenu antibiotika kako bi se ubile bakterije i sprečilo dalje širenje infekcije. Lečenje bakterijske infekcije nosa uključuje primenu antibiotika kako bi se ubile bakterije i sprečilo dalje širenje infekcije.

Alergijske reakcije

Kada dođe do alergijske reakcije, imunološki sistem tela reaguje na supstance koje su obično bezopasne, poput polena, prašine ili dlake kućnih ljubimaca, kao da su opasne. Ova reakcija može dovesti do zapaljenja i oticanja sluznice nosa, što može izazvati povećan pritisak u krvnim sudovima nosa. Ovaj povećani pritisak može uzrokovati pucanje krvnih sudova i krvarenje. Krvarenje može biti jednostrano krvarenje iz nosa ili dvostrano krvarenje iz nosa.

Duvanje nosa

Preterano duvanje nosa takođe može iritirati sluznicu nosa i izazvati krvarenje. Konstantno duvanje nosa ili prejako čišćenje nosa može oštetiti površinu nosne sluznice i izazvati iritaciju i krvarenje.

Ozbiljnija stanja

Krvarenje iz nosa kod dece obično nije ozbiljno i može se zaustaviti kod kuće primenom jednostavnih mera. Međutim, postoje ozbiljnija stanja koja mogu uzrokovati krvarenje iz nosa i zahtevaju pažnju lekara. Neka od tih stanja uključuju:

Hemofilija i drugi poremećaji zgrušavanja krvi: Deca koja imaju hemofiliju ili druge poremećaje zgrušavanja krvi mogu imati teže krvarenje iz nosa i to može biti znak ozbiljnijeg problema.

Nazalni polipi: Veliki ili brojni polipi u nosu mogu iritirati sluznicu nosa i povećati rizik od krvarenja.

Trauma: Ozbiljne povrede nosa, kao što su frakture ili udarci u nos, mogu uzrokovati krvarenje koje zahteva medicinsku intervenciju.

Tumori: Retko, tumori u nosu ili sinusima mogu uzrokovati krvarenje iz nosa.

Kada treba da se zabrinete

Novi lekovi

Važno je da kontaktirate svog lekara ako je vaše dete nedavno počelo da uzima nove lekove. Ovo je zato što neki lekovi mogu izazvati promene u zgrušavanju krvi ili mogu iritirati nosnu sluznicu, što može povećati rizik od krvarenja iz nosa. Lekar će moći da proceni da li postoji veza između novog leka i krvarenja iz nosa i preporučiće odgovarajuće korake.

Iznenadna pojava modrica po telu

Pojava teških modrica po celom telu kod deteta može biti zabrinjavajuća i zahteva medicinsku procenu. Teške modrice po celom telu mogu biti simptom ozbiljnijeg stanja, poput poremećaja zgrušavanja krvi, infektivnih bolesti ili ozbiljnih povreda. Ovi simptomi mogu biti posebno zabrinjavajući ako su praćeni drugim simptomima kao što su krvarenje iz nosa, učestali modrice bez očiglednog uzroka, produženo krvarenje nakon manjih povreda ili intervencija. U svakom slučaju, važno je da se obratite lekaru kako biste utvrdili uzrok modrica i dobili odgovarajući tretman.

Ako se krvarenje iz nosa javi paralelno sa krvarenjem iz drugih šupljina, ili desni

ostavite odgovor