Popularni recepti

heliko bakterija ishrana
Hrana

Hrana koja smeta Heliko Bakterija

921pogleda

Hrana koju treba izbegavati kod Helicobacter pylori infekcije: Šta ne sme da se jede?

Određene namirnice mogu iritirati želudac i pogoršati simptome, pa je važno znati koje namirnice treba izbegavati. U ovom članku ćemo istražiti koje vrste hrane treba izbegavati kod H. pylori infekcije kako bismo pomogli u održavanju zdravlja želuca i olakšali oporavak.

Rafinisane žitarice: beli hleb i pecivahrana koja smeta heliko bakterija

Hrana koja smeta Heliko Bakterija: Visok sadržaj ugljenih hidrata može povećati simptome infekcije H. pylori. Jedan od glavnih razloga za izbegavanje ovih proizvoda je njihov visok sadržaj jednostavnih ugljenih hidrata. Ovi ugljeni hidrati se brzo razgrađuju u organizmu, što može dovesti do naglog skoka nivoa šećera u krvi. Ovaj nagli skok šećera može uzrokovati promene u crevima, uključujući povećanu proizvodnju gasova, nadutost i promene u stolici.

Osim toga, rafinisane žitarice i peciva često sadrže aditive i konzervanse koji mogu iritirati želudac i creva. Ovi aditivi mogu izazvati upalu i nelagodnost u gastrointestinalnom traktu, pogotovo kod osoba koje već imaju osetljiv digestivni sistem.

Industrijski sokovihrana koja smeta heliko bakterija

Hrana koja smeta Heliko Bakterija: Industrijski sokovi često sadrže visok nivo dodatnog šećera, veštačkih aroma, boja i drugih aditiva. Ovi sastojci mogu biti štetni za zdravlje, posebno kada se konzumiraju u velikim količinama ili kada osoba ima Helicobacter pylori (H. pylori) infekciju.

Takođe, veštačke arome, boje i druge hemikalije koje se često dodaju u industrijske sokove mogu iritirati digestivni trakt i pogoršati simptome kod osoba sa osetljivim želucem.

Mesne prerađevine: slanina, salama, šunkahrana koja smeta heliko bakterija

Hrana koja smeta Heliko Bakterija: Obrađeni mesni proizvodi  sadrže visok nivo soli, što može iritirati želudac i pogoršati simptome infekcije H. pylori.

Kada se so unese u organizam, dolazi do povećanja koncentracije natrijuma u krvi, što može oštetiti sluznicu želuca. Oštećenje sluznice želuca može olakšati kolonizaciju H. pylori bakterija, što znači da će se bakterije lakše razmnožavati i širiti u želucu. Osim toga, prekomerna konzumacija soli može dovesti do upale sluznice (gastritis) i oštećenja sluznice (erozije). Ova oštećenja mogu pogoršati simptome infekcije H. pylori, kao što su bol u stomaku, nadutost, mučnina i povraćanje.

Alkoholhrana koja smeta heliko bakterija

Hrana koja smeta Heliko Bakterija: Studije su pokazale da prekomerno pijenje alkohola može oštetiti zaštitnu barijeru sluznice želuca.

Kada konzumiramo alkohol, on može izazvati povećanu proizvodnju štetnih supstanci u želucu. Te štetne supstance mogu oštetiti sluznicu želuca i učiniti je osetljivijom na bakteriju H. pylori. Kada se bakterija H. pylori naseljava u želucu, ona se može “zalepiti” za sluznicu i početi se razmnožavati u većem broju, što se naziva  kolonizacijom. Dakle, alkohol može povećati rizik od infekcije H. pylori tako što oštećuje sluznicu želuca i olakšava bakterijama da se naseljavaju i razmnožavaju.

Pržena hrana: pomfrit, riblji štapići, kobasicehrana koja smeta heliko bakterija

Hrana koja smeta Heliko Bakterija: Prženje hrane na visokim temperaturama može uzrokovati stvaranje supstanci kao što su heterociklični amini. koje mogu iritirati sluznicu želuca. Kod osoba sa Helicobacter pylori (H. pylori) infekcijom, sluznica želuca već može biti oštećena ili upaljena, što ih čini posebno osetljivim na iritaciju od ovih supstanci.

Prženjem hrane u dubokom ulju dolazi do stvaranja velike količine masti u hrani, što može dodatno opteretiti želudac i otežati varenje. Osim toga, pržena hrana može biti bogata masnoćama, što može povećati lučenje želudačne kiseline i izazvati simptome kao što su gorušica, nadutost ili bol u stomaku kod osoba sa iritiranom ili upaljenom želučanom sluznicom. Kod osoba sa infekcijom H. pylori, koja već može izazvati iritaciju ili upalu sluznice, konzumacija pržene hrane može pogoršati simptome i otežati proces ozdravljenja. Zbog toga se preporučuje izbegavanje ili ograničavanje konzumacije pržene hrane kod osoba sa H. pylori infekcijom, a umesto toga biranje lakših, kuvanih ili pečenih jela koja su lakša za varenje i manje opterećuju želudac.

ostavite odgovor