Popularni recepti

Kolagen gel
Hrana

Hrana koja sadrži kolagen

1.3kpogleda

Hrana bogata kolagenom umesto suplemenata

Suplementi kolagena su izuzetno popularni među ljudima koji žele usporiti proces starenja i očuvati zdravlje kože, kostiju i zglobova. Iako su ovi suplementi ponekad skupi, postoje prirodni izvori kolagena u hrani koji mogu biti pristupačniji i efikasni u održavanju nivoa kolagena u telu. U nastavku ćemo istražiti raznolik spektar namirnica koje sadrže kolagen i koje mogu doprineti očuvanju vitalnosti i mladalačkog izgleda.

Goveđi i pileći bujonPileci bujon

Goveđi i pileći bujon  se prave tako što se kosti i hrskavica ovih životinja kuvaju. Kuvanje ovih delova životinja u vodi omogućava da se kolagen i druge hranljive komponente prenesu u tečnost, što čini bujon bogatim izvorom hranljivih sastojaka, uključujući kolagen. Ovaj proces kuvanja kostiju i hrskavice se obično sprovodi na niskoj temperaturi tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se izvukle sve korisne komponente.

Pileći i goveđi bujon se može jesti kao supa, kao osnova za razna jela ili kao napitak. U supi možete dodati rezance, krompir, povrće ili bilo koje druge sastojke po želji. Takođe se može koristiti za kuvanje pirinča, testenine ili drugih jela radi dodavanja ukusa i hranljivih sastojaka. Takođe možete piti pileći bujon kao napitak, posebno ako se osećate prehlađeno ili želite dobiti dodatnu hidrataciju.

Recept za pileći bujon

Sastojci

1 pileće truplo (celo pile) (oko 1,5 do 2 kg)

2 šargarepe, oljuštene i iseckane na krugove

2 stabljike celera, iseckane na komade

1 luk, iseckan na četvrtinu

3 čena belog luka, oljuštena i iseckana

voda, dovoljna da prekrije pile

Uputstvo:

Operite pile pod hladnom vodom i stavite ga u veliki lonac, celo ili isečeno na komade.

Dodajte šargarepu celer, luk i beli luk u lonac sa piletom.

Prelijte sve s dovoljno vode da potpuno prekrije pile.

Stavite lonac na srednje jaku temperaturu i pustite da voda proključa.

Smanjite temperaturu na nisku ili srednje nisku i ostavite da lagano krčka, nepokriveno, oko 1,5 do 2 sata. Vreme kuvanja zavisiće od veličine pileta. Unutrašnja temperatura pileta trebala bi biti 74 stepeni celzijusa kada je potpuno skuvano.

Pažljivo izvadite pile iz lonca i prenesite ga na dasku za sečenje. Koristite viljušku i nož da skinete meso sa kostiju i iskidate ga na manje komade. Bacite pileće kosti ili sačuvajte za pripremu drugih jela.

Da biste procedili bujon, koristite cediljku ili gazu i prelijte ga u veliku posudu kako biste uklonili sve čestice i povrće.

Po ukusu dodajte so i biber. Bujon je sada spreman za upotrebu u raznim receptima, kao supa ili za dodavanje ukusa i hranljivih sastojaka drugim jelima. Možete ga takođe čuvati u frižideru za kasniju upotrebu.

Bujon se obično priprema kuvanjem kostiju, ali može se takođe koristiti celo pile, kako bi se dobio bogatiji i ukusniji bujon. Korišćenje cele piletine može dodati dodatnu dimenziju ukusu i hranljivosti bujonu, jer će se iz mesa i hrskavice takođe osloboditi kolagen i druge hranljive komponente.

Pileća kožicapileca kozica

Osim što je ukusna dodatna komponenta u mnogim jelima, pileća kožica takođe pruža visokokvalitetne kolagen peptide koji mogu podržati elastičnost i hidrataciju kože. U 100 grama pileće kožice nalazi se oko 2,5 grama kolagena. To znači da pileća kožica sadrži oko 25% kolagena u odnosu na svoju težinu.

S obzirom na termolabilnost kolagena, evo načina kako možete pripremiti pileću kožicu tako da se očuva što više kolagena:

Kuvanje na niskoj temperaturi: Umesto prženja na visokim temperaturama, možete kuvati pileću kožicu na niskoj temperaturi, idealno ispod tačke denaturacije kolagena. Kuvanje na oko 50-60°C može pomoći da se sačuva kolagen.

Parno kuvanje: Parno kuvanje je blag način pripreme hrane. Pileća kožica se može pripremiti putem ovog procesa kako bi se izbegle visoke temperature.

Losos (sa kožom)losos sa kozom

Losos poznat kao riba koja sadrži značajnu količinu kolagena, sa oko 2,6 grama kolagena u 100 grama mesa. Osim što je bogat kolagenom, losos je takođe izuzetno hranljiv, pružajući proteine i omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje srca i mozga.

Da biste maksimalno iskoristili benefite od lososa, možete ga jesti na različite načine. Prilikom pripreme, preporučuje se da jedete celu ribu, uključujući i kožu. Koža lososa takođe sadrži kolagen, pa je korisno zadržati je prilikom pripreme. Kuvanje lososa na pari ili pečenje na laganoj temperaturi pomaže da se sačuva što više kolagena, jer visoke temperature mogu uticati na stabilnost kolagena.

ostavite odgovor