Popularni recepti

Korejska kozmetika
Zanimljivosti

Korejska kozmetika ili nešto više

1.2kpogleda

Korejska kultura i njen pristup nezi kože su postali globalno prepoznatljivi, a Korejci često važe za ljude sa najlepšom kožom na svetu. Ovaj fenomen nije slučajan, već ima duboke korene u korejskoj istoriji, tradiciji i društvenoj percepciji lepote. Kroz vekove, Korejci su razvijali sofisticirane metode i tajne za očuvanje i poboljšanje izgleda kože. Njihova posvećenost nezi kože odražava se u obimu i pažnji koju posvećuju održavanju zdrave i blistave kože.

”Korejci su ljudi sa najlepšom i najčistijom kožom.”, kažu.

Zašto bi to moglo biti tako?

Društveni pritisakKorejska kozmetika zasto je dobra

Korejsko društvo ima visok standard lepote, gde se zdrava i besprekorna koža smatraju osnovom lepog izgleda. Očekuje se da pojedinci brinu o svom izgledu, uključujući i negu kože. Koreja je svetski lider u zabavi i popularnoj kulturi, a poznati korejski glumci, pevači i glumice često postaju ikone lepote. Njihov besprekoran ten i blistava koža postaju standard koji mnogi žele postići. Visok nivo obrazovanja o nezi kože je takođe prisutan. Mladi se uče o koracima njege kože od rane dobi, a ova edukacija postaje deo svakodnevnog života.

Kreme sa SPF faktoromKorejska kozmetika zasto je dobra

Korejci ozbiljno shvataju kreme sa SPF faktorom (Sun Protection Factor) kao ključni deo svoje svakodnevne rutine nege kože. Korejci su svesni štetnih efekata UV zračenja Sunca na kožu. Redovna izloženost Suncu bez odgovarajuće zaštite može dovesti do opekotina, preranog starenja kože i povećanog rizika od raka kože. SPF krema efikasno štiti kožu od ovih štetnih uticaja.  SPF krema je praktičan proizvod za svakodnevnu zaštitu od Sunca. Korejci je često uključuju u svoju jutarnju rutinu nege kože kao poslednji korak pre šminkanja. To osigurava da su zaštićeni od sunčevih zraka tokom celog dana.

Pridaju izuzetno veliku važnost zaštiti svoje kože od štetnih UV zraka Sunca, čak i tokom oblačnih dana i tmurnih dana. Iako oblaci mogu delovati kao prirodna zaštita od Sunca, štetni UV zraci mogu proći kroz oblake i dopreti do površine Zemlje. U stvari, dobar deo ovih zraka može biti prisutan i tokom oblačnih dana. Korejci su svesni ovog činjeničnog stanja i nose zaštitu od Sunca kako bi se zaštitili od potencijalnih oštećenja kože.

Tradicionalna korejska kuhinjaUlje od susama

Korejska kuhinja je poznata po svojoj raznolikosti, bogatstvu ukusa i hranljivim sastojcima. Jedna od ključnih karakteristika tradicionalne korejske ishrane je njen naglasak na biljnoj hrani i upotrebi zdravih ulja poput susamovog ulja.

U tradicionalnoj korejskoj ishrani, povrće igra centralnu ulogu. Jela često sadrže širok spektar povrća, uključujući kupus, šargarepu, krastavce, i mnoge druge vrste. Korejci takođe vole fermentisano povrće kao što je kimchi, koje osim što je ukusno, bogato je probioticima koji podržavaju zdravu crevnu floru.

Upotreba zdravih ulja je još jedna karakteristika tradicionalne korejske kuhinje. Ulje od susama je posebno popularno i često se koristi za pravljenje umaka i dresinga. Ovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, što može pozitivno uticati na srce i krvne sudove. Susamovo ulje je bogato antioksidansima kao što su vitamini E i K. Ovi antioksidansi igraju ključnu ulogu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i pomažu u očuvanju zdravlja kože i tela.

Korejska kozmetikaKorejska kozmetika maska za lice

U Koreji postoji izuzetno razvijena industrija nege kože, što se ogleda u impresivnom broju od preko 20.000 različitih brendova za negu kože. Korejci pridaju veliku važnost nezi kože i često su inovatori u razvoju novih proizvoda i tretmana.

Uljani skidači šminke, ili “oil-based cleanser,” su popularni u korejskoj kozmetici i nezi kože. Ulje ima svojstvo rastvaranja masnoća, što ga čini izuzetno efikasnim u uklanjanju šminke. Bez potrebe za grubim trljanjem, uljani čistači nežno uklanjaju šminku sa lica, uključujući i vodootpornu šminku.

Korejci često koriste piling proizvode kao deo svoje redovne nege kože, ali sa posebnom pažnjom na pravilnost primene. Umesto svakodnevnog korišćenja, što može biti previše agresivno za kožu, Korejci često primenjuju piling proizvode jednom do dva puta nedeljno. Ovaj pristup omogućava koži da se obnovi i očisti od mrtvih ćelija, ali bez prekomerne iritacije ili oštećenja.

Korejska kozmetika je bogata obiljem tonera. Toner je tečni proizvod za negu kože koji se koristi nakon čišćenja lica, ali pre nanošenja seruma i hidratantne kreme. Bitan je deo korejske rutine nege kože i širom sveta. Toneri pomažu u obnavljanju prirodne pH vrednosti kože koja može biti poremećena tokom čišćenja. Održavanje optimalne pH vrednosti kože pomaže u sprečavanju pojave problema kao što su akne i iritacije. Neki toneri sadrže hidratantne sastojke koji pomažu u održavanju nivoa hidratacije kože. Ovo je posebno važno za osobe sa suvom ili dehidriranom kožom.

Klinike za negu kožeKorejska kozmetika i korejska klinika

Osim proizvoda za kućnu negu kože, postoji i širok spektar klinika i salona koji nude profesionalne usluge nege kože.

Jedan od popularnih tretmana za lice u Koreji je “Pico Toning” tretman, poznat i kao “Pico Toning Laser”. Ovaj tretman je postao sve popularniji zbog svojih brojnih benefita za kožu.  Pico Toning je vrsta lasera koji se koristi za tretiranje kože. Ovaj laser koristi ultra-kratke impulse svetla visokog intenziteta za ciljanu stimulaciju kolagena u koži. Glavna svrha Pico Toning tretmana je stimulacija proizvodnje kolagena u koži. Kolagen je ključni protein koji održava čvrstoću i elastičnost kože. Starenjem, nivo kolagena opada, što dovodi do pojave bora i gubitka čvrstoće kože. Pico Toning tretman pomaže obnovi kolagena i vraća koži mladolik izgled.

ostavite odgovor