Popularni recepti

Sta je hipermangan
Medicina

Hipermangan: Pravilna upotreba

29.4kpogleda

Kalijum permanganat, takođe poznat kao hipermangan je jedinjenje koje se koristi u različite svrhe, uključujući medicinske, laboratorijske, i industrijske primene.

Nedostatak znanja i bezbednosti u praksi

U nedavnom incidentu u okviru zdravstvenog sistema Velike Britanije, istraživana je upotreba hipermangana u dermatološkoj praksi i istaknut je ozbiljan problem – mnogi ljudi ne znaju kako pravilno koristiti ovaj antiseptički agens ili koliko vode treba koristiti za njegovo razređivanje.

Hipermangan je često korišćen kao antiseptik u dermatologiji za tretman različitih kožnih stanja. Međutim, upotreba ovog sredstva zahteva pažnju i preciznost kako bi se izbegli ozbiljni incidenti. Postoji nedostatak smernica i znanja o sigurnoj upotrebi hipermangana, što može dovesti do ozbiljnih problema i potencijalno smrtonosnih situacija.

AnketaHipermangan upotreba

Anketa sprovedena od strane Britanskog Udruženja Dermatologa (BAD) među dermatolozima otkrila je alarmantan nivo nepoznavanja osnovnih informacija o upotrebi kalijum permanganata. Čak 90% ispitanika izjavilo je da koristi kalijum permanganat u svojoj praksi, ali mnogi od njih nisu bili upoznati sa osnovnim smernicama.

Ključno pitanje koje je postavljeno dermatolozima bilo je: “Koliko vode je potrebno za razređivanje kalijum permanganata u tabletama?” Nažalost, više od trećine ispitanika nije znalo odgovor na ovo pitanje, dok je manje od polovine tačno odgovorilo da je potrebno 4 litre vode.

Smrt pacijenta

Neverni događaj koji je rezultirao smrću pacijenta podvukao je ozbiljnost problema. Incidenti u kojima se hipermangan slučajno unosi kao oralni tretman mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje i život pacijenata.

Hipermangan se ne guta, ne pije, ne unosi oralno!!!

Osim nedostatka znanja o pravilnoj upotrebi, studija je takođe identifikovala nesporazume u vezi sa oblikom hipermangana koji je dostupan na tržištu. Većina dermatologa prepoznaje tablete kao oblik ovog antiseptika, ali takođe su prijavili različite druge forme kao što su rastvor, kristali i prah.

Rezultati ove studije ukazuju na hitnu potrebu za jasnim smernicama i edukacijom u vezi sa upotrebom hipermangana u dermatologiji.

Kako pravilno koristiti hipermangan?Kada sa hipermanganom

Na sajtu koji je kreirao tim dermatologa sa Univerziteta u Aucklandu, vodećeg instituta za dermatologiju na Novom Zelandu, navodi se par ključnih stvari o kojima treba obratiti pažnju kada se rukuje hipermanganom.

Dermatolozi preporučuju upotrebu kalijum-permanganata na sledeći način:

  1. Kalijum-permanganat se koristi u obliku razblaženog rastvora. Kristali i koncentrovani rastvori su jakih hemijskih svojstava i mogu oštetiti kožu, pa se moraju koristiti u razblaženom obliku.
  2. Prilikom rukovanja koncentrovanim rastvorom ili tabletama, obavezno nosite rukavice kako biste zaštitili kožu.
  3. Područje koje je zahvaćeno problemom može se uroniti u razblaženi rastvor kalijum-permanganata na 10-20 minuta, dva puta dnevno.
  4. Nakon uranjanja, tretirano područje može se nežno osušiti pomoću papirnatog ubrusa, nakon čega se mogu primeniti tretmani kao što su kortikosteroidne kreme.
  5. Na nokte se može naneti vazelin kako bi se sprečilo stvaranje smeđih mrlja uzrokovanih kalijum-permanganatom.
  6. Obično je potrebno 2-3 dana primene kako bi se osušila kožna promena koja luči tečnost, nakon čega se može prestati sa uranjanjem pre nego što koža postane previše suva.
  7. Ako su ruke ili stopala zahvaćeni, razblaženi rastvor kalijum-permanganata može se sipati u posudu obloženu plastičnom vrećicom koja se može odbaciti nakon upotrebe.
  8. Ako je problematično područje manje i lokalizovano, kalijum-permanganat se može primeniti na gazu natopljenu razblaženim rastvorom i blago ocediti kako bi se uklonila suvišna tečnost, a zatim se naneti na zahvaćeno područje tokom 20 minuta.

Informacije preuzete sa sajta dermnetnz.org

Sajt je pouzdan izvor informacija o dermatologiji i može pomoći ljudima da nauče više o kožnim bolestima.

Kako razblažiti tablete hipermangana, i koliko?

Tablete hipermangana od 400 mg razblažuju se u četiri litre vode kako bi se dobila razblaženost od 1:10.000 (0,01%)  izjavilo je Britansko medicinsko udruženje i Kraljevsko farmaceutsko društvo Velike Britanije, 2003 godine.

Upozorenje

Kada je u pitanju razblaživanje rastvora ili tableta hipermangana, preporučuje se konsultacija sa dermatologom ili stručnjakom za upotrebu ovog hemijskog sredstva u medicinske svrhe. Dermatolog će proceniti specifične potrebe pacijenta i odabrati odgovarajuću koncentraciju rastvora ili način primene na temelju dijagnoze i stanja kože.

Važno je naglasiti da rukovanje koncentrisanim rastvorom kalijum-permanganata može biti opasno i treba ga obavljati pažljivo i pod nadzorom stručnjaka. Samo dermatolog ili drugi medicinski profesionalci mogu pružiti precizne smernice o tome kako razblažiti rastvor kalijum-permanganata i kako ga bezbedno primeniti u medicinske svrhe, u skladu sa specifičnim potrebama pacijenta.

 

Komentari

  1. Umesto u 5 reci da mi kazes koliko od prilike procenata kristala ide u litru vode ti pises tekst na koji idalje nemam odgovor na pitanje..

ostavite odgovor