Popularni recepti

led maska
Zanimljivosti

Terapija crvenom svetlošću za podmlađivanje

1.1kpogleda

Red light terapijaterapija crvenom svetloscu

Terapija crvenom svetlošću (red light therapy, RLT) je tretman koji koristi specifičan talasni oblik crvene svetlosti kako bi se postigli određeni terapeutski efekti na kožu i tkiva. Ova terapija koristi LED (svetleće diode) uređaje koji emituju niskofrekventnu crvenu svetlost. Crvena svetlost se smatra korisnom zbog svoje sposobnosti da prodre duboko u kožu, gde deluje na ćelije i tkiva. Kada je izložena koži, crvena svetlost se apsorbuje od strane ćelija i stimuliše različite biološke procese. Postoje različiti uređaji koji se koriste za terapiju crvenom svetlošću (RLT) i koji su dostupni za korišćenje kako u salonima tako i kod kuće.

Benefiti terapije za podmlađivanje kože

Benefiti terapije crvenom svetlošću za podmlađivanje kože uključuju smanjenje znakova starenja kao što su bore, diskoloracija kože i gubitak elastičnosti. Ova terapija stimuliše aktivnosti ćelija kroz fotobiomodulativni efekat, podstičući proizvodnju kolagena i obnovu dermalne matrice. Takođe se smatra da LED fototerapija može poboljšati elastičnost kože i smanjiti vidljivost ožiljaka. Ova metoda je neinvazivna i neizaziva termalno oštećenje kože, što je čini sigurnom i bezbolnom opcijom za podmlađivanje. Istraživanje koje je sprovedeno uključivalo je 112 pacijenata sa vidljivim znacima starenja kože. Pacijenti su bili podeljeni u četiri grupe i podvrgnuti LED fototerapiji. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje elastičnosti kože, smanjenje vidljivosti bora i povećanje kolagena i elastičnih vlakana na histološkom nivou. Takođe su primećene pozitivne promene na biohemijskom nivou, uključujući povećanje enzima povezanih sa remodeliranjem dermalne matrice. Ovi nalazi potvrđuju efikasnost LED fototerapije u podmlađivanju kože.

Remodeliranje dermalne matrice se odnosi na proces promene i obnove strukture i sastava vezivnog tkiva u koži, posebno u dermisu. Dermalna matrica je mreža kolagenskih i elastinskih vlakana, kao i drugih supstanci, koja pruža podršku i čvrstoću koži. Tokom starenja i izlaganja štetnim faktorima kao što su sunčeva svetlost i slobodni radikali, dermalna matrica može da se naruši i izgubi svoju strukturu. Remodeliranje dermalne matrice podrazumeva podsticanje procesa obnove i sinteze novih kolagenskih i elastinskih vlakana, čime se poboljšava čvrstoća, elastičnost i tekstura kože.

Gde može da se proba red light terapija?terapija crvenom svetloscu

Terapija crvenom svetlošću je dostupna u različitim salonima. Ovi saloni nude profesionalne tretmane koji koriste posebne uređaje ili aparate za emitovanje crvene svetlosti. Stručno osoblje u salonima će vam pružiti tretman prilagođen vašim potrebama i ciljevima. Postoje uređaji za celo telo, ili LED maske, odnosno lokalizovani uređaji. Uređaji za celo telo su dizajnirani da tretiraju celo telo istovremeno. Mogu biti u obliku kapsule, kreveta ili tunela u koje osoba ulazi kako bi bila izložena crvenoj svetlosti. Ovi uređaji omogućavaju ravnomerno izlaganje celog tela i mogu se koristiti za opšti efekat podmlađivanja kože. S druge strane, LED maske su popularni uređaji koji se koriste za tretiranje lica. Ove maske sadrže niz LED svetala koja emituju, između ostlaog, i  crvenu svetlost i postavljaju se direktno na lice. LED maske su dostupne u različitim dizajnima i mogu se koristiti kod kuće kao deo lične nege kože.

Mnogi od ovih uređaja su dostupni za kupovinu online, kao i u specijalizovanim salonima ili prodavnicama kozmetičkih proizvoda. Važno je pravilno koristiti ove uređaje prema uputstvima proizvođača i voditi računa o sigurnosti i pravilnom doziranju svetlosti.

Razlika između UV zračenja i zračenja niskog nivoa svetlosti

Crvena svetlost se smatra bezbednijom u poređenju sa UV zračenjem, jer se fokusira na terapeutske benefite bez štetnih efekata UV zraka. Ona ne uzrokuje oštećenja kože. Međutim, crvena svetlost ne stimuliše proizvodnju vitamina D u koži kao što to čini UV zračenje. UV-B zračenje je odgovorno za proizvodnju vitamina D u koži pod uticajem sunčeve svetlosti. Međutim, prekomerna izloženost UV zračenju može imati štetne efekte na kožu, kao što su opekotine, prerano starenje kože, promene pigmentacije i povećan rizik od razvoja raka kože. Crvena svetlost se koristi u terapijama kože zbog svojih pozitivnih efekata na cirkulaciju, kolagen, regeneraciju i smanjenje upale, dok UV zračenje ima sposobnost proizvodnje vitamina D, ali sa potencijalno štetnim efektima na kožu. Važno je pronaći ravnotežu između izlaganja suncu kako bi se dobio odgovarajući nivo vitamina D, ali istovremeno zaštitili kožu od prekomerne izloženosti UV zracima.

Kombinacija crvenih zraka i zelenog čaja

Zeleni čaj i crvena svetlost su objekti intenzivnih istraživanja u oblasti očuvanja mladosti kože. Kombinacija ova dva elementa može imati zajednički efekat i pružiti izvanredne rezultate u pomlađivanju kože lica. Istraživači su sproveli eksperiment koji je uključivao nanošenje jastučića natopljenih zelenim čajem na kožu lica, pre izlaganja crvenoj svetlosti emitovanoj putem dioda. Ova kombinacija je pokazala izuzetno zanimljive rezultate. Nakon samo mesec dana tretmana, primećeno je značajno poboljšanje u stanju kože. Rezultati su bili impresivni: smanjenje bora, pomlađen izgled i sjaj, koji su inače zahtevali 10 meseci tretmana samo svetlošću, postignuti su znatno brže. Ovaj efekat se može objasniti interakcijom antioksidanasa iz zelenog čaja koji može neutralisati štetne molekule u koži, kao što su slobodni radikali. Sa druge strane, crvena svetlost se pokazala kao stimulans za obnavljanje i revitalizaciju ćelija kože. Kombinacija ova dva faktora omogućava dubinsku regeneraciju kože, smanjenje oštećenja i očuvanje mladalačkog izgleda.

Savet za nanošenje zelenog čaja- Da biste maksimalno iskoristili blagotvorne efekte zelenog čaja i LED lampe, možete primeniti ovaj tretman pre upotrebe LED lampe za negu kože.

Prokuvajte vodu i dodajte kesicu zelenog čaja. Ostavite da se ekstrahuje nekoliko minuta kako bi se svi korisni sastojci iz čaja oslobodili.
Nakon što se čaj ohladi, možete ga naneti na lice. Možete koristiti tupfer da biste naneli čaj direktno na kožu.
Nanesite čaj na celo lice, blago tapkajte po koži kako biste ga ravnomerno rasporedili.
Nemojte ispirati čaj s kože. Umesto toga, ostavite ga da se prirodno osuši na licu. Ovo će omogućiti koži da apsorbuje korisne sastojke zelenog čaja.
Napomena: Važno je napomenuti da, prilikom odabira kozmetičkih proizvoda s zelenim čajem, proverite sastojke kako biste bili sigurni da ne sadrže kiseline ili retinol, jer ti sastojci mogu iritirati kožu. Najpovoljniji i najprirodniji način je direktno korišćenje zelenog čaja!

Saveti

Većina doktora ne preporučuje upotrebu seruma koji sadrže kiseline ili retinol pre tretmana red light terapijom. Umesto toga, preporučuje se temeljno čišćenje lica kako bi se uklonile nečistoće i pripremila koža za tretman. Dodavanje zelenog čaja može poboljšati rezultate tretmana, jer zeleni čaj ima antioksidativna svojstva i može pomoći u smirivanju kože. Nakon tretmana, važno je hidrirati kožu. Preporučuje se nanošenje hidratantne kreme koja će održavati vlažnost kože. Većina stručnjaka sugeriše da se red light terapija sprovodi tri puta nedeljno, po 10 minuta svaki put, kako bi se postigli optimalni rezultati.

S obzirom da postoje različite LED maske i lampe, uputstva za upotrebu kućnih uređaja mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste uređaja koji koristite. Možete sedeti uspravno ili ležati dok koristite masku. Kod ručnih uređaja, možda ćete držati uređaj 15 do 30 centimetara udaljen od lica i koristiti ga 10 minuta, kaže Cleveland Clinic. Važno je pažljivo pratiti uputstva za svaki uređaj koje ste dobili uz uređaj. Ove instrukcije će vam pružiti specifične smernice o tome kako pravilno koristiti uređaj i koliko često ga treba koristiti. Pridržavanje uputstava proizvođača je važno kako biste postigli najbolje rezultate i izbegli potencijalne probleme ili neželjene efekte.

 

Pre kupovine LED maske, preporučuje se da se konsultujete sa dermatologom.. Dermatolog će moći da vam pruži relevantne informacije o upotrebi LED maske u skladu sa vašim individualnim potrebama i stanjem kože.

ostavite odgovor