Popularni recepti

bademi i pare
Piće

Da li su ovseno i bademovo mleko ”lažna mleka” ?

981pogleda

Zašto je prirodno ovseno i bademovo mleko bolja opcija od kupovnog

Neki ljudi su  prešli na alternativna mleka, poput bademovog ili ovsenog, smatrajući da su ona zdravija  izbor u odnosu na kravlje mleko. Međutim, drugi se plaše da bi ova mleka mogla biti kancerogena ili da uopšte nisu prava mleka. Stoga se postavlja pitanje – šta je zapravo istina?

Bademovo mleko se ne može kategorisati kao ”bademovo mleko”bademi

Ovo je jedna vrlo opširna tema, ali ću pokušati da sumiram koliko mogu. Sigurno ste probali bademovo mleko, ali da li ste ikada razmišljali koliko badema se zapravo nalazi u njemu? Dve popularne marke bademovog mleka, Almond Breeze i Silk, pre sedam godina su se suočili sa tužbom koja tvrdi da obe kompanije lažu o sadržaju badema u svom mleku. Prema tužbi, obe kompanije navodno koriste samo 2% badema, dok većina recepata za bademovo mleko zahteva da se koristi 35% badema. Tvrdi se da fotografije na pakovanjima, kao i opisi “napravljeno od pravih badema” stvaraju lažan utisak da je proizvod bogat bademima. Tužba nije usmerena na zdravstvenu sigurnost proizvoda, već na potencijalnu obmanu potrošača. Bademovo mleko postalo je popularna alternativa za obično kravlje mleko zbog njegovog niskog sadržaja masti i visokog nutritivnog sastava, međutim marke bademovog mleka zapravo sadrže vrlo malo badema. U nekim slučajevima, količina badema u mleku može biti manja od 2%. Mnogi proizvođači bademovog mleka tvrde da manje količine badema ne utiču na ukus i kvalitet mleka. Ipak, neki kupci smatraju da su prevareni kada vide reč “badem” na etiketi, ali zatim otkriju da sadržaj badema u mleku zapravo nije veliki.

Da li je bademovo mleko loše?

Ne, ono nije nužno loše. Ali mnogi su počeli da se pitaju kako razlikovati pravo bademovo mleko od onog koje ima malo ili nimalo badema. Stručnjaci savetuju potrošačima da pročitaju etiketu i potraže mleko koje sadrži više od 5% badema po ambalaži. Takođe je važno obratiti pažnju na sastojke poput zaslađivača, konzervansa i aditiva, koji mogu biti prisutni u mleku. Bademovo mleko je alternativa za ljude koji ne konzumiraju kravlje mleko iz bilo kojeg razloga, ali treba biti svestan da većina bademovog mleka zapravo sadrži samo mali procenat badema, a da su ostali sastojci uglavnom voda i zgušnjivači. To ne znači da bademovo mleko nije zdravo, ali je bitno znati šta tačno konzumirate. Bademovo mleko je dobar izbor za vegane ili one s intolerancijom na laktozu, tako da nije nužno loše, ali je bitno biti informisan o tome šta unosimo u organizam.

Ovseno mleko i trans masti

Ovseno mleko je postalo popularna alternativa kravljem mleku za ljude koji ne podnose laktozu, imaju alergiju na mleko ili preferiraju vegansku ishranu.

Ovseno mleko se pravi od ovsenih zrna koja se natapaju u vodi, melju i zatim cede, nakon čega im se dodaju razni sastojci da bi se poboljšao ukus i tekstura. Međutim, neki brendovi ovsenog mleka mogu sadržavati suncokretovo ulje ili druge aditive da bi poboljšali teksturu ili ukus. Istraživanja su pokazala da dodavanje suncokretovog ulja može poboljšati teksturu ovsenog mleka, ali takođe može uticati na njegovu nutritivnu vriednost, odnosno povećati unos omega-6 masnih kiselina. Prekomerno konzumiranje zasićenih masnih kiselina i trans masti može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Iako nije neophodno da se suncokretovo ulje dodaje u ovseno mleko, to nije razlog za zabrinutost ako se konzumira u razumnim količinama.

Ovseno mleko i bademovo mleko od kućebademovo mleko

Ovseno mleko i bademovo mleko mogu se lako pripremiti kod kuće, a prednost je što su prirodni, ne sadrže aditive i jeftiniji su od kupovnog mleka.

Za pripremu ovsenog mleka, potrebno je namočiti ovsene pahuljice preko noći, a zatim ih pomešati vodom u blenderu dok se ne dobije glatka smesa. Smesu zatim treba procediti kroz gazu ili cediljku kako bi se uklonili krupni delovi i dobio čisti sok od badema, ili ti mleko. Dodaci poput vanile ili meda mogu se dodati prema ukusu.

Bademovo mleko se pravi isto kao i ovseno. Bademe je potrebno prethodno namočiti preko noći kako bi se omekšali. Zatim se bademi isto pomešaju sa  vodom u blenderu dok se ne dobije glatka smesa. Smesu procediti kroz gazu ili cediljku kako bi se uklonili krupni delovi i dobilo ono što zovemo bademovo mleko. Bademovo mleko se takođe  može zasladiti ili dodati začine prema želji.

Prirodno pripremljeno ovseno i bademovo mleko ne sadrže aditive, konzervanse, šećere ili druge dodatke koji se mogu naći u kupovnom mleku. To znači da su prirodniji i zdraviji izbor.

ostavite odgovor