Popularni recepti

caj od crnog luka
Piće

Caj od crnog luka

797pogleda

Caj od crnog lukacaj od crnog luka

Caj od crnog luka, pravi se zapravo od ljuske luka! Ljuske luka su bogate flavonoidima i antioksidansima, što ih čini efikasnim u borbi protiv slobodnih radikala i upala u organizmu. Za pripremu ovog čaja, ljuske luka se kuvaju u vodi, a zatim se cedi i konzumira kao napitak. Naučna istraživanja su se fokusirala na kuvanje ljuske crnog luka, kako bi se istražila njena potencijalna korist. Otkriveno je da kuvanje ljuske crnog luka može osloboditi flavonoide i druge korisne sastojke koji se mogu koristiti za poboljšanje zdravlja. Benefiti su sledeći:

Smanjenje telesne težine

Caj od crnog luka: Studija koja je istraživala uticaj čaja od ljuski luka za gozajnost, otkrila je značajne benefite po zdravlje. Ljuske luka, obično odbačene prilikom pripreme hrane, pokazale su se kao izuzetno korisne za smanjenje telesne težine i poboljšanje određenih faktora rizika za srčana oboljenja povezana sa gojaznošću.

Glavni sastojci ljuski luka, kao što su flavonoidi i antioksidansi, igraju važnu ulogu u ovom procesu. Oni pomažu u smanjenju zapaljenja, štite ćelije od oštećenja i regulišu nivoe masti u krvi. Posebno, flavonoid kvercetin, koji se nalazi u velikim količinama u ljuskama luka, ima snažan efekat na ove procese.

Rezultati ove studije ukazuju da čaj od ljuski luka može biti koristan u lečenju, kontroli ili prevenciji gojaznosti. On je smanjio povećanje telesne težine i masnog tkiva, kao i nivoe ukupnog holesterola i glukoze u krvi. Takođe, nivo leptina u krvi, hormona koji igra ulogu u regulaciji metabolizma i apetita, značajno je smanjen kod miševa koji su konzumirali čaj od ljuski luka.

Ovi rezultati sugerišu da bi čaj od ljuski luka mogao biti koristan dodatak ishrani za osobe koje se bore sa gojaznošću ili žele da poboljšaju svoje zdravlje.

Smanjuje rast ćelija raka

Caj od crnog luka: U jednom istraživanju iz 2021. godine objavljenom u časopisu “Preventive Nutrition and Food Science” istraživači su proučavali benefitima crnog luka povezane sa kancerogenim ćelijama.

Crni luk je pokazao potencijal u borbi protiv kancerogenih ćelija. Istraživači su proučavali uticaj ekstrakta ljuske luka na ćelije raka debelog creva. Istraživanja su pokazala da ekstrakt ljuske luka podstiče proces apoptoze, što je vrsta programirane ćelijske smrti, kod ćelija raka debelog creva (HT-29). Apoptoza je važan mehanizam u organizmu koji omogućava uklanjanje oštećenih ili nepotrebnih ćelija. Kada dođe do aktivacije apoptoze, ćelije raka mogu da umru, što može usporiti ili zaustaviti rast tumora. Dakle, ekstrakt ljuske luka može imati potencijalno pozitivan efekat u borbi protiv ćelija raka debelog creva.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Caj od crnog luka: Studija iz 2011. godine donosi ohrabrujuće vesti za osobe sa dijabetesom. Naučnici su istraživali kako ekstrakt ljuske luka može da pomogne u kontroli nivoa šećera u krvi i osetljivosti na insulin.

Rezultati su pokazali da je ekstrakt ljuske luka pomogao u smanjenju nivoa šećera u krvi, što je ključno za kontrolu dijabetesa. Takođe je poboljšao sposobnost mišića da koriste glukozu, što je važno za regulaciju šećera u krvi.

Osim toga, ekstrakt ljuske luka je smanjio nivoe masnoća u krvi i smanjio upalu u jetri, što su česti problemi kod osoba sa dijabetesom. Ovi rezultati sugerišu da ekstrakt ljuske luka može biti koristan dodatak terapiji za osobe sa dijabetesom.

Ova studija pokazuje da prirodni sastojci poput ekstrakta ljuske luka mogu imati značajan uticaj na zdravlje osoba sa dijabetesom.

Zaštita krvnih sudova

Studija iz 2013. godine je pokazala da redovno konzumiranje ekstrakta luk može poboljšati funkcionisanje unutrašnjeg sloja krvnih sudova nakon obroka. Kvercetin je snažan antioksidans koji se nalazi u luku, a istraživanja su pokazala da može pomoći u očuvanju zdravlja krvnih sudova.

U ovom istraživanju, zdravi muškarci su 30 dana svakodnevno uzimali ekstrakt luka koji sadrži kvercetin. Nakon uzimanja ekstrakta luka, reakcija krvnih sudova nakon obroka se poboljšala. Ovo znači da konzumiranje ekstrakta luka može pomoći u zaštiti krvnih sudova nakon obroka, što može biti korisno za zdravlje srca.

Kako napraviti caj od crnog luka

Sastojci:

3 crna luka (organski uzgajani ako je moguće)
4 šolje vode

Priprema:

Operite luk pod mlazom tople vode kako biste uklonili prljavštinu i ostatke pesticida. Očistite ljuske luka i ostavite ih sa strane.
U šerpu stavite 4 šolje vode da provri.
Dodajte očišćene ljuske luka u ključalu vodu.
Smanjite temperaturu i ostavite da se kuva na laganoj temperaturi oko 15-20 minuta, ili dok voda ne dobije blagu boju luka.
Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite čaj da se ohladi nekoliko minuta.
Procedite čaj kako biste uklonili ljuske luka.
Vaš čaj od crnog luka je spreman za konzumaciju.

Dodavanje meda ili limuna može poboljšati ukus ovog čaja. Takođe, preporučuje se konzumiranje ovog čaja pre spavanja radi maksimalnih benefita.

 

 

 

 

ostavite odgovor