Popularni recepti

belo i beli luk za bakterije
HranaHrana i pićePiće

Belo vino i beli luk za bakterije

1.3kpogleda

Belo vino i beli luk za bakterije: odlična kombinacija

Da li ste znali da belo vino i beli luk mogu biti vaši prirodni saveznici u borbi protiv bakterija poput ešerihije koli i salmonele?

Ovi prirodni proizvodi sadrže aktivne sastojke koji imaju moć da inaktiviraju određene enzime u bakterijama, čineći ih neaktivnim i sprečavajući njihovo širenje. Belo vino, bogato jabučnom i vinskom kiselinom, pokazalo je svoju antibakterijsku moć, dok allicin, sastojak belog luka, takođe deluje kao prirodni antibiotik. Kombinacija ovih sastojaka može pružiti efikasnu zaštitu od bakterijskih infekcija, čineći ih prirodnim i sigurnim izborom za održavanje zdravlja i higijene.

belo i beli luk za bakterije

Belo vino- antibakterijski efekat

Belo vino i beli luk za bakterije: Belo vino ima iznenađujuću sposobnost da ubije opasne bakterije poput ešerihije koli, salmonele i stafilokoke. Naučnici su otkrili da kiselina koja se nalazi u belom vinu – jabučna i vinska kiselina – igra ključnu ulogu u ovoj antibakterijskoj moći. Studije su pokazale da belo vino, zahvaljujući svojoj visokoj kiselosti, može da inaktivira ove patogene, čak i efikasnije od crvenog vina.

Kisela sredina može ometati vitalne funkcije bakterijskih ćelija, poput njihove sposobnosti da rastu i razmnožavaju se. Kao rezultat toga, bakterije mogu biti inaktivirane ili čak uništene u prisustvu visokih koncentracija ovih kiselina. Osim toga, jabučna i vinska kiselina mogu delovati i direktno na bakterijske ćelije, oštećujući njihove membrane i metabolizam. Ovo dodatno doprinosi antibakterijskim svojstvima belog vina.

Studija o belom vinu

U istraživanju sprovedenom na modelu želuca koji je simulirao uslove u digestivnom traktu, dodavanje šardonea ili pino noara pokazalo se izuzetno efikasnim. Ešerihija koli je inaktivirana  za samo 60 minuta, dok je salmonela, još jedan patogen koji uzrokuje bolesti, uništena za samo deset do 30 minuta.
U istraživanju je korišćen “model želuca” kako bi se simulirali uslovi u ljudskom digestivnom traktu. Ovaj model je laboratorijska naprava koja je dizajnirana da imitira fiziološke karakteristike želuca, uključujući pH vrednost i prisustvo želudačnih sokova. Ovakav model omogućava naučnicima da prouče kako određena hrana ili piće interaguju sa želudačnom kiselinom i enzimima, kao i kako se to može odraziti na proces varenja i moguću zaštitu od bakterijskih infekcija.

U ovom slučaju, istraživači su koristili model želuca kako bi testirali kako belo vino utiče na patogene bakterije poput ešerihije koli i salmonele. Dodavanjem belog vina u model, mogli su da prate kako se ove bakterije inaktiviraju pod dejstvom vina. Rezultati su pokazali da su bakterije bile znatno manje aktivne ili potpuno uništene nakon izlaganja belom vinu, što ukazuje na potencijalnu korist belog vina u zaštiti od bakterijskih infekcija.

Beli luk- antibakterijski efekatbeli luk i giht

Belo vino i beli luk za bakterije: Beli luk ima posebno moćno oružje protiv bakterija – allicin. Ovo jedinjenje deluje kao prirodni antibiotik. Kako beli luk “pobeđuje” bakterije? Pa, allicin blokira određene delove bakterija koji im omogućavaju da rastu i razmnožavaju se, čineći ih praktično beskorisnim. Kada su naučnici testirali beli luk na bakterijama kao što su ešerihija koli i salmonela, otkrili su da je veoma efikasan u uništavanju ovih opasnih mikroba.

Beli luk je poput prirodnog čistača koji može da se bori protiv bakterija i drugih štetnih organizama.

ostavite odgovor