Popularni recepti

narandža
Medicina

Askorbinska kiselina kao izvanredni antioksidans

294pogleda

Istraživanje antioksidativnih svojstava askorbinske kiseline: Koristi za zdravlje

Vitamin C je važna supstanca za ljudsko telo koji ima brojne zdravstvene koristi. No, mnogi ljudi nisu svesni da se ovaj vitamin takođe može nazvati askorbinska kiselina. Upravo zbog toga što je često poznat pod oba naziva, postavlja se pitanje – je li vitamin C isto što i askorbinska kiselina?

Razlika između vitamina C i askorbinske kiseline

Askorbinska kiselina se koristi za naziv najčistijeg oblika vitamina C. Termin ”vitamin C” se može odnositi na različite oblike, prirodne ili sintetske, koje možda nisu toliko čiste kao askorbinska kiselina. Stoga se termin askorbinska kiselina koristi kada se govori o vrlo čistom obliku vitamina C. Kada kažemo da se askorbinska kiselina koristi za naziv najčistijeg oblika vitamina C, to znači da je askorbinska kiselina vrlo čisto hemijsko jedinjenje.

Oblici askorbinske kiseline

Askorbinska kiselina se može naći u dva oblika:D-askorbinska kiselina i L-askorbinska kiselina. Iako imaju istu hemijsku formulu, njihove hemijske strukture se razlikuju. L-askorbinska kiselina je prirodni oblik vitamina C koji se nalazi u većini voća i povrća. To je aktivni oblik vitamina C i koristi se u telu za sintezu kolagena, apsorpciju gvožđa, metabolizam masnih kiselina i za jačanje imunološkog sistema. L-askorbinska kiselina ima vrlo malo nuspojava i lako se apsorbuje u telu.

D-askorbinska kiselina je neaktivni oblik vitamina C. To je sintetski oblik vitamina C koji se koristi samo u laboratorijskim uslovima.. Iako ima istu hemijsku formulu kao L-askorbinska kiselina, ne može se apsorbovati u telu i nije fiziološki važna. D-askorbinska kiselina se obično koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svoje stabilnosti, ali nema nikakvog fiziološkog efekta na telo. Stoga, kada se govori o vitaminu C, obično se odnosi na L-askorbinsku kiselinu, a ne na D-askorbinsku kiselinu

Askorbinska kiselina u održavanju mladolikog izgleda kožeaskorbinska kiselina

Jedna od glavnih koristi askorbinske kiseline za kožu je njena sposobnost da deluje kao antioksidans. Ova kiselina se bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu i izazivaju starenje. Korišćenje proizvoda sa askorbinskom kiselinom može pomoći u smanjenju finih linija, bora i drugih znakova starenja kože. Askorbinska kiselina takođe ima sposobnost da posvetli tamne mrlje i hiperpigmentaciju na koži. Korišćenje proizvoda sa askorbinskom kiselinom može pomoći u izjednačavanju tena i smanjenju vidljivosti tamnih mrlja. Zbog ovih koristi, askorbinska kiselina je popularan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima, uključujući kreme za lice, serumima, maskama i drugim proizvodima za negu kože. Studije su pokazale da je upotreba vitamina C jedan od najmoćnijih antioksidanasa za kožu.

studija: Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications – PMC (nih.gov)

Takodje možete pročitati studiju o proceni bezbednosti askorbinske kiseline, kao i soli askorbinske kiseline koje se koriste u kozmetici:

studija :https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16154915/

Preporučena dnevna doza vitamina C

RDA (Recommended Dietary Allowance) je preporučena dnevna količina nutrijenta koju bi prosečna zdrava osoba trebalo da unosi putem ishrane kako bi zadovoljila svoje potrebe za tom nutrijentom.
Preporučena dnevna doza za vitamin C je:

Muškarci starosti od 19 ili više godina: 90 mg

Žene starosti od 19 ili više godina: 75 mg

Trudnice starosti od 19 ili više godina: 85 mg

Pušači: treba da unose 35 mg/dan više vitamina C od nepušača, jer nikotin povećava oksidativni stres u telu i smanjuje nivo vitamina C u organizmu.

Važno je napomenuti da veći unos vitamina C od preporučenih doza nije nužno korisan i može dovesti do neželjenih efekata kao što su stomačni problemi.

ostavite odgovor