Popularni recepti

cordyceps pečurka
Medicina

Cordyceps pečurka

765pogleda

Cordyceps pečurka – Neobična pečurka sa planinskih vrhova Tibeta

Da li ste čuli za pečurku koja se hrani insektima i koja je vekovima bila tajno oružje tibetanskih ratnika- Cordyceps pečurka, koja se može naći samo na nadmorskoj visini od preko 3500 metara, a koja ima neverovatne lekovite moći. Kineski carevi su je smatrali kraljem među biljkama, a danas se nalazi u prirodnoj apoteci svakog ljubitelja zdravog načina života.

Cordyceps pečurka je jedna od najcenjenijih i najređih pečurki na svetu. Ova fascinantna pečurka raste samo na visokim planinama Tibeta i Nepala, a njeni koreni se u narodu smatraju prirodnim lekom za brojne bolesti. Upravo zbog svoje retkosti, Cordyceps pečurka se smatra “kraljem pečuraka” i često je nazivaju “zlatnom pečurkom”.

Ono što je neobično, je to da Cordyceps je poznat po svojoj prirodnoj sposobnosti da parazitira određene vrste insekata. Kada Cordyceps zarazi insekta, ona proizvodi specifične enzime koji proždiru telo insekta i pretvaraju ga u svoj plodni organ. Ovaj proces je prirodan i uobičajen u ekosistemu u kojem živi Cordyceps.

Ono što čini Cordyceps pečurku posebnom je njeno jedinstveno zdravstveno dejstvo. Ova pečurka se koristi za poboljšanje imunog sistema, za smanjenje umora, povećanje energije i poboljšanje atletskih sposobnosti. Mnogi istraživači smatraju da Cordyceps pečurka ima i antikancerogena svojstva, što je čini još značajnijom u savremenoj medicini. Uz svoje brojne zdravstvene prednosti, Cordyceps pečurka je takođe izuzetno retka i skupa. Cena zavisi od mnogih faktora, uključujući i to da li se koristi u prirodnom obliku ili kao dodatak ishrani. Međutim, mnogi smatraju da je cena više nego opravdana, zbog njene neverovatne efikasnosti i jedinstvenih svojstava. Njegova cena se kreće od 50.000 dolara po kilogramu, i ta cena raste iz dana u dan.

Šta Cordyceps čini jednom od najskupljih pečuraka na svetu?

Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, Cordyceps raste isključivo na visokim planinama, na Tibetu, i u nekim drugim delovima Azije, što ga čini izuzetno retkim i teško dostupnim. Kao takav, Cordyceps se često skuplja ručno, što tibetdodatno povećava njegovu cenu. Drugi razlog zbog kojeg je Cordyceps toliko skup je zbog vremena i truda koji su potrebni za uzgoj ove gljive. Cordyceps nije kao druge gljive koje se mogu uzgajati na piljevini ili drugim supstratima. Umesto toga, Cordyceps se uzgaja na larvama noćnih leptira koje žive u tlu visokih planina. Uzgajanje Cordycepsa na ovaj način zahteva veliku količinu rada i pažnje, što opet dovodi do povećanja cene. Ipak, najveći razlog za visoku cenu Cordycepsa je njegova izvanredna zdravstvena korist. Cordyceps sadrži molekule koji se mogu koristiti u lečenju mnogih bolesti, uključujući astmu, dijabetes, srčane bolesti, depresiju i druge.

Berbe Cordycepsa

Berba Cordycepsa je jedinstveno iskustvo koje se odvija u nekim delovima sveta gde se ova pečurka može pronaći. Najpoznatija mesta gde se organizuju ovakve berbe su Tibet, Nepal i neke druge regije Azije. Berba Cordycepsa obično se organizuje u grupama ljudi koji se pripremaju nekoliko nedelja ili čak meseci pre same berbe. Fizička priprema je od velike važnosti zbog visinske nadmorske visine i surovih uslova na kojima se ova pečurka nalazi. U samoj berbi, članovi grupe obično moraju pretraživati velike planinske površine u potrazi za Cordyceps pečurkom. Kada se pronađe, mora se pažljivo i oprezno ukloniti, jer ovaj proces može uticati na kvalitet pečurke. Nakon što se sakupi dovoljna količina, pečurke se čiste i pripremaju za transport.Kada je u pitanju količina Cordycepsa koju učesnici mogu poneti sa sobom nakon berbe, to je obično ograničeno. Kao što smo ranije spomenuli, Cordyceps je vrlo tražena i cenjena biljka, zbog čega postoji velika potražnja za ovom pečurkom. Stoga, učesnici u organizovanim berbama obično imaju ograničenje u količini Cordycepsa koji mogu poneti sa sobom. Ovo ograničenje se razlikuje od regije do regije, a obično se kreće između 500 grama i 1 kilograma.

Cene organizovane berbe Cordycepsa variraju u zavisnosti od regije u kojoj se ova aktivnost organizuje. Na primer, berba cordycepsana Tibetu, cena ovog putovanja i berbe može biti oko 3000 dolara. Međutim, u drugim delovima sveta, cena se može razlikovati i biti niža ili viša. Organizovane berbe Cordycepsa su postale jedinstveni turistički doživljaj za ljude koji žele da iskuse avanturu u divljini i u isto vreme uživaju u zdravstvenim beneficijama ove neverovatne biljke.

Postoji veliki broj preparata i suplemenata na bazi Cordycepsa koji su dostupni na tržištu širom sveta. Ovi preparati se mogu naći u obliku kapsula, praška, ulja i tinktura, a neki od najpoznatijih proizvođača su Host Defense, Aloha Medicinals i Mushroom Science. U Srbiji, Cordyceps je dostupan u obliku praha i kapsula, a može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane, online prodavnicama ili apotekama koje prodaju dodatke ishrani. Cena Cordycepsa u Srbiji može varirati u zavisnosti od brenda i prodajnog mesta, ali uopšteno može se reći da se kreće od oko 1500 dinara pa naviše za pakovanje kapsula ili praha.

Cordyceps pečurka je poput dragulja u svetu biljne medicine, sa svojim jedinstvenim i vrednim svojstvima. Organizovane berbe Cordycepsa predstavljaju nezaboravno iskustvo za sve avanturiste, ali i za one koji žele da istraže lekovita svojstva ove biljke. Bez obzira na to kako se odlučite da je koristite, Cordyceps je zaista nešto posebno i može pružiti neverovatne benefite za vaše zdravlje i dobrobit. Uzmite u obzir ove činjenice kada sledeći put tražite prirodni dodatak ishrani koji će vam pomoći da ostanete zdravi i snažni.

ostavite odgovor