Popularni recepti

Pečurke
Medicina

Pečurke: Skriveni dragulji prirode

324pogleda

Sa hiljadama različitih vrsta širom sveta i mnogim razlozima zbog koji ih milioni ljudi vole, ovo je razlog zašto biste i vi trebali povećati unos pečuraka!

Da li ste znali da postoji više od 10.000 vrsta pečuraka širom sveta? U ovoj seriji članaka, otkrićemo najneverovatnije i najukusnije vrste pečuraka, kao i sve tajne o njihovom uzgajanju, sakupljanju i kulinarskoj upotrebi.

Pečurke se ne koriste samo kao ukusna hrana, već su poznate po svojim lekovitim svojstvima još od antičkih vremena. U tradicionalnoj medicini širom sveta, pečurke se koriste za lečenje različitih bolesti i stanja. Između ostalog, istražićemo sve (ili većinu) zdravstvenih prednosti pečuraka, pružiti vam informacije o najkorisnijim vrstama pečuraka i načinima na koje ih možete koristiti u terapeutske svrhe.

Svaka pečurka ima jedinstvenu kombinaciju hranljivih materija, minerala i vitamina koji imaju značajne zdravstvene beneficije za ljude.

Pečurke kao terapija

Mnogi “lekovi od pečuraka”, izoluju se  iz pečuraka i koriste se u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini. 

Šitake pečurke

Ovi lekovi mogu imati brojne zdravstvene benefite, uključujući poboljšanje imunog sistema, smanjenje rasta tumora i smanjenje nuspojava hemoterapije i radioterapije. Mnoga istraživanja su proučavala ove lekove i potvrdila njihovu efikasnost u lečenju različitih bolesti.

Upotreba pečuraka u medicinske svrhe datira još iz drevnih vremena u Kini i Japanu. U ove dve regije, pečurke su korišćene u tradicionalnoj medicini za lečenje različitih bolesti, uključujući i kancer.

Prvi put kada su pečurke prepoznate kao lek za kancer u zapadnom svetu bilo je u 1960-im godinama, kada su japanski naučnici počeli da istražuju lekovita svojstva shiitake pečuraka. Otkriveno je da lentinan, jedan od polisaharida izolovanih iz shiitake pečuraka, može da stimuliše imuni sistem i ima antitumorske efekte.

Lečenje kancera

U 1970-im i 1980-im godinama, japanski naučnici su istraživali različite vrste pečuraka i otkrili da mnoge od njih imaju antitumorna svojstva. Krajem 1980-ih, lentinan je registrovan u Japanu kao lek za kancer i od tada se koristi za lečenje kancera jetre.

U Kini, jedan od najpoznatijih “lekova od pečuraka”, PSK, je registrovan kao lek za kancer debelog creva 1989. godine. Od tada, PSK se koristi kao adjuvantna terapija za lečenje kancera debelog creva, ali i za lečenje drugih vrsta kancera.

Pored ovih registrovanih lekova, postoje i mnogi drugi “lekovi od pečuraka” koji se koriste u Kini i Japanu, a koji se proučavaju u zapadnom svetu. Studije su pokazale da ovi lekovi mogu imati mnoge zdravstvene beneficije, uključujući stimulaciju imunog sistema, smanjenje rasta tumora i smanjenje nuspojava hemoterapije i radioterapije.

Prema studiji objavljenoj u “International Journal of Oncology” 2010. godine, ekstrakt gljive Agaricus blazei pokazao je antitumorske efekte na ćelijama kancera debelog creva, smanjujući rast tumora i poboljšavajući preživljavanje pacijenata.

Agaricus blazei je još poznat i u narodu kao ‘’sunčana gljiva’’

Agaricus blazei poznat je kao “sunčana gljiva” zbog svoje sposobnosti da raste na izloženim i sunčanim mestima, kao što su pašnjaci i livade. Osim toga, smatra se da ta gljiva ima i visok nivo beta-glukana i vitamina D, koji se sintetišu u koži pod uticajem sunčeve svetlosti, pa se zbog toga često naziva i “sunčana gljiva”.

Naučni članak pod nazivom “Polisaharid gljive Lentinan za tretiranje različitih tipova kancera”: pregled 12 godina kliničkih studija u Kini” pruža sveobuhvatnu analizu upotrebe lentinana, polisaharida izdvojenog iz Shiitake gljiva, u tretmanu kancera. Članak pregleda nalaze 12 godina kliničkih studija sprovedenih u Kini, koje su procenjivale bezbednost i efikasnost lentinana kao adjuvantne terapije za različite tipove kancera. Članak zaključuje da lentinan može poboljšati kvalitet života i produžiti preživljavanje pacijenata obolelih od kancera, i da može imati potencijal kao dopunska terapija uz konvencionalne terapije za kancer.

Da bi saznali više o studiji, pristupite sledećem linku: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030752/

Ove studije predstavljaju samo mali deo onoga što je do sada urađeno u polju korišćenja gljiva za lečenje raka, ali predstavljaju značajne korake u razumevanju efektivnosti ovih lekova.

U narednim tekstovima ćemo pojedinačno opisati neke od najčešće korišćenih pečuraka i njihove zdravstvene benefite. 

 

ostavite odgovor