Popularni recepti

gastroskopija iskustva
Medicina

Gastroskopija iskustva

598pogleda

Nakon nekoliko meseci borbe sa neprijatnim simptomima kao što su žgaravica, gorušica i osećaj kiseline u grlu, odlučila sam da uradim gastroskopiju. Ova procedura se često preporučuje osobama sa sumnjom na acidni refluks ili gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Acidni refluks nastaje kada želudačna kiselina prelazi iz želuca u jednjak, što može izazvati bol, iritaciju i neprijatne senzacije.

Cena gastroskopije bila je 17.000 dinara, a zakazivanje je prošlo bez problema. Međutim, detalji o anesteziji su me iznenadili.

Anestezijalokalna anestezija gastroskopija

Kada sam zakazivala gastroskopiju kod gastroenterologa, doktorka me je pitala da li želim opštu ili lokalnu anesteziju. Međutim, nisu odmah pomenuli da opšta anestezija nosi dodatni trošak od 8.000 dinara, što sa gastroskopijom čini ukupno 25.000din.

Lokalna anestezija se ne plaća dodano. Ja sam izabrala lokalnu anesteziju, ne zbog novca, već zbog toga što nisam opet želela da moje telo stavljam u opštu anesteziju, jer sam nedugo pre gastroskopije već radila jednu proceduru koja je zahtevala opštu anesteziju.

Naravno, važno je znati razliku između ove dve opcije:

Opšta anestezija znači da ćete biti potpuno uspavani tokom procedure. Nakon toga, potrebno je da ostanete u dnevnoj bolnici kod njih oko dva sata, kako bi se pratilo vaše stanje dok se potpuno ne probudite i ne oporavite.

Lokalna anestezija podrazumeva da vam prskaju lokalni anestetik u grlo. Nakon što sačekate oko pet minuta da deluje, procedura započinje. Dok ćete biti potpuno budni, nećete osećati bol, ali će osećaj nelagodnosti prilikom prolaska kamere kroz grlo i dalje biti prisutan.

Ja sam se odlučila za lokalnu anesteziju, ali verujem da bih uz više informacija možda izabrala drugačije. Sam proces nije bio strašan, ali svakako je bio neugodan.

Analiza i priprema za gastroskopiju gastroskopija iskustva

Gastroskopija iskustva:

Pre nego što se obavi gastroskopija, potrebne su određene analize koje ne smeju biti starije od 7 dana. Ove analize uključuju uzimanja krvi iz vene u ruci pomoću igle. Uzorak krvi se šalje laboratoriji gde se meri i analizira. Rezultati su obično dostupni u roku od nekoliko sati ili dana.

Ove analize uključuju:

Kompletnu krvnu sliku – Ova analiza daje pregled opšteg stanja organizma i pokazuje nivo crvenih i belih krvnih zrnaca, hemoglobina, kao i trombocita. Važno je da se proveri da li postoji anemija, infekcija ili problemi sa zgrušavanjem krvi.

Urea i kreatinin – Ove vrednosti pokazuju funkciju bubrega. Urea i kreatinin su markeri koji ukazuju na zdravlje bubrega, što je bitno jer bubrezi igraju ključnu ulogu u eliminaciji lekova koji se mogu koristiti tokom procedure.

Hemostaza – Hemostaza se odnosi na sposobnost krvi da normalno koaguliše (zgrušava se). Ova analiza je ključna jer tokom gastroskopije može doći do manjih povreda sluzokože, posebno ako se radi biopsija. Zgrušavanje mora biti normalno kako bi se smanjio rizik od krvarenja.

Krvna grupa sa RH faktorom – Ova analiza se radi kao preventivna mera, u slučaju da se dogodi ozbiljnije krvarenje i bude potrebna transfuzija krvi.

Hrana i pićehrana i gastroskopija

Pre same gastroskopije, veoma je važno da pacijent ne jede i ne pije ništa najmanje 6 sati pre procedure. Kada je stomak prazan, manja je šansa da dođe do povraćanja tokom procedure. Gastroskopija uključuje unošenje sonde kroz grlo u želudac, što može izazvati neprijatnost i refleks za povraćanje. Ako u želucu ima hrane ili tečnosti, postoji veći rizik da sadržaj želuca krene natrag prema ustima, što može izazvati povraćanje. Takođe, Prazan želudac omogućava lekaru da jasno vidi unutrašnjost želuca i jednjaka. Prisustvo hrane ili tečnosti u želucu može otežati pregled i otežati postavljanje tačne dijagnoze.

Cigaretecigarete i gastroskopija

Pre gastroskopije se preporučuje i da se ne puše cigarete najmanje 6 sati pre procedure. Pušenje cigareta može dodatno iritirati sluznicu grla i jednjaka, što može učiniti proceduru još neprijatnijom i izazvati jači refleks za povraćanje. Nikotin iz cigareta stimuliše proizvodnju želudačne kiseline. To može otežati pregled želuca tokom gastroskopije i dovesti do netačnijih rezultata. Pušenje neposredno pre procedure može izazvati probleme sa disanjem, što je posebno važno ako je predviđena opšta anestezija.

Kako izgleda procedura gastroskopije

Gastroskopija iskustva: Kada je došao trenutak za proceduru, legla sam na krevet na levu stranu, a doktor mi je objasnio šta će se desiti. Prvo su mi dali usnik kako ne bih zatvorila usta tokom procedure. Nakon toga, gurnuli su mi cev kroz grlo – to je zapravo fleksibilni endoskop sa kamerom na kraju, kojim doktorka gleda unutrašnjost jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Najgori trenutak je kada treba da progutate endoskop. Osećaj je zaista neprijatan, ali odmah su mi rekli da ne mogu da se ugušim. Kamera ide u želudac, a ne u pluća.

Tokom cele procedure imate nagon za povraćanje, što je normalno, ali ne možete povratiti jer niste jeli prethodnih 6h – zato se savetuje da budete na tašte. To olakšava proceduru i smanjuje nelagodnost.

Ako imate problema s panikom ili se plašite, pre procedure možete uzeti bromazepam ili svoju terapiju, ali sa jako malo vode i najmanje dva sata pre samog pregleda. Takođe, pomaže da se opustite i smanjite stres.

Jedna od najvažnijih stvari tokom gastroskopije je da ne pokušavate sami izvaditi cev ili se uspaničite. Kada umetnu cev kroz grlo, može biti prilično neprijatno, ali zatvorite oči i pokušajte da se fokusirate na nešto drugo. Meni su medicinske sestre bile izuzetno ljubazne i smirivale su me pričom, što mi je puno pomoglo da se opustim.

Procedurala je trajala destak minuta.

Nakon pregledapodrigivanje nakon biopsije

Nakon završetka pregleda, moguće je da ćete osećati nakon za  podrigivanjem, zbog vazduha koji je unet tokom procedure. Doktorka ubrizga male količine vazduha kako bi se želudac lakše pregledao, jer to omogućava bolji uvid u unutrašnje zidove organa. Ovaj vazduh može izazvati osećaj nadutosti ili potrebe za podrigivanjem, ali to je normalno i obično nestaje jedan do dva sata nakon završetka procedure.

Rezultati i biopsija

Nakon završene gastroskopije, doktorka će vam odmah reći ako primeti neke očigledne anomalije ili probleme, kao što su čirevi, ožiljci ili upale. Međutim, ukoliko je uzet uzorak biopsije, potrebno je sačekati do 10 dana za rezultate, jer se uzorci šalju na analizu.

Šta je biopsija?

Biopsija podrazumeva uzimanje malih uzoraka tkiva. U slučaju gastroskopije, podrazumeva se uzimanje uzoraka sa određenih delova sluzokože želuca, jednjaka ili dvanaestopalačnog creva. To se radi kako bi se pod mikroskopom pregledalo prisustvo promena, bakterijskih infekcija (kao što je helikobakterija). Ili kako bi se potvrdila ili isključila dijagnoza nekih ozbiljnijih bolesti poput karcinoma.

Ja sam tražila da se uradi biopsija i uzeta su mi četiri uzorka. Cena svakog uzorka je bila 2.500 dinara, što je ukupno bilo 10.000 dinara. Tako da me je na kraju gastroskopija i četiri uzorka biopsije ukupno koštala 27.000 dinara. Biopsija je korisna jer omogućava detaljnu analizu ćelija, što doktorki daje dodatne informacije za tačnu dijagnozu.

Zašto je važno ne jesti i ne piti vruće nakon biopsije? gastroskopija i vruci napici

Kada se tokom gastroskopije uzimaju uzorci za biopsiju, doktorka koristi mali instrument koji prolazi kroz cev sa kamerom i uzima tkivo sa sluzokože želuca, jednjaka ili dvanaestopalačnog creva. Ovaj proces stvara mikroskopske rane, koje su male i ne izazivaju bol, ali zahtevaju pažnju tokom oporavka.

Zbog tih mikroskopskih povreda koje nastaju prilikom uzimanja uzoraka, važno je izbegavati hranu i piće, posebno nešto vruće, nekoliko sati nakon procedure. Vruća hrana i piće mogu dodatno iritirati sluzokožu i usporiti oporavak. Hladnije ili mlake tečnosti su preporučljive, a hrana treba da bude blaga, kako bi se izbegle iritacije. Na ovaj način, sluzokoža se brže obnavlja, a rizik od komplikacija se smanjuje.

Osim toga, ne bi trebalo da unosite iritantne supstance poput alkohola ili začinjene hrane. Dajete telu vreme da zaraste te mikro-povrede i oporavi se nakon procedure.

ostavite odgovor