Popularni recepti

antimikotik za kandidu
MedicinaZdravlje

Antimikotik za kandidu

881pogleda

Antimikotik za kandidu: Najčešće korišćeni lekovi

Vaginalna kandidijaza

Vaginalna kandidijaza, poznata i kao gljivična infekcija vagine, česta je infekcija koju uzrokuje prekomerna proliferacija gljivice Candida. Ova infekcija može biti neugodna i uzrokovati svrab, peckanje i beli iscedak. Antimikotik za kandidu u slučaju vaginalne kandidijaze je vaginaleta, kapsula koje se ubacuju direktno u vaginu, i krema.

Kansen krema

Kreme, poput Kansen kreme koja sadrži klotrimazol, koriste se za lokalnu primenu na koži kako bi se lečile gljivične infekcije.  Kansen se nanosi u tankom sloju, 2-3 puta na dan, i pažljivo utrljava u kožu. Trajanje lečenja zavisi od vrste infekcije, ali se obično preporučuje da se krema koristi otprilike 1-2 nedelje.

Canesten krema

Drugi antimikotik za kandidu koja uzrokuje vaginalnu gljivičnu infekciju je Canesten. Canesten krema je popularan i efikasan lek za lečenje vaginalne kandidijaze. Primena Canesten kreme je jednostavna i praktična. Preporučuje se nanošenje kreme u tankom sloju na zahvaćeno područje 2-3 puta na dan. Važno je pažljivo utrljati kremu u kožu kako bi se osigurala adekvatna apsorpcija i delovanje leka. Količina kreme koja se koristi treba da bude mala, otprilike pola centimetra, što je dovoljno za površinu veličine dlana.

Trajanje lečenja Canesten kremom zavisi od vrste infekcije i preporuke lekara, ali se obično preporučuje korišćenje kreme otprilike 1-2 nedelje. Važno je nastaviti primenu kreme čak i ako simptomi nestanu pre završetka propisanog perioda lečenja, kako bi se sprečilo ponovno javljanje infekcije.

Canesten vaginaleta

Vaginaleta je oblik leka koji se koristi za vaginalnu primenu. To je mala, čvrsta tableta koja se umetne u vaginu radi lečenja ili prevencije vaginalnih problema, kao što je gljivična infekcija. Vaginalete se obično primenjuju dublje u vaginu kako bi se osiguralo da se lek ravnomerno rasporedi i deluje na zahvaćeno područje.

Canesten vaginalna tableta je namenjena za jednokratnu upotrebu. Pre primene, preporučuje se da operete ruke i obrišete se, a zatim legnete na leđa sa savijenim nogama i umetnete tabletu što dublje u vaginu koristeći priloženi aplikator. Nakon umetanja tablete, aplikator se uklanja, a vi ostajete u istom položaju nekoliko minuta kako bi se tableta rastopila i lek ravnomerno rasporedio. Tokom korišćenja Canesten vaginalne tablete, treba izbegavati upotrebu tampona, intravaginalnih ispiranja, spermicida ili drugih vaginalnih proizvoda. Takođe se preporučuje izbegavanje vaginalnih odnosa tokom lečenja, kako se infekcija ne bi prenela partneru.

Ukoliko Vaš partner takođe ima simptome, trebalo bi da započne lečenje kako bi se sprečilo ponovno prenošenje infekcije. Primena vaginalnih tableta tokom menstruacije se ne preporučuje, pa lečenje treba završiti pre početka menstrualnog ciklusa. Canesten vaginaleta je izuzetno delotvoran antimikotik za kandidu.

Kandida na noktima ruku i nogu

Daktanol mast

Daktanol mast je lek koji sadrži aktivnu supstancu mikonazol-nitrat, koji pripada grupi lekova nazvanoj antimikotici, odnosno lekovima za lečenje gljivičnih infekcija. Daktanol mast se koristi za lečenje infekcija kože i noktiju izazvanih gljivicama. Daktanol mast se često koristi kao antimikotik za kandidu koja izaziva infekcije na noktima ruku i nogu.

Pre nanošenja masti, temeljno operite zahvaćeno područje sapunom i vodom, a zatim ga pažljivo osušite. Uzmite malu količinu masti i nanesite je u tankom sloju na zahvaćeno područje. Pazite da ravnomerno rasporedite mast kako biste pokrili celo zahvaćeno područje. Masirajte nežno dok se mast potpuno ne upije u kožu. Postupak ponavljajte prema uputstvima lekara ili uputstvima na pakovanju leka. Obično se mast primenjuje jednom ili dva puta dnevno, ali to može varirati u zavisnosti od težine infekcije. Nastavite sa primenom masti najmanje 10 dana nakon što se povuku svi znaci infekcije. Ovo će pomoći u sprečavanju ponovnog javljanja infekcije.

Kandida na jezika, usne duplje, grla

Daktanol 2%

Za lečenje kandide na jeziku, usnama i grlu, može se koristiti Daktanol oralni gel koji sadrži 2%. Vaš lekar će odrediti koliko leka Daktanol, oralnog gela treba uzimati i koliko dugo će trajati terapija, u zavisnosti od vrste infekcije.

Uobičajeni terapijski režim za infekcije usta i grla obično izgleda ovako:

Odrasli i deca starija od 2 godine: 2,5 mL gela (pola kafene kašike), četiri puta dnevno, nakon obroka.

Odojčad i deca od 4 do 24 meseca: 1,25 mL gela (1/4 kafene kašike), četiri puta dnevno, nakon obroka. Svaka doza bi trebalo da bude podeljena u manje porcije.

Kandida u crevima

Diflucan lek

Kada se infekcija kandidom proširi ili postane uporna, može se koristiti Diflucan, lek koji spada u grupu antigljivičnih lekova za sistemsku primenu. Diflucan sadrži aktivnu supstancu flukonazol, koji se koristi za lečenje različitih oblika kandidijaze, uključujući kandidu u crevima, invazivnu kandidijazu, kao i za prevenciju ponovne pojave infekcija koje izaziva Candida kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom.

Diflucan se obično primenjuje u obliku tableta od 150mg, koje se uzimaju oralno prema uputstvima lekara. Trajanje terapije i doziranje zavise od vrste i težine infekcije, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Važno je da se pridržavate uputstava lekara i ne prekidate terapiju pre vremena, čak i ako se simptomi poboljšaju, kako biste sprečili ponovnu pojavu infekcije. Pre primene Diflucana, važno je informisati svog lekara o svim postojećim zdravstvenim stanjima i uzimanju drugih lekova, jer neki lekovi mogu interagovati sa Diflucanom i uticati na efikasnost terapije ili izazvati neželjene efekte.

Nistatin lek

Nistatin je lek u obliku obloženih tableta namenjen za oralnu upotrebu. Glavna aktivna supstanca u Nistatin u je nistatin, koji se koristi za lečenje i prevenciju crevnih infekcija izazvanih gljivicama iz roda Candida, što se naziva gastrointestinalna kandidijaza. Ovaj lek se obično primenjuje kod odraslih, uključujući i starije osobe. Pre primene Nistatina obloženih tableta, važno je konsultovati se sa lekarom. Uobičajena preporučena doza za odrasle je 1 tableta 3-4 puta dnevno, sa mogućnošću udvostručenja doze ukoliko je potrebno. Važno je da se lek uzima između obroka i da se izbegava uzimanje istovremeno sa hranom.

 

 

Upozorenje: Terapija za kandidu se obično prepisuje samo ako se identifikuje određeni broj kolonija Candida gljivica. Članak o antimikoticima za kandidu, kao što je Diflucan, ili kreme, za  treba shvatiti kao informaciju o mogućim terapijskim opcijama, ali nikako ne treba uzimati lekove na svoju ruku. Pre nego što počnete bilo kakvu terapiju za kandidu, važno je da se konsultujete sa lekarom. On će moći da proceni vaše zdravstveno stanje, postavi tačnu dijagnozu i preporuči odgovarajući tretman. Uzimanje lekova bez prethodne konsultacije sa lekarom može biti opasno i neefikasno, jer može dovesti do neželjenih efekata ili neadekvatnog lečenja.Stoga, ukoliko sumnjate da imate kandidu ili imate bilo kakve simptome koji ukazuju na infekciju, obratite se svom lekaru radi pregleda i dobijanja odgovarajućih saveta o lečenju. Važno je da pratite uputstva lekara i redovno obavljate kontrole tokom terapije kako biste postigli najbolje rezultate lečenja.

ostavite odgovor