Popularni recepti

bela skrama na kiselom kupusu
credit to: www.thatfermentedlife.com
HranaHrana i piće

Bela skrama na kiselom kupusu

916pogleda

Šta je to na kiselom kupusu?

Kada se prvi put susretnete sa kiselim kupusom ili drugim fermentisanim povrćem, može biti zbunjujuće primetiti neobične formacije na površini, ili na dnu tegle. Da biste razumeli o čemu se radi, važno je razlikovati Kahm kvasac od plesni, jer su njihove posledice i načini postupanja potpuno različiti.

Bela skrama na kiselom kupusu

bela skrama na kiselom kupusu
credit to: www.thatfermentedlife.com

Bela skrama na kiselom kupusu je posledica Kahm kvasca. Kahm kvasac je vrsta bezopasnog kvasca koji se može pojaviti na površini fermentisanog povrća poput kiselog kupusa. On se obično javlja kada fermentacija nije odvijala u potpuno anaerobnim uslovima ili kada nije bilo dovoljno soli u procesu fermentacije.

Kada kažemo da su uslovi “potpuno anaerobni” tokom fermentacije, to znači da se sprečava ulazak kiseonika u sredinu gde se odvija proces fermentacije. Ovo se obično postiže koristeći hermetički zatvorenu posudu ili bačvu u kojoj se hrana fermentiše. Na taj način, mikroorganizmi koji vole kiseonik, poput Kahm kvasca koji može prouzrokovati probleme, ne mogu da se razvijaju jer nemaju pristup kiseoniku. Kada imaju pristup kiseoniku, kada nije potpuno hermetički zatvoreno, onda bela skrama može da se javi na površini kiselog kupusa.

Bela skrama na kiselom kupusu: izgled

Kahm kvasac obično izgleda kao bela ili svetložuta prevlaka na površini tečnosti u kojoj se nalazi fermentisano povrće. Može biti ravna ili blago talasasta, sa mehurićima ugljen-dioksida koji se mogu videti kao sitne tačkice na površini.

Bela skrama na kiselom kupusu: bezbednost

Kahm kvasac nije štetan za ljude i može se jednostavno ukloniti skidanjem sa površine fermenta. On ne predstavlja opasnost po zdravlje i ne utiče na bezbednost fermentisanog povrća ispod njega. Da biste uklonili Kahm kvasac, koristite čistu kašiku ili drugi pribor da pažljivo skinete gornji sloj sa površine fermenta. Nakon uklanjanja kahm kvasca, možete bezbedno koristiti fermentisano povrće ispod njega.

Bela skrama na kiselom kupusu: prevencija

Da biste sprečili pojavu Kahm kvasca, važno je da obezbedite da je povrće potpuno potopljeno u tečnosti tokom fermentacije. Takođe, važno je da koristite dovoljno soli u procesu fermentacije. U suštini, bela skrama na kiselom kupusu je prirodna pojava koja se može javiti tokom fermentacije i nije razlog za brigu. Uklanjanje Kahm kvasca i pravilna higijena tokom procesa fermentacije pomoći će vam da uživate u bezbednom i ukusnom fermentisanom povrću.

Plesan na kiselom kupusu

plesan na kiselom kupusu
Credit to: www.fermentationassociation.org
 Plesan obično izgleda uzdignuto, pahuljasto ili dlakavo. Može biti bela, zelena, plava, ružičasta ili druge šarene boje. To su jasni znaci da se radi o plesni. Ako primetite plesan na fermentisanom povrću, najbolje je baciti celokupan ferment. Plesan može proizvesti toksine koji mogu biti opasni po zdravlje.

Razlika između Kahm kvasca i plesni može se primetiti u izgledu i mirisu:

Izgled:

Kahm kvasac: Izgleda kao bela ili svetložuta ravna prevlaka na površini fermenta, obično sa mehurićima CO2 na vrhu. Često je tanka i ravnomerna, bez izraženih uzvišenja ili dlakavih delova. Ono što ljudi zovu skrama na kiselom kupusu.

Plesan: Izgleda uzdignuto, pahuljasto ili dlakavo. Može biti bela, zelena, plava, ružičasta ili druge šarene boje. Često ima nepravilne forme i izgleda grublje od Kahm kvasca.

Miris:

Kahm kvasac: Može proizvesti blage mirise koji podsećaju na kvasac ili sir, ali nisu neprijatni ili oštri.

Plesan: Često proizvodi oštre i neprijatne mirise koji mogu biti jaki i neugodni.

Sediment na dnu tegle: potpuno treća stvar

sediment na dnu tegle
Credit to:www.phickle.com

Kada čuvate kiseli kupus u tegli, nije neuobičajeno primetiti neobične pojave poput ljuspaste materije koja pluta okolo ili slane vode koja postaje mutna u roku od nekoliko dana. Takođe, možda ćete primetiti sediment koji se javlja na dnu tegle. Ove pojave mogu izgledati zabrinjavajuće, ali u većini slučajeva nisu znak da je vaš kiseli kupus pokvaren ili nebezbedan za konzumaciju.

Nije bitno kakva se so koristi prilikom fermentacije, jer vrsta soli ne utiče na zamućenost tečnosti. Bez obzira da li koristite skupu ili jeftinu so, fermentacija će stvoriti nusproizvode koji će uzrokovati zamućenost tečnosti. Fermentacija je proces u kojem se šećeri u povrću pretvaraju u kiseline ili alkohol. U ovom slučaju, fermentacija stvara mlečnu kiselinu koja daje kiselost kiselom krastavcu. Tokom ovog procesa, bakterije koje se prirodno nalaze na povrću, zajedno sa solju koja je dodata radi konzerviranja, stvaraju nusproizvode, poput ugljen-dioksida, koji mogu uzrokovati zamućenost tečnosti, kao i beličasti sediment na dnu tegle.

Ovi delovi su bezbedni jer su prirodni proizvodi fermentacije. Mlečna kiselina je normalan nusproizvodi procesa fermentacije povrća. Nisu štetni po zdravlje i ne predstavljaju opasnost. Stoga, njihovo prisustvo u kiselom kupusu ili drugim fermentisanim proizvodima nije razlog za brigu.

 

ostavite odgovor