Popularni recepti

Ulje crnog kumina
Zdravlje

Ulje crnog kumina

923pogleda

Nigella sativa, poznata i kao crni kim, je biljka koja pripada porodici Ranunculaceae. Ona potiče iz područja istočne Evrope, zapadne Azije i delova severne Afrike. Ova biljka ima dugu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini, i to hiljadama godina unazad.

Ulje crnog kumina se ekstrahuje iz semenki ove biljke, koje su male i crne. U mnogim kulturama, crni kumin se naziva “lekom za sve bolesti” zbog svojih širokih terapeutskih svojstava. Glavni aktivni sastojci u ulju crnog kumina su timokinon, timohidrokinon, i tanini, koji mu daju moćna antioksidativna, protivupalna, antibakterijska i antigljivična svojstva.

Nega kože i koseCrni kumin

U kozmetičkoj industriji, ulje crnog kumina se sve više koristi u proizvodima za negu kože i kose. Zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima i antioksidantima, može pomoći u hidrataciji kože, umanjenju akni, ekcema i drugih kožnih problema, te održavanju zdravlja kose.

Smanjenje akni

U jednoj studiji istraživano je da li hidrogel napravljen od crnog kima  može pomoći u lečenju akni. Učesnici studije (ukupno 60 pacijenata) podeljeni su nasumično u dve grupe – jedna je koristila hidrogel sa crnim kimom, dok je druga koristila placebo hidrogel (sredstvo koje ne sadrži aktivne sastojke).

U tretmanskoj grupi, pacijenti su nanosili hidrogel crnog kumina dva puta dnevno tokom 60 dana. Na kraju studije, rezultati su bili sledeći:

  • Kod pacijenata koji su koristili crni kumin hidrogel, akne su se značajno smanjile za 78%, što znači da je koža postala značajno čistija i glađa.
  • Broj komedona, papula i pustula (različite vrste akni) takođe je značajno opao u grupi pacijenata koji su koristili crni kumin, u poređenju sa placebom nakon 2 meseca.
  • Pacijenti koji su koristili crni kumin hidrogel prijavili su smanjenje simptoma akni za 63.49%, dok je placebo grupa imala smanjenje od samo 4.5%.

Važno je napomenuti da nije bilo nikakvih neželjenih efekata pri korišćenju N. sativa hidrogela, što ukazuje da je ova terapija dobro podnošljiva. Ovi rezultati sugerišu da hidrogel sa crnim kimom može biti koristan i efikasan tretman za osobe koje pate od akni vulgaris.

Kako pravilno naneti ulje crnog kumina na kožu
  1. Priprema kože: Pre nanošenja ulja crnog kumina, temeljno očistite lice blagim čistačem i isperite ga toplom vodom. Lagano tapkajte lice suvim ili ga ostavite da se prirodno osuši.
  2. Količina ulja: Uzmite 2-3 kapi  ulja na dlanove. Ovo je obično dovoljna količina za tretiranje celog lica, ali možete prilagoditi količinu prema potrebi.
  3. Nanošenje na kožu: Nežno masirajte ulje crnog kumina na lice koristeći blage kružne pokrete. Pazite da ravnomerno rasporedite ulje po celoj površini lica, izbegavajući područje oko očiju.
  4. Fokusiranje na problematična područja: Ako imate posebno problematična područja sa aknama ili upalama, obratite posebnu pažnju na te delove i lagano umasirajte ulje kako bi se bolje apsorbovalo.
  5. Vreme primene: Ulje crnog kumina možete koristiti jednom ili dva puta dnevno, u zavisnosti od vaših potreba i osećaja kože. Neki ljudi preferiraju korišćenje ulja pre spavanja, dok drugi biraju i jutarnju primenu.

Pomaže protiv gojaznostiUlje crnog kumina u kasici

U jednoj studiji je učestvovalo 45 zdravih žena sa prekomernom težinom ili gojaznošću, koje su bile nasumično raspoređene u dve grupe – grupu koja je primala  2000mg ulja crnog kumina i placebo grupa.
Grupa koja je primala ulje crnog kumina imala je značajno poboljšanje u merenjima tela u odnosu na placebo grupu. To se odnosi na smanjenje indeksa telesne mase, telesne težine i obima struka kod osoba koje su uzimale ulje crnog kumina, dok je placebo grupa imala manje ili nimalo promena u tim parametrima. Grupa koja je uzimala ulje crnog kumina takođe je pokazala značajno smanjenje masne mase tela, procentualnog masnog tkiva i površine visceralne masti, dok placebo grupa nije imala slične značajne promene u ovim parametrima.
Zaključak ove studije je da korišćenje ulja crnog kumina može imati korisne efekte u tretiranju gojaznosti.
Preporučena dnevna doza
Preporučuje se uzimanje oko 2.5 do 3 grama ulja crnog kumin dnevno, kako bi se postigli efekti na gubitak telesne težine. Da biste vizualizovali ovu količinu, 1 kašika tečnog ulja obično sadrži oko 14-15 grama, pa bi preporučena dnevna doza crnog kuminovog ulja bila otprilike 1/5 do 1/6 kašike.

Smanjenje holesterola

Konzumacija ulja crnog kumina može smanjiti nivoe ukupnog holesterola, LDL holesterola (lošeg holesterola) i triglicerida, dok HDL holesterol (dobri holesterol) ostaje nepromenjen ili čak može porasti. Ova ravnoteža može biti povoljna za srčano zdravlje. Crni kumin može uticati na enzime i faktore koji regulišu metabolizam masti u organizmu, što može doprineti smanjenju nivoa holesterola.

ostavite odgovor