Popularni recepti

Aktivan ugalj za zube
Medicina

Aktivan ugalj za zube: Više štete nego koristi?

1.8kpogleda

Aktivan ugalj postao je popularan sastojak u mnogim proizvodima za oralnu higijenu, posebno u pastama za zube i prahu za izbeljivanje. Aktivan ugalj za zube je sve popularniji, i popularniji. U poslednjih nekoliko godina, aktivan ugalj doživeo je procvat u industriji lepote i zdravlja, pa je važno istražiti kako ovaj prirodni proizvod zapravo deluje na oralno zdravlje i izbeljivanje zuba. U ovom članku, razmotrićemo različite aspekte aktivanog uglja za zube, istražiti njegove prednosti i potencijalne nedostatke, kako bismo pružili sveobuhvatan pregled ovog popularnog dentalnog trenda.

Aktivan ugalj vs. Roštiljski ugaljUgalj

Zamislite scenu: Roštiljate sa prijateljima, spremni za akciju…a onda netko iznenada izvuče vrećicu s aktivnim ugljem. Gledate  ga zbunjeno. “Znači, ne možemo grilovati kobasice na ovome?”

-Ne, ne možete.

Naravoučenije: Aktivni ugalj je čudesan za medicinsku upotrebu, ali za roštiljanje ipak izaberite običan ugalj za roštilj. Istina je da aktivni ugalj i obično roštiljsko uglje nisu isti i da imaju potpuno različite namene i karakteristike.

Aktivan ugalj koristi se u različite svrhe, poput medicinskog tretmana kod trovanja, filtracije vode i vazduha, uklanjanja neugodnih mirisa te u kozmetičkim proizvodima. Aktivni ugalj je veoma adsorbentan i može se vezati za različite štetne supstance na svojoj površini. Ova sposobnost čini ga izuzetno korisnim za čišćenje i pročišćavanje različitih sredina i materijala. Ugljen za roštilj dobija se zagrevanjem drveta ili drugih biljnih materijala u ograničenom prisustvu kiseonika. Ovaj proces naziva se piroliza i rezultira stvaranjem uglja, koji se koristi kao čvrsto gorivo.

Ukratko, glavna razlika između aktivnog uglja i uglja za roštilj leži u njihovim različitim primenama i procesima proizvodnje. Aktivni ugalj ima adsorptivna svojstva i koristi se za čišćenje, filtraciju i medicinske svrhe, dok se ugljen za roštilj koristi kao gorivo za dobijanje toplote i plamena prilikom pripreme hrane na otvorenom.

Aktivan ugalj  za zube: Mit!Aktivan ugalj za zube

Korišćenje aktivnog uglja za izbeljivanje zuba je mit, jer nije potkrepljeno nijednim pouzdanim istraživanjem ili naučnim dokazima. Iako su proizvodi na bazi aktivnog uglja postali popularni među potrošačima i reklamiraju se kao prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba, do sada nije pronađen nijedan naučno validan dokaz koji bi podržao njihovu efikasnost u postizanju željenih rezultata izbeljivanja.

Rezultati in vitro studije iz 2021. godine pokazuju da upotreba zubnih pasta na bazi aktivnog uglja za izbeljivanje zuba nema značajan efekat na promenu boje gleđi nakon 12 nedelja redovnog korišćenja. Nijedna od testiranih zubnih pasta nije pokazala klinički prihvatljive rezultate u izbeljivanju zuba!

Studija iz 2020. godine je istraživala efekte zubnih pasta na bazi aktivnog uglja za izbeljivanje zuba u poređenju sa standardnim fluoridiranim pastama za zube. Rezultati su pokazali da korišćenje proizvoda na bazi aktivnog uglja nije efikasno za izbeljivanje zuba. Nisu pronađene značajne razlike u promeni boje zuba između grupa koje su koristile različite paste na bazi aktivnog uglja. Takođe, primećeno je da su sve zubne paste na bazi aktivnog uglja, osim jedne, povećale hrapavost površine gleđi, što može ukazivati na potencijalne negativne efekte na gleđ.

Iako ima nekoliko korisnih primena, važno je napomenuti da aktivni ugalj NIJE odobren od strane Američkog stomatološkog udruženja (ADA) niti Uprave za hranu i lekove (FDA) za upotrebu u stomatologiji.

Iz tog razloga, upotreba proizvoda na bazi aktivnog uglja za izbeljivanje zuba i druge stomatološke svrhe nije prepoznata ili preporučena od strane relevantnih stomatoloških i zdravstvenih tela.

ostavite odgovor