Popularni recepti

sok od brusnice za urinarne infekcije
Piće

Sok od brusnice za urinarne infekcije

1.1kpogleda

Brusnica

Brusnica je bobičasto voće koje je poznato po svojim brojnim zdravstvenim koristima i tradicionalnoj upotrebi u očuvanju zdravlja urinarnog trakta. Jedna od najpoznatijih primena brusnice je u prevenciji infekcija urinarnog trakta. Osim toga, brusnica se povezuje sa brojnim drugim koristima za zdravlje. Redovna konzumacija soka od brusnice može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe se smatra da brusnica ima antiinflamatorna svojstva i može doprineti jačanju imunog sistema.

Sok od brusnice za urinarne infekcijesok od brusnice za urinarne infekcije

Jedno od najznačajnijih područja istraživanja vezanih za sok od brusnice je njegova uloga u prevenciji infekcija urinarnog trakta. Nekoliko studija je sugerisalo da određene supstance prisutne u brusnici mogu sprečiti prijanjanje bakterija na zidove urinarnog trakta, čime se smanjuje rizik od infekcija. To je posebno važno jer su urinarne infekcije česte bakterijske infekcije koje mogu biti neugodne i bolne. Hajde da istražimo malo više o tome zašto je sok od brusnice za urinarne infekcije prava stvar!

Studija

U studiji su žene sa  istorijom urinarnih infekcija bile nasumično podeljene u dve grupe – jedna grupa je konzumirala 240 ml soka od brusnice dnevno, dok je druga grupa konzumirala placebo napitak, tokom perioda od 24 nedelje. Svrha istraživanja je bila da se odredi da li sok od brusnice za urinarne infekcije može biti koristan ili ne. Rezultati studije su pokazali da je broj klinički dijagnostikovanih urinarnih infekcija bio značajno niži u grupi koja je konzumirala sok od brusnice u poređenju sa placebom. Ovi rezultati sugerišu da supstance prisutne u brusnici mogu smanjiti rizik od nastanka urinarnih infekcija kod žena sa prethodnom istorijom infekcija. Mehanizmi delovanja još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se pretpostavlja da određeni sastojci u brusnici mogu sprečiti prijanjanje bakterija na zidove urinarnog trakta, što otežava infekciju.

Studija 2

Prethodne studije su pokazale da sok od brusnice ima antibakterijska, antigljivična, antivirusna i antiadhezivna svojstva (sprečava prijanjanje bakterije na zidove urinarnog trakta). Ova studija je istražila antibakterijski efekat konzumacije soka od brusnice i organskih kiselina na infekciju urinarnog trakta kod miševa. Tretmani su smanjili broj bakterija u bešici, ali nisu izlečili infekciju. To ukazuje na to da sok od brusnice nije definitivan tretman, već može olakšati eliminaciju infekcije, na primer u kombinaciji sa antibioticima.

Sok od brusnice menja pH vrednost urina

U studiji broj dva sok od brusnice je uticao na pH vrednost urina. Urin miševa koji su pili vodu imao je pH vrednost od 6,5, dok je urin miševa koji su pili sok od brusnice imao pH vrednost od 5,8. Šta ovo znači? Ova promena pH vrednosti urina može biti rezultat kiselih svojstava soka od brusnice i organskih kiselina. Kiseli sastojci mogu uticati na pH ravnotežu urina i smanjiti njegovu alkalnost. Promena pH vrednosti urina može imati implikacije na rast i preživljavanje bakterija u urinarnom traktu. Bakterije koje izazivaju urinarne infekcije često se moraju pričvrstiti na sluznicu urinarnog trakta kako bi se razvile infekcije. pH vrednost urina može uticati na adheziju bakterija na sluznicu. Promena pH vrednosti može otežati prijanjanje bakterija na sluznicu i smanjiti njihovu sposobnost da se fiksiraju na tkiva urinarnog trakta. Studija pokazuje da sok od brusnice ima antibakterijske efekte koji mogu doprineti smanjenju urinarnih infekcija.

Sok od brusnice i ešerihija kolisok od brusnice za urinarne infekcije

Sok od brusnice se često ističe kao potencijalno korisno sredstvo za borbu protiv infekcija uzrokovanih ešerihijom koli (E. coli) bakterijama, posebno onim koje napadaju urinarni trakt. Sok od brusnice može imati antibakterijsko dejstvo protiv određenih sojeva E. coli bakterija. Jedan od ključnih sastojaka soka od brusnice koji se smatra odgovornim za njegovo antibakterijsko dejstvo su proantocijanidini. Ovi prirodni spojevi imaju sposobnost da se vežu za površinu bakterija i spreče njihovo prijanjanje na ćelije u urinarnom traktu. Posebno su efikasni protiv ešerihije koli, bakterija koje imaju P-fimbrije na svojoj površini. P-fimbrije su strukture koje se koriste za vezivanje za ćelije urinarnog trakta, ali proantocijanidini iz soka od brusnice sprečavaju tu vezu, smanjujući mogućnost bakterija da se prikače i izazovu infekciju. Takođe , sok od brusnice sadrži i druge korisne sastojke. Organske kiseline koje su prisutne u soku od brusnice, mogu imati antimikrobno dejstvo. Ove kiseline stvaraju kiselo okruženje u urinarnom traktu, što može inhibirati rast bakterija i pomoći u smanjenju infekcije.

Ekstrakt od brusnice za urinarne infekcije

Ekstrakt brusnice je proizvod koji se koristi kao dodatak ishrani za prevenciju i podršku lečenju urinarnih infekcija. Može se naći u apotekama, u obliku kapsula. Smatra se da aktivni sastojci u ekstraktu brusnice imaju sposobnost sprečavanja prijanjanja bakterija na zidove urinarnog trakta, čime se smanjuje rizik od infekcija.

Pravilno doziranje

Preporučena doza za sok od brusnice je 240ml dnevno. Ova količina soka od brusnice pokazala se efikasnom u smanjenju rizika od ponovne pojave infekcija urinarnog trakta. S druge strane, kada je reč o ekstraktu brusnice u obliku dodataka ishrani, kao što su kapsule, preporučene doze variraju u zavisnosti od proizvoda. Doze ekstrakta brusnice u rasponu od 300-500 mg dnevno mogu pomoći u smanjenju ponovne pojave infekcija urinarnog trakta kod određenih osoba. Američko udruženje za urologiju (AUA) i Evropsko udruženje za urologiju (EAU) preporučuju brusnicu kao neantibiotički tretman za prevenciju ponavljajućih urinarnih infekcija.

 

Kao i kod bilo kojeg dodatka ishrani, važno je da se konsultujete sa zdravstvenim stručnjakom pre početka uzimanja ekstrakta brusnice, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili koristite druge lekove.

ostavite odgovor