Popularni recepti

sok od kupusa za zeludac
Piće

Sok od kupusa za zeludac

4kpogleda

Sok od kupusa

Da biste otkrili blagodati prirodne medicine, često vam nije potrebno dalje od sopstvenog frižidera. Jedan takav prirodni eliksir za vaše zdravlje može biti sakriven među ostalim namirnicama – sok od kupusa. Iako bi vam prva pomisao na sok od kupusa mogla izazvati malo iznenađenje. Ipak, ovaj neobičan napitak ima mnogo toga da ponudi. U njemu se krije tajanstvena kombinacija nutritivnih vrednosti i blagotvornih svojstava koje su već vekovima prepoznate u tradicionalnoj medicini. Od poboljšanja probave do jačanja imunog sistema. Sok od kupusa postaje sve popularniji među onima koji tragaju za prirodnim načinima očuvanja zdravlja.

Sok od kupusa za zeludac

Sok od kupusa za zeludac i digestivne organe može biti pravi spas. Čir na želucu, je bolna rana koja se razvija na sluzokoži želudca. Može izazvati simptome kao što su bol u stomaku, nadutost, žgaravica i mučnina. Iako postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti razvoju čira na želudcu, jedan potencijalni prirodni lek koji je privukao pažnju je sok od kupusa.

Studija- Jedna stara studija je pokazala da svež sok od kupusa ima značajan terapeutski potencijal u lečenju čira na želudca.

Primena soka od kupusa rezultirala je bržim zarastanjem čira u poređenju sa standardnim terapijama. Prosečno vreme zarastanja čira na dvanaestopalačnom crevu kod pacijenata tretiranih sokom od kupusa bilo je samo 10.4 dana. U poređenju sa 37 dana koliko je prosečno potrebno za zarastanje kod pacijenata tretiranih standardnom terapijom. Slično, prosečno vreme zarastanja čira na želudcu kod pacijenata tretiranih sokom od kupusa bilo je samo 7.3 dana, u poređenju sa 42 dana u standardno tretiranih pacijenata. Rezultati radioloških i gastroskopskih pregleda ukazuju na brzo zarastanje čira kod pacijenata tretiranih sokom od kupusa. Što sugeriše da faktor koji se nalazi u ovom sok može igrati važnu ulogu u lečenju čira na želudcu kod ljudi. Ova studija naglašava potencijalne koristi sokova od kupusa kao prirodne alternative u terapiji čira na želudcu. Kao što je sama studija dokazala, sok od kupusa za zeludac moze biti fenomenalno alternativno resenje.

Fermentisani sok od kupusasok od kupusa za zeludac

Fermentisani sok od kupusa je podvrgnut fermentaciji pomoću probiotskih bakterija. Naprimer, Lactobacillus plantarum. Fermentacija je proces u kojem mikroorganizmi, poput probiotskih bakterija, razgrađuju šećere i druge sastojke u hrani kako bi stvorili različite metabolite. U slučaju fermentisanog soka od kupusa, kupus se sitno secka ili melje, a zatim se stavlja u posudu za fermentaciju zajedno s probiotskim bakterijama. Tokom fermentacije, bakterije razgrađuju šećere iz kupusa i proizvode organske kiseline, kao što su mlečna kiselina, sirćetna kiselina i propionska kiselina. Ove organske kiseline daju fermentisanom soku od kupusa kiselkast ukus.

Regulisanje telesne težine i pozitivan uticaj na jetru

Sok od kupusa za zeludac, nije jedini benefit.Konzumacija fermentisanog soka od kupusa ili soka od kupusa i jabuke zajedno sa dijetom bogatom mastima pokazala se efikasnom u regulisanju telesne težine kod pacova sa gojaznošću indukovanom ishranom bogatom mastima. Takođe pacovi koji su konzumirali fermentisani sok od kupusa ili sok od kupusa i jabuke pokazali su smanjenje sadržaja triglicerida i holesterola u jetri, što ukazuje na smanjenje masne infiltracije u jetru.

Sok od kupusa za zeludac: doziranje

Preporuka je da se ne konzumira više od jedne šolje soka od kupusa dnevno je zbog potencijalnih negativnih efekata koji mogu nastati usled prekomerne konzumacije. Sok od kupusa, posebno u većim količinama, može izazvati nadimanje, gasove i iritaciju gastrointestinalnog trakta. Preterana konzumacija soka od kupusa može opteretiti probavni sistem, posebno kod osoba koje imaju osetljiv želudac ili creva. Nadimanje i gasovi su česti simptomi koji mogu nastati usled prekomerne konzumacije soka od kupusa. Ograničavanje unosa na jednu šolju dnevno omogućava organizmu da se prilagodi i smanji moguće negativne efekte.

Sok od kupusa za zeludac: jednostavan recept

1/4 glavice svežeg kupusa

1 šolja vode

sok od limuna (opciono, za osvežavajući ukus)

Uputstvo:

Dobro operite kupus i isecite ga na manje komade kako bi se lakše izblendao.

Stavite iseckani kupus u blender.

Dodajte vodu i blendajte sve dok ne dobijete glatku teksturu soka.

Po želji, možete dodati malo sveže ceđenog soka od limuna radi osvežavajućeg ukusa.

Ako želite, procedite sok kroz cediljku ili gazu kako biste uklonili eventualne komade pulpe.

Savet: Sok od kupusa najbolje je konzumirati odmah nakon pripreme kako biste zadržali svežinu i hranljive sastojke.

ostavite odgovor