Popularni recepti

orahovaca recept
Piće

Orahovaca recept

1.2kpogleda

Orahovača: Tradicionalno zadovoljstvo za nepca i zdravljeorahovaca recept

Orahovača, poznata kao jedan od najomiljenijih likera u mediteranskoj kuhinji, predstavlja aromatično i bogato piće koje se dobija od zelenih oraha. Orahovača je pravi dragulj u svetu italijanske, ali i balkanske kuhinje, sa svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa, mirisa i lekovitih svojstava. Ovaj liker se tradicionalno priprema sa pažnjom i ljubavlju, koristeći sveže ubrane zelene orahe, razne začine i aromatične dodatke. Osim što pruža zadovoljstvo nepcima, orahovača ima i brojne zdravstvene benefite, zbog svojih antioksidativnih svojstava i bogatog fitohemijskog profila.

Orahovaca recept

Orahovaca recept nije nimalo tezak!

Priprema oraha:orahovaca recept

Skupite 30 zelenih oraha direktno sa drveta. Birajte zdrave, neoštećene plodove. Važno je da orasi budu mladi jer tada imaju najbolji ukus i aromu. Onda ih operite da biste uklonili bilo kakvu prljavštinu s površine.

Priprema tegle:orahovaca recept

Dobro operite teglu kako biste uklonili sve tragove prljavštine i ostatke. Obavezno bratite pažnju da tegla bude dovoljno velika da može primiti sve sastojke i tečnost. Isecite orahe na pola i stavite prepolovljene orahe, kore limuna, karanfilića, cimeta i opcionog vanilinog šećera u teglu će omogućiti da se svi ti ukusi i arome prenesu na liker.

Maturacija:orahovaca recept

Zatvorite teglu kako biste stvorili hermetičko okruženje i sprečili ulazak vazduha. Ovo je važno jer će orasi otpustiti svoj sok koji će obojiti liker i doprineti njegovom ukusu. Odložite teglu na tamno i hladno mesto kako bi se omogućila fermentacija i razvijanje kompleksnih aroma. Ova faza traje najmanje 40 dana kako bi se postigao optimalan ukus orahovače.
Tamno i hladno mesto sprečava oksidaciju i štiti liker od sunčeve svetlosti koja može izazvati promene u ukusu i boji.

Dodavanje šećera:

Otvorite teglu nakon perioda maturacije i dodajte šećer. Šećer će dodati slatkoću i ravnotežu ukusa likera. Onda promešajte sadržaj tegle kako bi se šećer ravnomerno rastopio, i vratite teglu na tamno i hladno mesto kako bi se liker dalje razvijao i ukus se povezivao sa šećerom.

Filtriranje i flaširanje:

Nakon što je liker sazreo i ukusi se razvili, vreme je za filtriranje.
Koristite cediljku ili gazu kako biste uklonili sve čvrste sastojke poput oraha, korice limuna, karanfilića i cimeta. To će rezultirati glatkom i bistrom orahovačom. Sipajte orahovaču u staklene flaše ili tegle za čuvanje kako biste je zaštitili od svetlosti i vazduha.
Dobro zatvorite flaše kako biste očuvali sve arome i ukuse. Čuvajte orahovaču na tamnom i hladnom mestu najmanje dva meseca kako bi se ukusi dodatno razvili i liker postigao optimalnu kvalitetu.

Benefiti orahovače

Zašto bi trebali da probate orahovaca recept? Studija je pokazala da orahovača ima visoku antioksidativnu aktivnost, što znači da može pomoći u zaštiti organizma od štetnih slobodnih radikala. Orahovača sadrži različite supstance koje pružaju ove benefite, kao što su fenolna jedinjenja poput galne kiseline i hlorogenske kiseline, kao i eugenola. Galna kiselina je najvažniji faktor u antioksidativnoj aktivnosti orahovače, dok eugenol takođe ima značajan doprinos. Osim toga, orahovača ima dobar senzorni kvalitet, što znači da je ukusna i prijatna za konzumaciju. S obzirom na sve ove pozitivne karakteristike, orahovača ima potencijal za komercijalizaciju kao prirodni proizvod sa visokim sadržajem antioksidanata.

 

ostavite odgovor