Popularni recepti

karnivor dijeta
Dijete

Karnivor dijeta: Umetnost jedenja životinja

2.5kpogleda

Karnivor dijeta ili ti dijeta za divljakekarnivor dijeta

Karnivor dijeta je ekstremno restriktivna dijeta koja se sastoji isključivo od namirnica životinjskog porekla. Ova dijeta potpuno isključuje sve ostale namirnice kao što su voće, povrće, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i semena. Karnivor dijeta je prehrambeni pristup koji se temelji na konzumiranju isključivo namirnica životinjskog porekla. Zagovornici ove dijete tvrde da se na taj način vraćamo na našu “prapostojbinu” i da se poboljšava zdravlje i vitalnost.

Jedan od glavnih razloga za izbor karnivor dijete je verovanje da su visokokalorične ugljenohidratne namirnice, poput žitarica i šećera, glavni uzrok mnogih savremenih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes i srčane bolesti. Karnivor dijeta se oslanja na masti i proteine iz životinjskih izvora kao glavne izvore energije. Zagovornici karnivor dijete tvrde da ova ishrana može imati niz koristi, uključujući gubitak telesne mase, smanjenje upala, povećanje energije, poboljšanje mentalne jasnoće, stabilizaciju nivoa šećera u krvi i poboljšanje sportskih performansi. Takođe se tvrdi da ovakva ishrana može pomoći u regulisanju hormona i poboljšanju digestivnog zdravlja.

Jednodnevni meni

Doručak: 2-3 kuvana jaja, 3 parčeta slanine

Užina: 30gr sira

Ručak: Pečeni odrezak- odaberi kvalitetan odrezak po svojoj želji, kao što je biftek, odresci od svinjetine, jagnjetina itd.

Užina:Sušeno meso po tvom izboru ili 30gr sira opet

Večera: Pileća prsa punjena sirom i umotana u slaninu

Posledice karnivor dijetekarnivor dijeta

Preveliki unos natrijuma

Meso prirodno sadrži natrijum, i količina natrijuma u mesu zavisi od vrste mesa i načina pripreme. Na primer, prerađeno meso kao što su kobasice, šunka ili slanina obično sadrže veću količinu natrijuma zbog dodatka soli tokom proizvodnje. S druge strane, sveže i neprerađeno meso sadrži manje natrijuma. Prekomeran unos natrijuma, bez obzira na izvor, može biti štetan za zdravlje iz nekoliko razloga. Studije su pokazale da visok unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska (hipertenzije), što je faktor rizika za srčane bolesti, moždani udar i bolesti bubrega. Takođe, prekomerni unos natrijuma može doprineti zadržavanju tečnosti u organizmu, što može opteretiti srce i krvne sudove. Većina istraživanja naglašava da je umereno konzumiranje mesa deo zdrave ishrane. Međutim, preterani unos prerađenog mesa i visok unos natrijuma koji se često javlja u dijeti baziranoj na ishrani mesom (karnivor dijeta) može imati negativne zdravstvene posledice. Studije su povezale visok unos natrijuma sa povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srčanih bolesti.

Negativno utiče na digestivni sistemkarnivor dijeta

Nisu dostupni konkretni naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da karnivor dijeta poboljšava digestiju. U stvari, nedostatak vlakana koji je karakterističan za ovu dijetu može imati negativan uticaj na digestivni sistem. Vlakna igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave digestije. Ona pomažu u formiranju i održavanju zdrave stolice, sprečavaju zatvor i podstiču redovno pražnjenje creva. Vlakna takođe hrane korisne bakterije u crevima, što održava zdravu crevnu floru i podržava optimalno funkcionisanje digestivnog sistema.

Kada se iz ishrane isključe vlakna, kao što je slučaj kod karnivor dijete, mogu se pojaviti određeni problemi s digestijom. Nedostatak vlakana može dovesti do zatvora, što znači da creva ne funkcionišu pravilno i da se stolica retko ili teško izbacuje. Osim toga, nedostatak vlakana može dovesti do disbioze crevne flore, što se odnosi na neravnotežu bakterija u crevima. To može rezultirati gastrointestinalnim neugodnostima poput nadimanja, gasova i problema s varenjem hrane. Konzumiranje velikih količina mesa i životinjskih proizvoda, karakteristično za karnivor dijetu, može biti teže za varenje u odnosu na raznovrsniju ishranu koja uključuje biljna vlakna. Meso ima visok sadržaj proteina i masti, što može zahtevati više vremena i energije za varenje.

Loš zadahkarnivor dijeta

Kada se pridržavate karnivor dijete, koja je visokomasna i niska u ugljenim hidratima, vaše telo će koristiti masti kao glavni izvor energije umesto glukoze. Ovaj proces se naziva ketogeneza i rezultira proizvodnjom ketona u organizmu. Jedan od tih ketona je acetoacetat, koji se zatim razlaže u acetone. Aceton je hemijski srodan supstanci koja se koristi u sredstvima za uklanjanje laka za nokte. Kada se nivo acetona u organizmu poveća, može se difuzovati u pluća i biti izdisan, što može rezultirati zadahom koji podseća na miris acetona ili sredstva za uklanjanje laka za nokte. Takođe karnivor dijeta je siromašna vlaknima, koja se uglavnom nalaze u biljnim namirnicama poput voća, povrća, žitarica i mahunarki. Vlakna su nerazgradiva za ljude, ali predstavljaju hranu za korisne bakterije u crevima. Nedostatak vlakana u ishrani može uticati na ravnotežu crevne flore, smanjiti broj “dobrih” bakterija i pogodovati razmnožavanju “loših” bakterija. Ove promene u crevnoj flori mogu uticati na procese varenja hrane i mogu rezultirati neprijatnim zadahom.

Da li možemo izgubiti kilograme na ovoj dijeti?

Kada je reč o gubljenju kilograma na karnivor dijeti, postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na rezultate. Prvo, povećani unos proteina može imati termički efekat, što znači da vaše telo troši više energije za varenje i metabolizam proteina nego što to čini sa ugljenim hidratima. Ovo može pomoći u povećanju vaše bazalne metaboličke stope i potrošnji kalorija. Drugo, protein i masti su hranljivi sastojci koji mogu pružiti osećaj sitosti i sprečiti prejedanje. Kada se osećate sitim duže vreme, verovatnoća da ćete prejesti se smanjuje, što može dovesti do negativnog energetskog bilansa i gubitka kilograma.

Ipak, važno je razumeti da je gubitak kilograma samo jedan aspekt celokupnog zdravlja. Karnivor dijeta je vrlo restriktivna i isključuje veliki broj namirnica koje su bogate hranljivim sastojcima. To može dovesti do deficita vitamina, minerala, vlakana i drugih hranljivih sastojaka koji su važni za održavanje optimalnog zdravlja. Dugoročno praćenje karnivor dijete može dovesti do nedostataka hranjivih sastojaka, problema sa varenjem, poremećaja ravnoteže crevne mikroflore i drugih zdravstvenih problema. Zato se preporučuje da karnivor dijeta bude privremena i da se koristi samo pod nadzorom zdravstvenog stručnjaka.

Najvažnije je pridržavati se pravila zdrave i održive ishrane koja odgovara vašim individualnim potrebama i ciljevima. Konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom ili nutricionistom može vam pomoći da razvijete personalizovan plan ishrane koji je siguran, zdrav i efikasan za vas.

Komentari

  1. Loše su pretpostavke. Na ovom režimu ishrane se izbegava piletina i mlečni proizvodi (sir). Favorizuju se masna mesa ili se puter dodaje mesu koje se konzumira. Zbog masnoće, favorizuju se pržena jaja, a ne kuvana. Izbegava se sušeno meso, samim tim i kuhinjska so. Takođe, poželjno je izbegavanje kafe. Dakle, dva obroka, jedan u 12-13h, drugi u 17-18h. Biljni nezaslađeni čajevi su prihvatljivi. Benefiti su OGROMNI, negativnih posledica koje ste opisali nema.

    1. Poštovani Tomislave,

      Razumem vaše stavove u vezi sa karnivor dijetom. Međutim, želim izneti neke kontrargumente vašim tvrdnjama koje smatram površnim argumentima bez dubljeg ulaska u detalje.
      Iako je tačno da neke varijante karnivor dijete mogu isključiti piletinu i mlečne proizvode, ovo nisu univerzalni izuzeci. Glavni princip karnivor dijete je konzumiranje samo životinjske hrane, a postoji izvesna fleksibilnost u pogledu specifičnih vrsta hrane koja se uključuje. Fokus na masna mesa i dodavanje maslaca mesu koje se konzumira usklađeni su sa naglaskom karnivor dijete na konzumiranje životinjskih izvora bogatih mastima. Ovo je u skladu sa uverenjem da su životinjske masti neophodne hranjive supstance i da ugljeni hidrati nisu potrebni za zdravlje ljudi. Što je apsolutno netačno! Naš mozak funkcioniše isključivo na ugljenim hidratima!
      Preporuka za izbegavanje kafeina može varirati u zavisnosti od pojedinca i njihove tolerancije na stimulante. Neki zagovarači karnivor dijete smatraju da kofein može ometati san i hormonsku ravnotežu, dok drugi smatraju da nema značajan uticaj.
      Da li ste nekad čuli za TEIN?
      Tein je stimulans koji se nalazi u listovima čaja, zrnima kafe i zrnima kakaa. Hemijski je sličan kofeinu i ima slične učinke na telo. Međutim, tein se apsorbuje sporije od kofeina, ALI njegovi efekti traju duže.
      Tako da ne razumem ovo što ste napisali ”poželjno je izbegavanje kafe, ali ne i biljnih čajeva”- dođe vam na isto.
      Izjava da karnivor dijeta ima OGROMNE koristi i nema negativnih posledica je subjektivna tvrdnja koju ne podržavaju svi dostupni dokazi. Iako postoje potencijalni koristi povezane sa karnivor dijetom, postoje i potencijalni rizici koje treba uzeti u obzir.

      Hvala na komentaru. Cenim Vaše mišljenje i interesovanje za karnivor dijetu. Međutim, važno je napomenuti da je potrebno temeljito informisanje pre donošenja zaključaka o bilo kojoj dijeti. Preporučujem Vam da proučite naučne dokaze i mišljenja stručnjaka o karnivor dijeti pre nego što je podelite svoje mišljenje. Takođe, važno je biti svestan individualnih razlika u metabolizmu, potrebama za hranjivim sastojcima i zdravstvenim stanjima pre preporuke bilo koje dijete.

      S poštovanjem,
      Isidora Čolić- inženjer tehnologije, mikrobiolog i sertifikovani nutricionista

ostavite odgovor