Popularni recepti

maskarpone sir
Hrana

Maskarpone sir cena: Vredi li?

738pogleda

Na predivnom području italijanskih Alpa, na severu Italije, stvara se jedan od najluksuznijih i najomiljenijih sireva – maskarpone sir. Ovaj kremasti sir, koji se izrađuje od svega nekoliko sastojaka, ima dugu tradiciju i jedinstvenu reputaciju širom sveta.

Najčešća upotreba

Maskarpone sir je postao simbol italijanske kulinarske umetnosti i najčešće se koristi za stvaranje izvanrednih dezerta. Sa svojim blago slatkastim ukusom i bogatom kremastom teksturom, mascarpone sir je neizostavan sastojak u pripremi slavnog tiramisua. Takođe, koristi se i u drugim kremastim kolačima, kao što su cheesecake, kremasti deserti, i mnogi drugi specijaliteti.

Maskarpone sir cenamaskarpone sir

Maskarpone sir je poznat po svom izuzetno visokom kvalitetu, ali taj kvalitet dolazi sa višom cenom u poređenju s drugim sirevima.Da biste shvatili zašto je mascarpone sir skuplji od drugih sireva, potrebno je razmotriti nekoliko činjenica.

Prva činjenica je da se mascarpone sir proizvodi od sveže pavlake. Za proizvodnju 45 litara sveže pavlake, potrebno je skupiti oko 500 litara mleka. Ovo skupljanje i daljnja obrada zahtevaju dodatne resurse i vreme, što utiče na cenu.

Druga činjenica je da sveža pavlaka koja se koristi za proizvodnju mascarpone sira ima visok sadržaj masti. Obično se kreće oko 38% masti, dok je uobičajeno da obični krem sir koji se može naći u supermarketima ima oko polovinu manje masti. Ova visoka koncentracija masti u svežoj pavlaci doprinosi bogatijem ukusu i kremastoj teksturi mascarpone sira.

Maskarpone sir cena može biti visoka, ali ova kombinacija sveže pavlake i visokog sadržaja masti doprinosi njegovoj ekskluzivnosti. Proizvodnja i prerada sveže pavlake zahtevaju posebne tehnike i pažljiv proces, što povećava troškove proizvodnje. Takođe, visok sadržaj masti u mascarpone siru čini ga luksuznim proizvodom koji privlači gurmane i ljubitelje finih ukusa.

Kolači i maskarpone sirtiramisu

Mascarpone sir je izuzetno pogodan za pečenje kolača, i za upotrebu kod pripreme kolača generalno. Mascarpone sir se često koristi u pripremi kolača, poput tiramisua, čizkejka, torti i kremastih kolača. Njegova bogata tekstura i visok sadržaj masti čine kolače sočnijim i kremastijim. Mast u mascarpone siru pomaže da se kolač zadrži vlažnim tokom pečenja, sprečavajući sušenje i isušivanje. Kada koristite mascarpone sir u pečenju, njegova visoka masnoća ima ključnu ulogu u zadržavanju vlage u kolaču tokom procesa pečenja. Masnoća je jedan od sastojaka koji čuva vlagu, sprečavajući isušivanje kolača i čineći ga mekanijim i sočnijim. Tokom pečenja, masnoća iz mascarpone sira se istapa i obavija čestice brašna i šećera, stvarajući barijeru koja sprečava isparavanje vlage iz kolača. Ova masna barijera čuva vlagu unutar kolača i doprinosi mekoći i sočnosti svakog zalogaja. Uz to, mascarpone sir ima i kremastu teksturu koja se stopi sa ostalim sastojcima u smesi za kolač. To rezultira glatkom i bogatom strukturom kolača, umesto suvog i krhkog. Kombinacija masnoće i kremaste teksture mascarpone sira pruža delikatnu, raskošnu i punu aromu svakom kolaču.

Zašto je maskarpone sir cena viša u odnosu na običan krem sir?

Veći sadržaj masti: Mascarpone sir ima obično veći sadržaj masti od običnog krem sira. Ova veća količina masti doprinosi kremastoj teksturi i bogatom ukusu kolača. Pogotovo tokom pečenja, masnoća iz mascarpone sira se istapa i obavija druge sastojke u smesi za kolač, stvarajući barijeru koja zadržava vlagu i sprečava isušivanje kolača. To rezultira mekšim, sočnijim i ukusnijim kolačem.

Delikatna aroma: Mascarpone sir ima nežnu i punu aromu koja se prenosi na kolače tokom pečenja. Njegova kremasta tekstura i visoka masnoća doprinose bogatijem ukusu kolača, stvarajući slojeve kompleksnih i prefinjenih ukusa. Ova delikatna aroma često se posebno dobro slaže s voćnim, čokoladnim ili začinskim okusima u kolačima.

Glatka tekstura: Mascarpone sir ima glatku i kremastu teksturu koja se stopi sa sastojcima u smesi za kolač. To rezultira finom i homogenom strukturom kolača, umesto krhke ili grudvaste. Glatka tekstura mascarpone sira također pridonosi osećaju luksuza prilikom konzumiranja kolača.

Da li maskarpone sir cena opravdava kvalitet?

-Svakako!

 

ostavite odgovor