Popularni recepti

kupus dijeta
Dijete

Kupus dijeta za mrsavljenje

2.5kpogleda

Eto, od svih mogucih dijeta koje postoje, nasla se tu i kupus dijeta. Kupus dijeta je jedna od popularnih dijeta koja se fokusira na konzumiranje vece kolicine kupusa i drugog povrca. Ova dijeta se cesto koristi kao kratkotrajna metoda za brzo gubljenje kilograma.

Odakle potice ova kupus dijeta?zbunjena devojka

Iako tacno poreklo ove dijete nije poznato, na internetu se mogu pronaci razlicite informacije koje tvrde da konzumiranje samo domace supe od kupusa tokom jedne nedelje moze rezultirati gubitkom pet kilograma. Postoje spekulacije da je neko eksperimentisao s dijetama i pronasao ovaj nacin ishrane, i jednostavno plasirao na internet. Ideja je da se koristi samo domaca supa od kupusa kao glavni obrok tokom nedelje, uz poneko povrce.

Da li je efikasna?

Kupus dijeta za mrsavljenje u vidu jedenja supe od kupusa, efikasna je, kao i jedenje samo supe od sargarepe, ili brokolija….ili karfiola. S obzirom na to da je unos kalorija izuzetno smanjen, normalno je i logicno da jedenje samo supe od kupusa tokom nedelju dana moze pomoci u gubitku tezine.

Da li je zdrava?

Kao i mnoge druge dijete sa niskim unosom kalorija i brzom zeljom za gubitkom kilograma, dijeta sa supom od kupusa nije preporucena od strane medicinskih strucnjaka. Iako je kupus zdrav sastojak ishrane, ova dijeta zahteva tako intenzivan kalorijski deficit da moze dovesti do slabosti i gubitka misicne mase. Dijeta sa supom od kupusa se cesto promovise kao brz nacin za gubitak tezine. Prema planu dijete, tokom nedelju dana konzumirate velike kolicine supe od kupusa, uz ograničene dodatne namirnice poput povrća, kalorijski unos tokom ove dijete je izuzetno nizak. Vrlo često i ispod 800 kalorija dnevno! To je znatno nize od preporucenih dnevnih kalorijskih potreba za vecinu odraslih osoba. Iako dijeta sa supom od kupusa moze dovesti do brzog gubitka tezine, postoji nekoliko razloga zasto se ne preporucuje od strane medicinskih strucnjaka. Prvo, ovakav ekstremno nizak unos kalorija moze dovesti do gubitka misicne mase, a ne samo gubitka masnog tkiva. To moze biti posebno problematicno za one koji zele da izgube tezinu na zdrav nacin i odrze misicnu snagu. Ovakav ekstremni kalorijski deficit moze dovesti do nedostatka hranljivih materija. Dijeta sa supom od kupusa je veoma ogranicena u izboru namirnica, sto moze rezultirati nedostatkom vitamina, minerala i drugih vaznih nutrijenata. Kupus dijeta za mrsavljenje moze imati negativan uticaj na zdravlje i dovesti do nedostatka energije, slabosti, loseg raspolozenja i drugih nezeljenih efekata.

Psihicki momenatprejedanje

Cak i ako se neko strogo pridrzava dijete sa supom od kupusa tokom nedelje, vrlo je verovatno da ce nakon toga doci do prejedanja. Kada se organizmu uskrati raznovrsnost i adekvatan unos hranljivih materija tokom duzeg vremenskog perioda, telo pocinje da oseca nedostatak i zudnju za raznim namirnicama. Nakon zavrsetka dijete, cesto se javlja prejedanje jer telo pokusava nadoknaditi izgubljene hranljive sastojke i zadovoljiti zudnje za razlicitim ukusima i teksturama hrane. Ovo moze dovesti do prekomernog unosa kalorija i povratka izgubljene tezine. Ovaj ciklus restrikcije hrane, pa prejedanja nije samo nezdrav za telo, vec moze i negativno uticati na psiholoski aspekt ishrane. Osecaj krivice ili sramote zbog prejedanja nakon dijete moze dovesti do lose slike o sebi, niskom samopouzdanja i jo-jo efektu u pogledu gubitka i vracanja tezine.

Ne dozvolite da vam neki sertifikovani life couch-evi, sa ”diplomama” koje su dobili sa trocasovnim slusanjem nekog kursa na ”Udemy akademiji’ za 10 dolara, pricaju sta je zdravo, a sta ne. Uvek pitajte strucnjake iz tih oblasti! Ljude koji imaju diplome sa pravih Fakulteta, mastere, i iskustva sa takvim stvarima.

Zakljucak

To ne znaci da ne treba da jedete supu od kupusa, naprotiv! Istrazivanje ukazuje na to da kupus, sirov ili kuvan, moze imati korisne efekte u regulaciji glukoze u organizmu i borbi protiv komplikacija povezanih sa dijabetesom tipa 2. Kupus sadrzi bioaktivne supstance koje mogu pozitivno uticati na metabolicke puteve koji su ukljuceni u razvoj dijabetesa tipa 2. Ove supstance mogu smanjiti ostecenje organa kao sto su jetra i bubrezi, koje su pogodjene komplikacijama dijabetesa. Takodje, kupus moze delovati preventivno tako sto ublazava probleme koji doprinose razvoju dijabetesa tipa 2, kao sto su oksidativni stres i gojaznost. Takodje, supa od kupusa moze biti fenomenalna vecera, ukljucena u vasu dijetu, ali nikako kao sama namirnica cele nedelje! Znaci, supa od kupusa DA, kupus dijeta za mrsavljenje jedno veliko NE.

ostavite odgovor