Popularni recepti

marinirane pecurke
Hrana

Marinirane pecurke: razlicite varijacije

1.4kpogleda

Marinirane pecurke

Marinirane pecurke su ukusni i aromaticni dodatak mnogim jelima. Ovaj konzervisani delikates se priprema tako da se pecurke blansiraju, a zatim mariniraju u ukusnoj mesavini sirceta, ulja i zacina. Marinirane pecurke mogu se koristiti kao samostalni prilog ili kao dodatak salatama, sendvicima, picama i drugim jelima. Njihov bogat i intenzivan ukus dodaje poseban sarm i obogacuje svako jelo. U nastavku cu vam predstaviti nekoliko nacina pripreme i upotrebe mariniranih pecuraka kako biste mogli uzivati u njihovom jedinstvenom ukusu.

Proces kiseljenja u sircetu

Proces kiseljenja u sircetu je jedan od nacina pripreme i konzervisanja gljiva, poput rudnjaka i vrganja. Ove  vrste pecuraka su mesnate i relativno sitnije, a kao takve pogodne su za mariniranje. Kiseljenje u sircetu pomaze u ocuvanju i poboljsanju ukusa gljiva, cineci ih ukusnim dodatkom raznim jelima.

  1. Priprema gljiva: Ocistite 1kg pecurke i detaljno ih operite da biste uklonili prljavstinu i ostatak tla. Ako su pecurke vece, mozete ih izrezati na manje komade po zelji.
  2. Blansiranje: Stavite gljive u posudu s kljucalom vodom i kuvajte ih 3-5 minuta. Blansiranje pomaze omeksavanju gljiva i oslobadjanju viska vlage. Kada ih skuvajtem polijte ih hladnom vodom i ocedite.
  3. Priprema marinade: U zasebnoj posudi, pripremite marinadu koja ce obogatiti ukus gljiva. Pripremiti rastvor 9% alkoholnog sirceta i vode u razmeri 1:5. Mozete dodati razne zacine, od crnog bibera, lovorovog lista, persuna, ruzmarina, origana, poigravajte se sa zacinima. Dodajte i kasicicu soli.
  4. Kuvanje marinade: Marinada koju ste pripremili, tj. rastvor sirceta i vode sa zacinima, treba da se zagreje i prokuva pre nego sto dodate pecurka. Nakon sto ste dodali pecurke u kipuci rastvor sirceta i vode, kuvate ih 4-5 minuta. Kada su skuvane, vadite pecurke iz rastvora koristeci resetkastu kasiku i stavljate ih u ciste tegle
  5. Nakon toga sipajte marinadu preko pecuraka a, pazeci da tegle ne budu napunjene do vrha. Sacekajte  nekoliko minuta kako bi pecurke upile tecnost, a zatim jos jednom nalijte rastvor sirceta sada do vrha tegle. Na kraju, zavrnuti poklopce dok su gljive jos uvek vruce. Ovaj proces osigurava da se tegle pravilno zatvore i stvara se vakuumski  efekat koji pomaze u ocuvanju i konzervisanju gljiva

Mariniranje pecuraka u razlicitim kulturamamariniranje pecuraka

Postoje izuzetno puno varijacija mariniranja pecuraka sirom sveta. Razlicite kulture imaju svoje jedinstvene nacine mariniranja pecuraka.

U italijanskoj kuhinji cesto se koristi maslinovo ulje, beli luk i sveze bilje poput ruzmarina ili bosiljka za mariniranje pecuraka.

U azijskim kuhinjama, poput japanske i korejske, cesto se koristi soja sos, i susamovo ulje kako bi se pecurke marinirale.

U grckoj kuhinji, marinirane pecurke su cesto deo “mezedes”, grckih predjela. Ove pecurke se mariniraju u kombinaciji maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka, origana i drugih zacina. Grcki mezedes cesto ukljucuju razne marinirane pecurke, masline i sireve.

U meksickoj kuhinji, marinirane pecurke se mariniraju u kombinaciji sirceta, ulja, luka, secera i zacina poput kima i cilija. Marinirane pecurke se cesto sluze kao prilog uz tradicionalna meksicka jela ili kao deo meza.

Marinirane pecurke mozete lako napraviti kod kuce. Potrebni su vam sveze pecurke, marinada od vasih omiljenih sastojaka i malo vremena za proces mariniranja. To vam omogucava da prilagodite ukus i teksturu mariniranih pecurki prema sopstvenom ukusu.

ostavite odgovor