Popularni recepti

trudna zena i spargla
Moja beba

Špargla: Moćna saveznica za zdravlje trudnica i beba

3kpogleda

U svetu ishrane trudnica, postoji jedno povrće koje se ističe svojom posebnom magijom – špargle. Ova izuzetna biljka ne samo da očarava svojim zelenim izgledom, već nosi sa sobom i niz blagodati za trudnice. Upustimo se u otkrivanje zašto su šparoge pravi dar prirode koji pruža podršku kako majci tako i njenom nerođenom detetu tokom ovog predivnog putovanja.

Špargla i njeni benefiti

Vitamini B

Špargla sadrži visok nivo vitamina B, uključujući vitamin B6, vitamin B12 i folnu kiselinu (vitamin B9). Ovi vitamini doprinose održavanju zdravog nivoa homocisteina u krvi. Visoki nivo homocisteina povećava rizik od ateroskleroze i drugih srčanih poremećaja. Visok nivo homocisteina u krvi može povećati rizik od razvoja ateroskleroze, što je stanje nakupljanja masnih supstanci unutar arterija. Ateroskleroza može ograničiti protok krvi i dovesti do srčanih bolesti, kao što su srčani udar ili moždani udar. Povišeni nivoi homocisteina takođe su povezani sa povećanim rizikom od drugih srčanih poremećaja, kao što su hipertenzija (visok krvni pritisak) i periferna vaskularna bolest.

Trudnoća, špargla, i folna kiselina

Kada ste trudni, potrebno vam je 600 mikrograma folne kiseline svakog dana. Da biste uneli 600 mikrograma folne kiseline putem špargle, potrebno je znati koliko tačno špargle sadrži ovaj nutrijent. Precizan broj mikrograma folne kiseline u određenoj količini špargle može varirati u zavisnosti od faktora kao što su sorta špargle, veličina i način pripreme. Međutim, možemo se koristiti prosečnim vrednostima kako bismo dobili okvirnu predstavu. Prema opštem pravilu, oko 90 grama špargle sadrži otprilike 134 mikrograma folne kiseline. Da biste uneli 600 mikrograma folne kiseline, trebalo bi da pojedete oko oko 810 grama špargle dnevno. Važno je napomenuti da se folna kiselina ne unosi samo putem špargle, već i putem drugih izvora hrane i suplemenata. Uzimanje multivitaminske tablete sa folnom kiselinom i konzumiranje raznovrsne ishrane koja uključuje druge izvore folata takođe je važno kako biste zadovoljili svoje šdnevne potrebe.

Vitamin Ksrecno dete jede spargle

Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina K u ishrani može dovesti do povećanog rizika od krvarenja kod novorođenčadi. Vitamin K ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi, što je posebno bitno kod beba jer im sistem za zgrušavanje još nije potpuno razvijen. Cochrane Library je pouzdan izvor medicinskih istraživanja i sistematskih pregleda. Studije objavljene u ovom izvoru sugerišu da suplementacija vitaminom K kod novorođenčadi može značajno smanjiti rizik od krvarenja, posebno intrakranijalnog krvarenja koje može biti ozbiljno i potencijalno opasno po život.

Preporučeni unos vitamina K za trudnice može varirati u zavisnosti od različitih faktora i smernica zdravstvenih organizacija. Prema preporukama Instituta za medicinu (IOM) u Sjedinjenim Američkim Državama, trudnicama se preporučuje unos 90 mikrograma vitamina K dnevno. Špargla sadrži oko 41 mikrogram vitamina K u 100 grama!

ostavite odgovor