Popularni recepti

magnezijum hlorid kupka
Zdravlje

Magnezijum hlorid kao kupka

1.4kpogleda

Magnezijum hlorid je jedinjenje koje kombinuje magnezijum i hlorid. Često se koristi kao dijetetski dodatak kako bi se povećao nivo magnezijuma u telu. Sigurno smo svi čuli da magnezijum može da se unosi u telo kroz tablete i kapsule, ali da li ste čuli da može da se apsorbuje i preko krema, gelova, ili kupki? Kupka magnezijum hloridom je posebno korisna za one koji žele da izbegnu tablete ili kapsule, zbog različitih gastrointestinalnih problema koje mogu, i ne moraju da se manifestuju, u vidu dijareje i drugih probavnih smetnji.

Kako se koristi magnezijum hlorid?magnezijum hlorid

Magnezijum hlorid je dostupan u različitim oblicima i može se koristiti na nekoliko načina.

Kapsule ili tablete: Magnezijum hlorid se često nalazi u obliku kapsula ili tableta koje se uzimaju oralno. Ove kapsule ili tablete sadrže određenu količinu magnezijuma hlorida i mogu se uzimati prema uputstvima na pakovanju. Ovo je praktičan način za unos magnezijuma hlorida, posebno za ljude koji žele povećati svoje nivoe magnezijuma u organizmu.

Kockice ili praškovi za kupku: Magnezijum hlorid se takođe može naći u obliku kockica, ili praškova koji se koriste za kupke. Ovi praškovi se mogu dodati u toplu kupku kako bi se magnezijum apsorbirao kroz kožu tokom kupanja. Kupanje u vodi obogaćenoj magnezijum-hloridom može pomoći opuštanju mišića, ublažavanju napetosti i stresu, te poboljšanju opšte dobrobiti.

Natapanje stopala: Slično kao i kod kupke, magnezijum hlorid u obliku komadića može se koristiti za natapanje stopala. Dodavanje magnezijum-hlorida u toplu vodu za natapanje stopala može pružiti lokalizovano dejstvo magnezijuma i pomoći u opuštanju stopala, ublažavanju umora i poboljšanju cirkulacije.

Magnezijum hlorid kao kupka

kupka magnezijum

Zamislite trenutak samo za sebe, kada možete isključiti sve brige sveta i potpuno se posvetiti svom telu i umu. To je trenutak kada se možete potpuno opustiti i obnoviti energiju. Ovo je trenutak kada ulazite u svoju oazu mira i blagostanja – magnezijum-hloridnu kupku. Kada koristite magnezijum hlorid za svoju kupku, otvarate vrata ka dubokom unutrašnjem isceljenju. Kroz toplu vodu, magnezijum ulazi u vaše telo, prožimajući svaku ćeliju, vraćajući ravnotežu i obnavljajući vaše fizičko i mentalno blagostanje. Dok polako uranjate u toplu vodu ispunjenu magnezijum hloridom, osećate kako se napetost i stres odmaraju. Vaše mišiće obuzima nežna toplota, opuštajući ih i oslobađajući od svakodnevnog opterećenja. Vaš um se smiruje, brige se povlače, a vi ulazite u stanje mira i spokoja. Dok lebdite u vodi, magnezijum hlorid lagano prožima vašu kožu, ulazi u vašu krvotok i hrani vaše telo iznutra. Osetite kako se umorni mišići osvežavaju, kako napetost nestaje i kako se vaše telo regeneriše. Osetite kako se umirujući miri esencijalnih ulja širi prostorom, dodatno pojačavajući vašu relaksaciju i duboko opuštanje.

Kako da pripremite kupku sa magnezijum hloridom?

Za ovu posebnu kupku, trebaće vam:

100 g magnezijum hlorida

50 g morske soli

1 kašičica esencijalnog ulja po izboru (npr. lavanda, eukaliptus, ili nana)

Topla voda

Priprema:

Napunite kadu toplom vodom do željene visine, a zatim dodajte 100 g magnezijum hlorida i 50 g morske soli u vodu. Ove prirodne soli će obogatiti kupku mineralima i pomoći u opuštanju mišića. Nakon toga dodajte 1 kašičicu esencijalnog ulja po izboru. Esencijalno ulje će pružiti umirujući miris i dodatnu aromaterapijsku korist. Lavanda će opustiti um, eukaliptus će očistiti disajne puteve, a nana će osvežiti telo. Zatim promešajte vodu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili. Kada ste pripremili vašu magnezijum hlorid kupku sada lagano uđite u kadu i polako se potopite u vodu. Prepustite se trenutku i opustite svoje telo i um. Zatvorite oči i udahnite mirisnu paru koja izlazi iz vode.

Preporučuje se da ostanete potopljani u kupki sa magnezijum hloridom najmanje 15-20 minuta kako biste dobili punu korist od njenih efekata. Ovo vreme omogućava koži da upije minerale i omogućava opuštanje mišića. Naravno, možete produžiti vreme kupke prema svojoj želji, sve do maksimalno 30-40 minuta.

Šta istraživači misle o korišćenju magnezijum hlorida lokalno, u vidu krema, gelova, i kupki?

Dr. Norman Šeali, M.D., Ph.D. i osnivač Američkog holističkog medicinskog udruženja, bio je jedan od prvih zagovornika prednosti magnezijuma i posebnih benefita lokalne primene magnezijuma. dr Šeali, obučen kao neurolog i medicinski istraživač koji je studirao na Univerzitetu Djuk, sproveo je eksperimente kako bi testirao sposobnost kože da apsorbuje magnezijum. U njegovu studiju uključeno je šesnaest osoba sa niskim nivoima  magnezijuma u telu. Učesnici su dobili instrukcije da svakodnevno urade 20-minutno natapanje stopala  magnezijum hloridnim kupkama, i da svakodnevno poprskaju celo telo magnezijumovim uljem. Nivoi  magnezijuma su procenjeni kod svih učesnika nakon 4 nedelje, koristeći dijagnostičku metodu pod nazivom ExaTest. Rezultati – 12 od 16 učesnika u studiji pokazalo je značajno poboljšanje nivoa intracelularnog magnezijuma.

 

ostavite odgovor