Popularni recepti

tamjanika
Piće

Tamjanika vino: Blago Srbije u čaši vina

1.7kpogleda

U dubokim vinogradima Srbije, gde sunce miluje redove sočnih grozdova, tamo se krije jedna posebna sorta grožđa – tamjanika. Njena priča počinje na jugu Francuske, ali već vekovima se prepliće sa srpskom zemljom, stvarajući magičan spoj tradicije i strasti.

Šta je tamjanika? Tamjanika vino je najverovatnije nazvano po tamjanu.tamjanika

Oduvek je bila poznata po svojoj izuzetnoj aromi i ukusu. Kada dođe do potpune zrelosti, njen intenzivan miris se širi na sve strane, očaravajući svaki kutak vinograda. Ovo grožđe, koje se u Srbiji ponosno naziva “Vinskom kraljicom Srbije”, nosi u sebi dušu i srce naše zemlje. Tamjanika je više od vina. Ona je prenosilac tradicije, simbol ljubavi prema zemlji i plod jednog autentičnog nasleđa. Sa svakom kapljicom, ona nas vodi na putovanje kroz vreme i prostor, spajajući nas sa vinogradima Župe.

Vrsta tamjanike- Dve najprepoznatljivije varijacije tamjanike – bela i crna – pružaju različite senzacije za nepce.

Bela tamjanika stvara tamjanika vino jedinstvenog ukusa, sa svetlim bojama koje zrače elegancijom. Njeni plodovi, sa skoro savršeno okruglim zrnima, daju živahna i sveža vina koja očaravaju prave znalce. Sa druge strane, crna tamjanika oduševljava tamnocrvenim nijansama i izraženom aromom. Tamjanika vino napravljeno od ove sorte je rubin-crveno, sa bogatstvom ukusa i izvrsnom strukturom. Ipak, tamjanika nije sorta koja traži samo pažnju, već i nežnu brigu. Osetljiva na bolesti kao što su siva plesan, pepelnica i plamenjača, ova sorta zahteva poseban trud i posvećenost vinogradara. Iako nije najotpornija na hladnoću, njena izuzetna kvaliteta i izražen ukus nadmašuju izazove koje priroda može postaviti pred nju.

Zdravstveni benefiti- Naši istraživači su se bavili istraživanjem ulja dobijenog iz semena sorte Tamjanika (Vitis Vinifera).hemicar tamjanika

Istraživači sa naših prostora su ispitivali da li ulje izolovano iz tamjanike može imati uticaj u prevenciji bakterijskih i gljivičnih oboljenja, kao i u lečenju kožnih infektivnih bolesti. Zaključak ove studije o ulju dobijenom iz semena Tamjanike, je da je ovo ulje bogato biološki aktivnim jedinjenjima. Istraživanje je pokazalo da ulje ima antibakterijski potencijal i pokazuje interesantan antifungalni efekat protiv gljivica koje izazivaju kožne infekcije. Ovo je prva studija koja istražuje ova svojstva ulja od grožđanih semenki Tamjanike. Ovi rezultati ukazuju na mogućnost daljeg razvoja proizvoda na bazi semena Tamjanike, koji može imati korisne efekte na kožno zdravlje.

Studija: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9007293/

Šta smo naučili?

Iako tamjanika može biti osetljiva na određene bolesti kao što je siva plesan, njeno uzgajanje je veoma popularno u Srbiji i to sa dobrim razlogom. Ukusni i slatki plodovi pružaju čulima mirisa i ukusa pravo zadovoljstvo, a tamjanika vino se opravdano  ističe kao najkvalitetnije i najukusnije na našim prostorima.

Tamjanika vino je deo naše bogate kulturne baštine, koja seže daleko u prošlost. Njeno ulje iz semena je otkriveno kao izvor brojnih biološki aktivnih jedinjenja, koja mogu imati blagotvorne efekte na zdravlje. Ova saznanja otvaraju vrata za razvoj novih proizvoda baziranih na tamjanici, koji mogu doneti inovaciju i zadovoljstvo u svakodnevnom životu.

 

1 komentar

ostavite odgovor