Popularni recepti

penušava vina
Piće

Penušava vina: blistavi mehurići

1.2kpogleda

Naša omiljena penušava vina! Ovo su vina koja su nam uvek pri ruci kad želimo da proslavimo nešto važno ili da se jednostavno opustimo sa prijateljima. Uživamo u svakom gutljaju, u svakom mehuriću koji našim nepcima donosi neponovljivu eksploziju ukusa.

Razlika između penušavih vina, i ostalih vinapenušavo vino

Šta zapravo čini penušava vina tako posebnim? Razlika između penušavih, belih i crvenih vina, je u tome što se u penušavim vinima uvodi dodatna količina ugljen dioksida. Ovaj proces zatim stvara efervescenciju koja daje vinu onaj poznati osećaj “mehurića”.

Postoje različite vrste penušavih vina, ali ono poznato i popularno je svakako šampanjac. Šampanjac je penušavo vino koje dolazi iz regije Šampanje u Francuskoj. Ono što čini šampanjac jedinstvenim jeste upotreba kombinacije različitih sorti grožđa, kao i posebne metode fermentacije. Ovo vino se često smatra jednim od najprestižnijih i najskupljih penušavih vina na svetu.

S druge strane, tu je i Prosecco, italijanski varijetet penušavog vina koji se proizvodi u regiji Veneto. Ovo vino je poznato po svojoj lakoći i prijatnom ukusu, kao i po tome što je pristupačnije od šampanjca. Prosecco je idealan za opuštanje nakon napornog dana, a takođe ga možemo upariti s nekim od naših omiljenih jela.

Šampanjac: zakonski zaštićeno imešampanjac

Šampanjac je zaštićeno ime koje se odnosi samo na penušavo vino koje dolazi iz regiona Šampanja u Francuskoj. Svi ostali proizvođači koji prave penušava vina moraju ih nazivati drugačije, na primer Prosecco, Cava, Sekt, i sl. Ova zaštita imena i teritorijalna zaštita su ustanovljene kako bi se sačuvala reputacija i kvalitet vina iz ovog područja.

Kako Prosecco postaje tako jeftin?

prosseco
credit: mionetto

Prosecco je jedno od najpopularnijih penušavih vina na svetu, poznat po svom osvežavajućem ukusu i pristupačnoj ceni. Mnogi se pitaju zašto je Prosecco jeftiniji od šampanjca i drugih penušavih vina, poput kvalitetnih Cava i francuskih klasika. Jedan od ključnih razloga za nižu cenu Prosecca leži u načinu proizvodnje. Za razliku od šampanjca, Prosecco se proizvodi metodom “Charmat”, gde se druga fermentacija odvija u velikim tankovima, dok se kod šampanjca ovaj proces odvija u samoj boci. Ova tehnika proizvodnje omogućava veću efikasnost u proizvodnji i smanjenje troškova proizvodnje.

Takođe, većina Prosecca nije proizvedena od grožđa sa specifične godine berbe, već se radi o blendu vina različitih starosti. Ovo omogućava proizvođačima da prilagode ukus vina i održe konzistentnost kvaliteta iz godine u godinu. Međutim, to znači da Prosecco nema potencijal za dugotrajno starenje, što smanjuje vrednost nekih skupljih šampanjaca.

Takođe je važno napomenuti da Prosecco u većoj meri proizvode manje poznati proizvođači, u odnosu na šampanjac, čija proizvodnja je uglavnom u rukama velikih vinarija. Ovo takođe doprinosi nižoj ceni Prosecca.

Sve u svemu, Prosecco je jeftiniji od drugih penušavih vina zbog tehnike proizvodnje, upotrebe blendova iz različitih godišta, manjeg broja velikih proizvođača i nema potencijala za dugotrajno starenje.

Kako postati šampion u otvaranju penušavogšampanjac vina, a ne završiti s vinom po sebi i drugima?

Evo nekoliko trikova! Prvo, pokušajte da izbegnete pravljene velike buke pri otvaranju, jer osim što može biti opasno, nije baš kul. Ako ste ikad imali problema sa iskakanjem čepa iz boce i preteranim prskanjem, verovatno ste otvarali bocu previše naglo. Umesto toga, pokušajte da flašu držite pod uglom od oko 45 stepeni i da postepeno i polako okrećete bocu, držeći čep, dok čep lagano izlazi. Tako ćete izbeći nagli izbacivanje čepa i sprečiti prskanje.

Druga stvar, temperatura vina igra važnu ulogu u otvaranju penusavog vina. Pokušajte da držite bocu u frižideru na oko 4°C pre otvaranja. Hladnije vino će zadržati više gasa i sprečiti prskanje, a takođe će poboljšati ukus vina.

 

ostavite odgovor