Popularni recepti

giht
Medicina

Surutka i giht

1.2kpogleda

Surutka i giht: Šta naučnici kažu?

Giht je reumatsko oboljenje koje se razvija kao posledica nakupljanja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Mokraćna kiselina je prirodna supstanca koja nastaje u telu kao rezultat metabolizma purina, koji se nalaze u hrani i u telu. Normalno, mokraćna kiselina se izlučuje putem bubrega, ali u nekim slučajevima se može dogoditi da se previše mokraćne kiseline nakupi u telu, što dovodi do razvoja gihta. Najčešće se giht javlja u palcu na nozi, ali može se pojaviti i u drugim zglobovima, kao što su kolena, zglobovi prstiju, stopala, zglobovi, i drugi.

Istraživanje

Kako bi pronašla informacije o tome da li surutka može pomoći kod gihta, čitala sam studije koje su proučavale ovu temu. Moja istraživanja su dovela do otkrića da surutka, posebno hidrolizat proteina surutke, može imati koristi kod gihta. Studije su pokazale da surutka može pomoći u smanjivanju nivoa mokraćne kiseline u telu, stoga smanjiti rizik od izbijanja gihta putem izlučivanju viška mokraćne kiseline iz tela. To može pomoći u smanjenju upale i boli koja se često javlja kod gihta.  Izuzetno je važno odabrati pravu vrstu surutke za lečenje gihta. Preporučuje se korištenje hidrolizata proteina surutke jer se lakše probavlja i brže apsorbuje u telu.

Studija

Studija je pokazala da hidrolizat proteina surutke (surutka u prahu) može pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline u krvi. Dokazano je da hidrolizat proteina surutke značajno smanjio aktivnost enzima ksantin oksidaze i adenozin deaminaze, što je dovelo do smanjenja nivoa mokraćne kiseline i poboljšanja funkcije bubrega. Takođe je utvrđeno da hidrolizat proteina surutke može povećati izlučivanje mokraćne kiseline putem urina. Zaključak ove studije je da bi hidrolizat proteina surutke mogao biti potencijalno efikasan dodatak ishrani za prevenciju i lečenje hiperurikemije i povezane disfunkcije bubrega. Takođe prema ”Arthritis Foundation”, brojne studije su pokazale da konzumacija mlečnih proizvoda sa smanjenim udelom masti može imati povoljan efekat na smanjenje nivoa mokraćne kiseline i rizika od gihta. Zato što konzumacija mlečnih proizvoda podstiče izlučivanje viška mokraćne kiseline iz organizma putem urina.

Studija:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33543494/

Zaključak

Poželjno je da osobe koje pate od gihta koriste mlečne proizvode sa  niskim sadržajem masnoća i dodatke u ishrani kao što je surutka u prahu kako bi ublažile simptome i smanjile rizik od razvoja bolesti. Unos mlečnih proizvoda može smanjiti nivo mokraćne kiseline i podstaknuti njeno izlučivanje u urinu, što je ključno za održavanje zdravog nivoa u telu. Tako da, ako patite od gihta, ne morate odreći se omiljenih mlečnih proizvoda – čak štaviše uključite ih u svoju ishranu i uživajte u njihovim blagodatima!

ostavite odgovor