Popularni recepti

giht
Medicina

Giht na nozi: Kako prepoznati i sprečiti razvoj bolesti

2.1kpogleda

Giht na nozi: simptomi

Giht na nozi se može uočiti u početnoj fazi pojavom boli u zahvaćenom zglobu, obično u palcugiht na nozi na nozi, ali može zahvatiti i druge zglobove na nozi

Ova bol može biti popraćena crvenilom, oticanjem i toplinom na zahvaćenom području. Bol na nozi obično traje nekoliko dana. Nakon toga sledi period bez simptoma, ali nakon nekog vremena se može ponoviti. Ako primetite bilo kakve simptome gihta na nozi, ili sumnjate da imate giht na nozi, važno je konsultovati se sa svojim lekarom kako biste dobili savete o preventivnim merama i lečenju.

Giht na nozi: dijagnostikovanjelaboratorija

Dijagnostikovanje gihta je ključno za pravovremeno započinjanje lečenja i sprečavanje komplikacija. Postoji nekoliko testova koji se koriste za dijagnostikovanje gihta.

Testiranje nivoa mokraćne kiseline u krvi

Izuzetno važan deo dijagnostikovanja gihta. Ovaj test se obično izvodi u laboratoriji, a pacijentima se preporučuje da ne jedu ništa najmanje 4 sata pre testiranja. Takođe se preporučuje da pacijenti izbegavaju alkohol, kao i neke vrste hrane, pre testa jer mogu uticati na nivo mokraćne kiseline u krvi.Kada pacijent dođe u laboratoriju, medicinski radnik će uzeti uzorak krvi, obično iz vene na ruci. Postupak uzimanja uzorka krvi traje samo nekoliko minuta i obično se ne oseća bol. Nakon što se uzorak krvi prikupi, on se šalje u laboratoriju na analizu. Rezultati testa se obično dobijaju u roku od nekoliko dana. Cena u privatnim laboratorijama je oko 150 dinara. Ako sumnjate da imate giht na nozi, obavezno uradite ovaj test, cena je zaista pristupačna.

Ultrazvučni test

Ultrazvučni test zglobova je neinvazivni test koji koristi zvučne talase visoke frekvencije kako bi se stvorila slika unutrašnjosti zglobova. Pre testa, od pacijenta će biti zatraženo da skinu odeću sa područja koje se testira. Zatim će biti zamoljeni da sednu ili leže na stolu, zavisno o području koje se testira. Lekar ili tehničar će naneti poseban gel na područje koje se testira kako bi se osigurala dobra provodljivost zvučnih talasa. Zatim će koristiti uređaj koji emituje zvučne talase i hvata njihov odraz od tkiva u telu. Ti odjeci se zatim pretvaraju u sliku na ekranu računara. Test obično traje oko 30 minuta, nakon čega se gel uklanja sa kože. Ultrazvučni test zglobova je bezbolan i siguran test koji se može koristiti za dijagnostikovanje gihta ili drugih problema sa zglobovima na nozi.

Da li je ultrazvuk štetan?ultrazvuk noge

Utrazvuk se često koristi u medicinskoj dijagnostici jer nema štetnih uticaja kao što su jonizujuće zračenje koje se koristi u rendgenskim snimcima ili CT skenerima.

Umesto toga, ultrazvučni talasi visoke frekvencije prolaze kroz tkiva tela i odbijaju se od različitih struktura, poput organa i kostiju, stvarajući sliku na ekranu računara. Budući da nema zračenja, ultrazvuk je siguran za korišćenje kod trudnica i dece, kao i kod pacijenata koji su osetljivi na jonizujuće zračenje. Takođe nema potrebe za posebnim pripremama pre testa, a sama procedura je obično brza i bezbolna.Ukratko, ultrazvučni testovi su sigurni i neškodljivi jer ne koriste jonizirajuće zračenje, već samo zvučne talase. Cena u privatnim laboratorijama u Srbiji kreće se između 5000-6000 hiljada.

Giht na nozi: činjenice

1. Giht može uticati na bilo koji zglob na nozi, ali najčešće se javlja u palcu na nozi. Zato se giht ponekad naziva “bolest palca na nozi”.

2.Jedna studija je objavila namirnice koje mogu imati veliku ulogu u nastanku gihta. Studija je objavila da je hrana povezana sa razvojem rizika od gihta: prekomerni unos crvenog mesa, alkohola i hrane bogate purinima (npr. školjke, losos, sardine), kao i fruktoza ( šećer koji se nalazi u voću)  Studija: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30485934/

3.Giht na nozi može uzrokovati akutnu bol i oticanje zahvaćenog zgloba, što može otežati hodanje i druge svakodnevne aktivnosti. Međutim, redovno lečenje i upravljanje simptomima mogu pomoći u ublažavanju boli i oteklina.

4.Prekomerna telesna težina može povećati nivo mokraćne kiseline u telu, što može dovesti do stvaranja kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

ostavite odgovor