Popularni recepti

med i beba
Moja beba

Med : opasno za bebe i malu decu?

824pogleda

Upozorenje za roditelje: Zašto med može biti opasan za bebe i malu decu?

Da li ste znali da med nije preporučljiv za bebe mlađe od 12 meseci zbog rizika od botulizma, retke ali ozbiljne bolesti koju uzrokuje bakterija koja se može naći u medu.

med-i-beba

Bebama se ne preporučuje davati med zbog rizika od botulizma, ozbiljne i potencijalno smrtonosne bolesti uzrokovane toksinom koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Botulizam se može javiti kada spore Clostridium botulinum uđu u organizam i počnu proizvoditi toksin botulin. Med može biti izvor ovih spora jer se bakterije mogu naći u zemljištu i na površini medonosnih biljaka. Iako je retko, botulizam se može javiti i kod odraslih osoba, ali bebe su posebno osetljive jer njihov digestivni sistem nije dovoljno razvijen da bi uništio ove spore.

Stoga se preporučuje da se deci mlađoj od godinu dana ne daje med. Umesto meda, bebama bi trebalo davati majčino ili adaptirano mleko, u slučaju da majčino mleko nije dostupno. Kad deca navrše godinu dana, njihov digestivni sistem obično postaje dovoljno razvijen da se može nositi s ovom bakterijom pa se tada može uključiti med u njihovu prehranu. Nije svaka vrsta meda štetna za bebe, ali se svejedno preporučuje izbegavanje meda kod djece mlađe od godinu dana. Iako se rizik od botulizma može smanjiti odabirom meda koji je pažljivo proizveden i obrađen, ne postoji apsolutna garancija da će med biti siguran za bebe.

Šta je botulizam?

Botulizam je ozbiljna bolest koju izaziva toksin proizveden od strane bakterije Clostridium botulinum, koja se često nalazi u zemlji i u hrani koja nije pravilno konzervisana ili spremljena. Ova bolest može biti posebno opasna za bebe jer imunološki sistem nije dovoljno jak da se izbori protiv toksina. Simptomi botulizma uključuju slabost mišića, poteškoće pri gutanju, govoru i disanju, konstipaciju i opštu letargiju. U težim slučajevima, botulizam može dovesti do smrti.

Neki konkretni slučajevi smrtnosti kod beba uzrokovanih konzumiranjem meda su:

  • U Sjedinjenim Državama, u državi Texas, 2011. godine, jednoj bebi je dijagnostikovan botulizam uzrokovan konzumiranjem meda, a kasnije je preminula.
  • U Australiji, 2018. godine, beba stara devet meseci preminula je od botulizma nakon konzumiranja meda.
  • U Ujedinjenom Kraljevstvu, 2012. godine, dvoje dece je obolelo od botulizma nakon što su konzumirali med. Jedno dete se oporavilo, dok je drugo preminulo.

Važno je napomenuti da su ovi slučajevi retki, ali se mogu sprečiti izbegavanjem davanja meda bebama. Jedna studija je objavila: ‘’Med je za sada identifikovani i izvor bakterije Clostridium botulinum, zbog čega ga ne treba davati bebama”

izvor studije:Honey and other environmental risk factors for infant botulism – ScienceDirect

Iako med nije preporučljiv za bebe mlađe od godinu dana, postoje brojne druge zdrave i sigurne opcije za njihovu ishranu. Konsultujte se sa pedijatrom o pravilnoj ishrani vaše bebe i uživajte u svim predivnim trenucima roditeljstva.

 

ostavite odgovor