Popularni recepti

mamurluk
Zanimljivosti

Mamurluk: Kako se oporaviti uz pomoć hrane?

576pogleda

3 zdrave namirnice, i 2 osvežavajuća napitka za oporavak nakon noći provedene u izlasku

Mamurluk – to je osećaj koji svako želi izbeći, ali ponekad se jednostavno dogodi. Iako će mnogi reći da je najbolja prevencija ne piti previše, ponekad se dogodi da prekoračimo granicu. Kada se probudite nakon noći provedene u izlasku, možda ćete se osećati kao da je celi svet protiv vas. Glava vas boli, stomak je nemiran, a osećaj umora vas obuzima. Bez obzira koliko puta ste do sada bili mamurni, svaki put se čini kao da je to najgore stanje koje ste ikad doživeli. Međutim, umesto da se osećate poraženo, zapamtite da postoje koraci koje možete poduzeti kako biste se osećali bolje i brže se vratili u normalu. A jedan od ključnih faktora jesu namirnice koje unosite u sebe.

Nedavna studija (https://www.cjhp.org/volume16Issue1_2018/documents/79-90_CJHP2018Issue1_Kruger.pdf )  istražuje prehrambene navike studenata na dan nakon konzumiranja alkohola, uzimajući u obzir pol i količinu konzumiranog alkohola. Ispitanici su prijavili da su skloniji konzumiranju slane i masne hrane nakon konzumiranja alkohola. 

Hajde da razmislimo o svom zdravlju i načinima na koje možemo pomoći svom telu da se oporavi nakon noći provedene u pijanstvu. Umesto da posegnemo za nezdravom hranom, možemo iskoristiti priliku da konzumiramo hranu bogatu hranjivim materijama. 

A, koje su to namirnice?

1. Kokosova voda, oh divni dar prirode! Ova osvežavajuća i ukusna tečnost je zapravo idealan izbor za ublažavanje simptoma mamurluka. Kada se probudimo nakon noći provodene u druženju s čašom previše, naše telo je dehidrirano i iscrpljeno, a upravo je tu kokosova voda nezamenjiva. kokosova voda

Bogata elektrolitima, kokosova voda je izvrstan izvor kalijuma, natrijuma i magnezijuma, koji su neophodni za ravnotežu elektrolita u telu. To znači da će nas ova čarobna tečnost opskrbiti esencijalnim mineralima koje smo izgubili u alkoholu. Osim toga, kokosova voda sadrži i antioksidanse, koji pomažu telu da se bori protiv štetnih slobodnih radikala, koje može uzrokovati prekomernim pijenjem. Kokosova voda nije samo funkcionalna, već i ukusna, s blagim, osvežavajućim okusom. Svakim gutljajem ćete osetiti kako vam se vraća život i energija, a svi simptomi mamurluka će se postupno smanjivati. Dakle, sledeći put kada se probudite s glavoboljom i mučninom, okrenite se prirodi i uzmite kokosovu vodu, koja će vam pomoći da se brzo oporavite i osećate se kao novi.

2. Banane su sjajan izbor kada se radi o ublažavanju simptoma mamurluka. One su bogate hranjivim sastojcima, poput kalijuma, vlakana i vitamina B6, što ih čini idealnim izborom kada želite da se osećate bolje nakon burne noći.banane

Kalijum, jedan od ključnih sastojaka u bananama, pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u telu, što je posebno važno kada se osećate dehidrirano nakon pijenja alkohola. Banane su takođe bogate vlaknima, koja pomažu u poboljšanju probave iregulaciji nivoa šećera u krvi. Vitamin B6, prisutan u bananama, pomaže u proizvodnji neurotransmitera, uključujući serotonin, koji može pomoći u poboljšanju raspoloženja nakon teške noći. Ali banane nisu samo zdrava opcija, već su i ukusne. One se mogu jesti same ili dodati u razne recepte, poput smoothija ili ovsene kaše. Dakle, ako ste u potrazi za zdravom, hranjivom i ukusnom hranom koja će vam pomoći da se osećate bolje nakon pijenja alkohola, banane su sjajan izbor. Probajte ih i vidite kako se osećate!

3. Avokado- Ova zelenkasta voćka je bogata kalijumom, vitaminima B, C i E, vlaknima i zdravim mastima. Kalijum pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u telu, dok vitamini B, C i E pomažu u smanjenju upale i oksidativnog stresa u telu.

Ali to nije sve, avokado takođe sadrži i sastojak koji se zove glutation, koji igra važnu ulogu u detoksikaciji organizma. Alkoholna pića su poznata po tome što izazivaju stres u jetri i smanjuju nivo glutationa u telu. Konzumiranje avokada može pomoći u obnavljanju tog važnog antioksidansa i pomoći jetri da se oporavi nakon noći pijenja. Sve u svemu, avokado je ukusna i hranljiva namirnica koja može pomoći u ublažavanju simptoma mamurluka. 

4. Jaja su jedan od najčešćih doručaka širom sveta, a posebno su popularna među onima koji pate od mamurluka. Zašto? Pa, jedan od razloga je što su jaja bogata aminokiselinom cisteinom koja pomaže u razgradnji acetaldehida – supstance koja nastaje tokom metabolizma alkohola i glavni krivac za mamurluk.

Jaja su takođe bogata proteinima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u održavanju zdravlja tela nakon noći provedene u pijančenju. Na primer, jaja su bogata vitaminom B12, koji igra važnu ulogu u proizvodnji energije, a često je nizak kod osoba koje često konzumiraju alkohol. Osim toga, jaja su lako dostupna i jednostavna za pripremu. Možete ih pojesti na razne načine – kuvana, pečena, u omletu ili jajima na oko. Za još bolje rezultate, možete kombinovati jaja s drugim namirnicama koje su takođe dobre za mamurluk, poput banane ili avokada. Zato, ako želite olakšati simptome mamurluka, jedite jaja za doručak! Vaše telo će vam biti zahvalno.

5. Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka na svetu i može biti i tvoj saveznik u borbi protiv mamurluka. Ovaj neverovatan napitak pun je antioksidanata i nutrijenata koji pomažu u uklanjanju štetnih toksina iz tvog tela.zeleni čaj

Kad pijemo alkohol, naše telo se bori protiv toksina koje smo uneli. To je razlog zašto se često osećamo loše nakon noći pijenja. Zeleni čaj pomaže u detoksikaciji tela, pomažući nam da se osećamo bolje. Osim što pomaže u detoksikaciji, zeleni čaj takođe može pomoći u ublažavanju glavobolje i mučnine. Ovo je zato što zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što su česti simptomi mamurluka. Zeleni čaj takođe sadrži kofein koji može pomoći u poboljšanju energije i fokusa, pomažući vam da se osećate manje umorno i pospano nakon noći pijenja.

ostavite odgovor