Popularni recepti

roktvice za sta su dobre
Hrana

Benefiti roktvica

810pogleda

Sprečavanje zatvora

Rotkivce za sta su dobre: Zatvor je čest problem koji pogađa ljude svih uzrasta. Jedan od najefikasnijih načina za prevenciju i ublažavanje ovog neprijatnog stanja je unos dovoljne količine vlakana putem ishrane. Vlakna su neophodna za pravilno funkcionisanje probavnog sistema.

Kada unosimo vlakna, ona upijaju vodu u crevima, što povećava zapreminu stolice. Ovo omekšava stolicu i čini je većom, što olakšava njeno kretanje kroz debelo crevo. Povećana zapremina stolice stimuliše peristaltiku, prirodne kontrakcije mišića u crevima koje pomažu u pokretanju otpada ka rektumu.

Rotkvice su odličan primer povrća bogatog vlaknima – porcija od pola šolje roktvice daje 1 gram vlakana. Jedenje nekoliko porcija rotkvica svakog dana može vam pomoći da dostignete svoj dnevni cilj unosa vlakana i poboljšate svoje probavno zdravlje.

Zaštita jetre

Rotkvice za sta su dobre: U jednoj studiji su istraživači istraživali kako ekstrakti rotkvice mogu da zaštite jetru miševa kojima je data prevelika doza paracetamola, što obično izaziva oštećenje jetre. Kada se jetra ošteti, dolazi do oksidativnog stresa i ćelije počinju da umiru, što se zove apoptoza.

U ovoj studiji, miševima su prvo oštetili jetru, pa su davali ekstrakte rotkvice nakon toga.

Istraživanje je pokazalo da ekstrakti rotkvice aktiviraju određene proteine koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja i sprečavaju umiranje ćelija. Ovaj efekat je verovatno zbog glukozinolata, jedinjenja koje se nalazi u rotkviaci, koje ima zaštitna svojstva.

Na kraju, zaključili su da rotkvica može pomoći u zaštiti jetre, što se zove hepatoprotektivni efekat. Ovo znači da ovi ekstrakti mogu da štite jetru od oštećenja i da poboljšaju njeno zdravlje, posebno kada je izložena štetnim supstancama kao što je prevelika doza lekova.

Kontrola šećera u krvi

Rotkvice za sta su dobre: Studije su pokazale da ekstrakti iz rotkvica mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije. Insulinska rezistencija je stanje u kojem telo ne reaguje efikasno na insulin, što može dovesti do visokih nivoa šećera u krvi. Konzumiranje ekstrakta rotkvica može pomoći u poboljšanju osetljivosti ćelija na insulin, čime se olakšava unos šećera iz krvi u ćelije.

Aktivni sastojci u rotkvicama mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi na više načina. Oni mogu uticati na apsorpciju glukoze u crevima, smanjiti brzinu kojom se šećer oslobađa u krvotok nakon obroka i podržati optimalan rad pankreasa koji proizvodi insulin.

Takođe, rotkvice su bogate antioksidantima kao što su antocijani i sulforafan, koji mogu pomoći u zaštiti ćelija pankreasa od oksidativnog stresa. Oksidativni stres može oštetiti ćelije koje proizvode insulin, čime se pogoršava kontrola šećera u krvi.

Kako uključiti rotkvice u ishranu?salata sa roktvicama

Rotkvice možete dodati u salate, sendviče, ili ih jesti kao užinu. Pokušajte da jedete nekoliko rotkvica dnevno kako biste iskoristili njihove zdravstvene beneficije.

Sendvič sa rotkvicama i humusom: Namažite hleb humusom, dodajte rotkvice, krastavce i zelenu salatu za  zdrav obrok.

Smuti sa rotkvicama: Dodajte nekoliko rotkvica u svoj zeleni smuti. Kombinujte ih sa spanaćem, bananom, jogurtom i malo meda.

Pire od rotkvica: Rotkvice mogu biti odličan dodatak pire krompiru. Dodajte skuvane rotkvice u pire krompir za blago ljutkast i osvežavajući ukus.

ostavite odgovor