Popularni recepti

suzenje ociju
MedicinaZdravlje

Zašto oko suzi

725pogleda

Simptom suvog okasuzenje ociju

Suzenje ociju: Sindrom suvog oka je medicinski pojam koji se odnosi na stanje u kojem vaše oči ne proizvode dovoljno suza ili suze nisu dovoljno kvalitetne da održe oči vlažnim i zaštitnim. Suze su važne za održavanje zdravlja očiju, jer pomažu u vlaženju površine oka, uklanjanju stranih tela i sprečavanju infekcija.

Kada imate sindrom suvog oka, možete doživeti simptome kao što su osećaj suvoće, iritacije, peckanja ili grebanja u očima. Takođe možete imati crvenilo očiju, osećaj umora očiju, zamagljen vid ili osećaj kao da vam nešto smeta u oku.

Postoje brojni faktori koji mogu doprineti sindromu suvog oka, uključujući starenje, korišćenje računara ili drugih elektronskih uređaja sa ekranom, suv vazduh, pušenje, hormonalne promene, određeni lekovi, bolesti poput artritisa ili dijabetesa, kao i neki medicinski tretmani poput hemoterapije.

Lečenje sindroma suvog oka može uključivati korišćenje veštačkih suza ili gelova za oči koji pomažu u vlaženju očiju. Takođe, važno je izbegavati faktore koji mogu pogoršati suvoću očiju, kao što su duvanski dim, suv vazduh ili direktni vazdušni tokovi. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti druge tretmane poput blokiranja suznih kanala kako bi se suze duže zadržale na površini oka.

Hemijske supstancesuzenje ociju kucna hemija

Suzenje ociju:  Kada koristite kućna sredstva za čišćenje, poput sredstava za čišćenje stakla ili površina, možete doći u kontakt sa njima preko kože ruku. Na primer, prilikom čišćenja kuhinjskog stola ili prozora, sredstvo za čišćenje može dospevati na vaše ruke. Ako ne operete ruke temeljno posle upotrebe ovih sredstava, možete preneti supstance na svoje lice, uključujući i oči, što može izazvati iritaciju i suzenje ociju.

Preporučuje se sledeće:

Isperite oči čistom, hladnom vodom ili fiziološkim rastvorom. Ovo može pomoći u ispiranju supstance i smanjenju iritacije.

Nemojte trljati oči, jer to može pogoršati iritaciju.

Ako nosite kontaktna sočiva, uklonite ih pre ispiranja očiju.

Ako iritacija ne prestane ili se pogorša, potražite savet lekara ili oftalmologa.

Upotreba određenih lekova

Suzenje ociju: Jako često suzenje ociju izazivaju određeni lekovi.

Lekovi koji se koriste za lečenje alergija mogu smanjiti proizvodnju suza, takođe određeni antidepresivi mogu uticati na suzne žlezde i smanjiti lučenje suza.

Diuretici su lekovi koji pomažu telu da izluči višak soli i vode putem urina. Ovi lekovi se često koriste za lečenje visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, bolesti bubrega i drugih stanja koja zahtevaju smanjenje zadržavanja tečnosti u organizmu. Međutim, diuretici mogu imati neželjene efekte na suzne žlezde i vlažnost očiju. Kada telo izlučuje višak tečnosti putem urina, to može dovesti do smanjenja količine tečnosti dostupne za proizvodnju suza. Kao rezultat, oči mogu postati suve i iritirane, što može izazvati suzenje kao odgovor organizma na nedostatak prirodne vlažnosti.

Iritacija od Suncasuzenje ociju od sunca

UV zraci sunca su vrsta elektromagnetnog zračenja koje može prodreti u tkiva kože i oka. Kada su oči izložene dugotrajnom ili intenzivnom izlaganju UV zracima, može doći do oštećenja očiju, slično kao što se može desiti sa kožom.

Alergije

Kada alergen dođe u kontakt sa očima, on može izazvati otpuštanje hemikalija, poput histamina, koje uzrokuju simptome kao što su svrab, crvenilo, suzenje i oticanje očiju. Ovi simptomi često dovode do nelagodnosti i mogu ometati normalno funkcionisanje očiju.

 

Suzenje ociju može biti i simptom ozbiljnijih stanja kao što su infekcije, povrede, poremećaji suznih kanala ili neke sistemske bolesti. Ako primetite da suzenje očiju traje duže vreme, ili je praćeno drugim simptomima kao što su bol, osetljivost na svetlost, promene vida ili crvenilo očiju, važno je da se obratite lekaru. Takođe, ukoliko imate istoriju očnih problema ili imate neka sistemsko oboljenje, trebalo bi da se posavetujete sa oftalmologom ili lekarom opšte prakse.

ostavite odgovor