Popularni recepti

ispucala koza oko usana
James Heilman, MD / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
Medicina

Ispucala koza oko usana

1.1kpogleda

Ekcem

ekcem oko usana
Credit: (CC BY-NC-ND 3.0 NZ/DermNet)

Ispucala koza oko usana: Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, je hronično stanje kože koje uzrokuje crvenilo, suvoću, svrab i ponekad bolne pukotine. Tačan uzrok ekcema nije potpuno poznat, ali se veruje da genetski i faktori iz okoline igraju ulogu. Naučnici smatraju da odsustvo određenih proteina iz barijere kože može povećati osetljivost kože na iritante, što može dovesti do ekcema. Osoba koja već ima ekcem može razviti simptome na svojim usnama ili oko usta.

Koža može postati suva, gruba i sklonija ljuštenju.

Intenzivan svrab je čest simptom ekcema i može biti veoma neprijatan.

Može se pojaviti osip u vidu malih crvenih tačkica ili izbočina, ponekad sa tečnošću.

Koža može pucati i formirati bolne pukotine, posebno na mestima gde je koža već suva i napeta.

Koža može postati tamnija ili svetlija od okolne kože.

Pukotine i iritacija mogu uzrokovati bolne simptome, posebno kod dodira ili pokreta.

Perioralni dermatitis

perioralni dermatitis
Credit: CC BY NC ND 3.0

Ispucala koza oko usana: Perioralni dermatitis je dermatološko stanje koje se karakteriše crvenilom, osipom i ponekad sitnim bubuljicama oko usta, nosa i očiju. Ova stanja mogu biti iritativna ili upalna, a tačan uzrok nije u potpunosti poznat. Međutim, često se povezuje sa upotrebom određenih kozmetičkih proizvoda, steroidnih krema ili antibiotika, kao i sa hormonalnim promenama ili oralnom kontracepcijom.

Perioralni dermatitis se može prepoznati po sledećim simptomima:

Crvenilo kože oko usana, nosa ili očiju.

Osip koji može biti u obliku malih crvenih tačkica, bubuljica ili papula.

Blagi svrab, peckanje ili osećaj zatezanja kože.

Suvoća i ljuspanje kože.

Povremeno, simptomi mogu biti praćeni blagim oticanjem ili neugodnim osećajem.

Stanje obično ne zahvata samu crvenu ivicu usana.

Perioralni dermatitis može biti uporan i zahtevati odgovarajući tretman pod nadzorom dermatologa. Tretmani mogu uključivati izbegavanje potencijalnih iritanta, kao što su određeni proizvodi za negu kože ili šminka, upotreba blagih sapuna za lice, primena topičkih lekova kao što su antibiotici ili imunomodulatori, i u nekim slučajevima sistemska terapija. Važno je posetiti dermatologa radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja ako sumnjate da imate perioralni dermatitis.

Alergijski kontaktni dermatitis

alergijski dermatitis
Credit:https://dermnetnz.org/

Ispucala koza oko usana:Alergijski kontaktni dermatitis je upalna reakcija kože koja se javlja kao odgovor na alergen koji dolazi u kontakt sa kožom. Ova vrsta dermatitisa obično se razvija nakon što koža dođe u kontakt sa supstancom na koju je osoba alergična. Alergen može biti bilo koja supstanca, poput metala, hemikalija, kozmetike, biljaka ili lekova. Prepoznavanje alergijskog kontaktnog dermatitisa može biti teško jer simptomi mogu imitirati druge kožne probleme. Međutim, ako primetite da se simptomi javljaju nakon kontakta sa određenom supstancom i da se pogoršavaju sa ponovljenim kontaktom, to može biti znak alergijskog kontaktnog dermatitisa. Ukoliko sumnjate da imate ovu vrstu dermatitisa, važno je posetiti dermatologa radi dijagnoze i preporuka za tretman.

Nedovoljno lučnje sebuma

ispucala koza oko usana
Credit: James Heilman, MD / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ispucala koza oko usana: Koža oko usta proizvodi manje sebuma nego drugi delovi lica, kao što je T-zona (čelo, nos, brada), zbog različitog rasporeda lojnih žlezda na koži. Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlezde kako bi se koža hidrirala i zaštitila od gubitka vlage.

Uzroci zašto koža oko usta proizvodi manje sebuma mogu biti genetski faktori, hormonalne promene, starenje, kao i spoljašnji faktori poput čestih pranja lica ili upotrebe proizvoda za kožu koji ne odgovaraju koži lica. Kada koža proizvodi manje sebuma, postaje sklonija suvoći, iritaciji i drugim problemima. Zbog toga je važno pravilno negovati kožu oko usta, posebno ako je sklonija suvoći.

Jaki vetrovi, hladno vreme i povećana izloženost Suncu

Ispucala koza oko usana: Hladno vreme može izazvati suvoću kože tako što uklanja prirodnu vlagu iz kože, što rezultira suvom i iritiranom kožom. Jaki vetrovi mogu dodatno isušiti kožu i oštetiti njenu zaštitnu barijeru. Povećana izloženost suncu može izazvati dehidraciju kože i oštetiti je, posebno ako se ne koristi adekvatna zaštita od Sunca. Važno je koristiti hidratantne proizvode i zaštititi kožu od štetnih uticaja spoljašnje sredine kako bi se očuvala njena hidriranost i zaštitila od iritacija.

ostavite odgovor