Popularni recepti

Ricinusovo ulje
Zdravlje

Ricinusovo ulje: Antimikrobni efekat

1.2kpogleda

Ricinusovo ulje: Šta još treba da znate

Ricinusovo ulje, nadaleko je poznato po svojoj reputaciji kao moćan laksativ koji pomaže kod problema sa varenjem. Međutim, da li ste znali da ovo ulje ima mnogo više korisnih svojstava, osim onih laksativnih?

Antivirusni efekatAntivirusni efekat ricinusovo ulje

Virusne infekcije su ozbiljan izazov za javno zdravlje, a pronalaženje alternativnih tretmana i terapija je od suštinskog značaja.

U okviru jedne studije, istraživači su analizirali ekstrakte lišća biljke Ricinus communis kako bi istražili njihovu sposobnost da se bore protiv virusa. Njihovi rezultati su pokazali da su izolovani ekstrakti efikasni u zaustavljanju umnožavanja virusa Hepatitisa A i delimično efikasni protiv virusa Koksaki B4. Metanolni ekstrakt koji je izolovan takođe pokazuje neku određenu vrstu zaštite protiv Herpesa tipa 1, iako nešto manje efikasan od leka Aciklovir. Aciklovir je lek koji se koristi za lečenje virusnih infekcija, posebno Herpes simplex virusa (HSV). On je član klase lekova poznate kao antiviralni lekovi. Aciklovir funkcioniše inhibirajući sposobnost virusa da se umnožava i širi u telu.

Takođe, 2021. godine sprovedeno je istraživanje koje je razmatralo primenu ricinusovog ulja u kombinaciji sa infracrvenim zračenjem, u borbi protiv COVID-19 virusa. Kombinovanjem obloga od ricinusovog ulja na površini tela sa infracrvenim zračenjem i toplotom postiže se zajednički efekat, gde se svi ovi faktori zajedno koriste kako bi se postigao optimalan rezultat u lečenju i ublažavanju simptoma COVID-19 infekcije.

Korišćenje obloga, poput obloga od ricinusovog ulja, ima smisla jer omogućava direktno primenjivanje lekovitih svojstava ricinusovog ulja na određenim delovima tela. Toplota se takođe koristi zajedno s oblogama, jer kroz zagrevanje, koža se otvara i omogućava bolju apsorpciju ricinusovog ulja. Na ovaj način, lekovite komponente ricinusovog ulja mogu lakše prodreti u kožu i pružiti brže terapeutske efekte.

Antibakterijski efekatAntibakterijski efekat ricinusovo ulje

Bakterijske infekcije su sveprisutne i antibiotska rezistencija sve ozbiljniji problem. Jedan od  prirodnih darova dolazi u obliku ricinusovog ulja, koji pokazuje snažni antibakterijski efekat.

Ricinusovo ulje može efikasno sprečiti rast i širenje nekoliko patogenih bakterija, uključujući Ešerihiju koli, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes i Staphylococcus aureus. Ovo znači da ricinusovo ulje može biti korisno u prevenciji i lečenju infekcija uzrokovanih ovim opasnim bakterijama. Jedinstveni sastojak u ricinusovom ulju, poznat kao ricinoleinska kiselina, čini ga posebno efikasnim. Ricinoleinska kiselina pokazuje sposobnost da poremeti ćelijske membrane bakterija, što dovodi do njihove deaktivacije. Ovaj mehanizam delovanja omogućava ricinusovom ulju da bude efikasan čak i protiv bakterija koje su postale otporne na mnoge konvencionalne antibiotike.

Jedna studija je istraživala kako ricinusovo ulje utiče na prisustvo određenih bakterija koje se mogu naći u hrani- Staphylococcus aureus, Ešerihija koli i Listeria- Rezultati ove studije su pokazali da su ricinusovo ulje ima sposobnost da spreči rast bakterije Ešerihija koli.

Kako se koristi ricinusovo ulje?

Ricinusovo ulje se uzima oralno za antivirusni i antibakterijski efekat. Preporučeni doziranje je 1 kašika ricinusovog ulja dnevno, tokom 5-7 dana. Ricinusovo ulje se može koristiti za tretman virusnih infekcija, kao što su prehlada, grip, i herpes.  Takođe može se koristiti kod infekcije urinarnog trakta, infekcije kože, i gastroenteritis.

Upozorenja

*Ricinusovo ulje je laksativ, pa može izazvati dijareju. Ako imate dijareju, potrebno je da pijete puno tečnosti kako biste sprečili dehidraciju.

*Ricinusovo ulje može da izazove mučninu. Ako imate mučninu, potrebno je da uzmete lek protiv mučnine.

*Ricinusovo ulje može da izazove alergijsku reakciju. Ako imate alergijsku reakciju, potrebno je da prekinete upotrebu ricinusovog ulja i da se obratite lekaru.

ostavite odgovor