Popularni recepti

robert lewandowski
Zanimljivosti

Dijeta šampiona Roberta Levandovskog

887pogleda

Sa 34 godine, i dalje se smatra jednim od najboljih fudbalera na svetu. Talenat nije sve što poseduje. Ima i tajno oružje; svoju suprugu.

Robert Levandovski je ime koje svaki ljubitelj fudbala širom sveta zna. Ali budimo realni, ako čitate ovo na BudiZdraviji, verovatno nikada niste čuli za ovog velikog poljskog napadača.

Rođen u Varšavi 1988. godine, Robert Levandovski je sin poljskog šampiona džudoa, dok je njegova majka bila bivša odbojkašica. S obzirom na to da mu je sestra takođe odbojkašica, možemo reći da takmičarski sportovi teku njegovim venama. Tokom svoje karijere, Levandovski je poznat po postizanju golova sa različitih pozicija i osvojio je gotovo svaku moguću nagradu za profesionalnog fudbalera (najbolji strelac, Ligu šampiona, nemačku ligu…).
Dok je još igrao fudbal u Poljskoj, sa 19 godina upoznao je svoju buduću suprugu Anu Stahursku. Obe karijere su se poboljšavale i razvijale paralelno, što im je pomoglo da donesu najbolju odluku u svom životu. Venčali su se sa 25 godina.
Tokom tih godina, Ana je postala evropska i svetska šampionka u karateu, osvojila je nekoliko trofeja pre nego što se fokusirala na porodični život, a zatim i na sopstvenu karijeru kao nutricionistkinja.

Talenat nije sve

Sa takvim podržavajućim i razumevajućim okruženjem i suprugom, Robert je shvatio da bi trebao da tretira svoje telo sa poštovanjem koje zaslužuje kako bi napredovao.
U to vreme, Ana Levandovska je završila svoje studije i ko bi bolje od nje mogao da pomogne jednom od najvećih fudbalera Evrope da dostigne i održi vrhunsku performansu?
Ona mu je pažljivo osmislila jedinstven režim ishrane koji ide uz njegove napore i pomaže mu u oporavku.

Robert Levandovski sme da konzumira proso, brauni kolače, palačinke, ribu visokog kvaliteta, sok od cvekle sa kajenskim biberom ili cimetom, salate, supe, urme i energetske štangle, kao i da pije sveže sokove i bademovo mleko. “Mi jedemo ugljene hidrate i proteine odvojeno. Takođe, samo dobru hranu bez laktoze”, objašnjava njegova supruga Ana Levandovska.

Osim toga, Levandovski bi trebalo da svakodnevno konzumira povrće i avokado, a njegova nutricionistkinja, i njegova supruga, preporučuje brokoli, tikvice, zelenu salatu, šargarepu i spanać, jer glikogen pomaže u smanjenju osećaja umora. S druge strane, pržena hrana i brza hrana su potpuno zabranjeni. Pre nekog vremena, ona je čak komentarisala na Instagramu: “Najkvalitetniji sastojci sa najboljeg izvora, lokalni proizvodi, sezonsko voće i povrće – to je na čemu se zasniva moja svakodnevna ishrana”, kada je govorila o ishrani svog supruga.

Dijeta pre utakmice

Strogi izbor hrane Roberta Levandovskog dolazi iz proučavanja reakcije tela dan pre utakmice kako bi bilo u najboljem mogućem stanju. Stoga, jedan od recepata koje njegov lični nutricionista i supruga preporučuje u planovima je crveni pirinač od: majčine dušice, soli, kurkume, crvenog pirinča, anisa, pinjola, pročišćenog putera i crnog kima.

Nakon večere, i prema onome što je rekao njegov bivši saigrač, dezert je tanjir pirinčanog pudinga (badem, pirinač ili kokos). Razlog? Da bi se akumulirali ugljeni hidrati i glukoza, koji će biti ključni za energetske potrebe na terenu.

Dijeta na dan utakmicecrvena tuna

Na dan utakmice, dijeta Roberta Levandovskog stavlja naglasak na veliku količinu proteina. Stoga, među proizvodima, možemo ponovo spomenuti tunu, pileće meso, bademe, avokado i pinjole, samo nekoliko koje Ana preporučuje.

Na taj način uspeva da poboljša svoju izvedbu tokom 90 minuta ili više, koliko utakmica traje. Osim toga, izbor ovih namirnica podstiče brži oporavak kod mišićnih povreda koje nastaju usled velikog napora.

Faza oporavka

Nakon što se fizička bitka u jednoj od najboljih liga u Evropi završi, pravilan proces oporavka od hrane odnosi se na unos povrća i avokada. U tom smislu, neke dobre opcije zbog njihovih dodatnih prednosti su brokoli, tikvice, zelena salata, šargarepa i spanać.

Nije sve samo u hrani

Iako mu je ishrana izuzetno pomogla da se razvije i održi na najvišem nivou, ne smemo zaboraviti i količinu vremena uloženog u fizički trening. Tipičan jutarnji trening uključuje dve sesije: jedna ujutru koja se fokusira na kardio i core kondiciju, i jedna uveče koja se fokusira na trening snage. Primer jutarnje sesije može biti: trčanje, vožnja bicikla, preskakanje konopca ili kikboks – mogu se raditi u kratkim intervalima s malo vremena za odmor. Ovo bi se zatim pratilo trbušnjacima, itd.

Lewandowski - Beast mode
Credit: TWITTER/@FCBARCELONA

Njegove večernje trening sesije obično variraju, ali uglavnom uključuju sklekove, zgibove, trbušnjake, itd.

Prelazak u Barselonu

U avgustu 2022. godine, Levandovski je prešao u Barselonu da se pridruži jednom od najpoznatijih klubova na svetu. Navijači i saigrači su bili šokirani njegovom fizičkom spremom tokom prvog treninga. Čak su i objavili fotografije na kojima je bio u “Beast Mode” (režimu zveri).

Nema sumnje da je Robertova radna etika, u kombinaciji sa strogo kontrolisanom ishranom uz podršku njegove lične nutricionistkinje, doprinela da ostane na vrhuncu.

ostavite odgovor